Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11233392 www.bgdnes.bg

Кметът на Синеморец пред "България Днес": Рибарите не се плашат от мините

Молим се да няма взривове и инциденти, каза Костадин Диков 

"Рибарите ни не се плашат от мините, които плуват в Черно море. Влизат спокойно във водата и казват, че внимават и са бдителни. Надявам се поне да не плават през нощта, защото всичко може да се случи."
Това заяви пред "България Днес" кметът на бургаското село Синеморец. Изказването му е повод информацията, че във водите на Черно море (близо до българо-турската граница) вчера е открита мина.
"Край бреговете на град Инеада бе открита мина. В района са изпратени екипи на подводната охрана (SAS). Предприета е операция за обезвреждане на мината, се казва в съобщението на Министерството на отбраната на Турция.
Ден по-рано стана ясно, че украински морски мини, плаващи по крайбрежието на Черно море, ще продължат да представляват заплаха за страните от региона, ако метеорологичните условия се влошат. Според ръководителя на Националния център за управление на отбраната на Русия - генерал-полковник Михаил Мизинцев, мините ще достигнат Румъния за четири дни, а България - за десет дни.


"Не мога да кажа, че хората в Синеморец са притеснени, но това е, защото не се е случило нищо фрапиращо. Настроението е добре, времето се оправи и това се отразява положително на населението. Дано мина не достигне до нас. Молим се всеки ден да няма инциденти и взривове", каза още пред вестника Диков.
На 26 март турската агенция "Доган" съобщи, че обект, приличащ на мина, е открит от рибари в Босфора. По-късно Министерството на отбраната на Турция потвърди, че обектът е стара мина, който е неутрализиран успешно.
В съответствие с Конвенцията за разполагане на подводни автоматично взривяващи се при допир мини е забранено поставянето им на котва, тъй като не са безопасни, ако се откачат от въжетата, с които са закрепени.
Кметът на Синеморец добави, че засега няма индикации, че тревогата с мините ще се отрази негативно на летния туристически сезон. По негови думи, ако не дай си Боже се стигне до инцидент, тогава вероятно ще има широк отзвук.

Реклама

КАРЕ

Прогнозирано беше преди три седмици

Отломки от взривени ракети и бойна техника във войната в Украйна може да доплават до българските плажове.
Това прогнозира преди близо три седмици пред "България Днес" дългогодишният директор на Института по океанология "Професор Фритьоф Нансен" към БАН проф. д-р Снежанка Мончева.
Основното морско течение в западната част на Черно море е в посока, обратна на движението на часовниковата стрелка. По българското крайбрежие то е от север на юг.

Военноморските ни сили вчера извършваха разузнаване и обследване след получен сигнал за мина в Черно море. Получена е информация от Турския спасителен център, че кораб "ТОМРИЗ-А" е подал сигнал за забелязана мина около 6 ч. (българско време), на около 37 морски мили изток-югоизток от нос Галата.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама