Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11412723 www.bgdnes.bg

Столетница преживява война и три наводнения

Потоп удря навръх сватбата й 

Баба Къймет е в добро здраве и се радва на внуци 

Втората световна война и три наводнения преживява столетница.

Баба Къймет Даудова от русенското градче Ветово минава през редица житейски изпитания, за да може преди дни да отпразнува 100-ия си рожден ден. Възрастната жена е родена на 17 април 1922 г. в семейството на Дауд Ислям Велиев и Хава Велиева.

Още като младо момиче Къймет преживява няколко трудни момента - първото сериозно изпитание е Втората световна война, а през 1944 г. се спасява от тежко наводнение във Ветово. Следват още два потопа през 1969 и 1989 година.

Реклама

При първия апокалипсис водата отнася и без това нестабилните къщи от кирпич. По спомени на местни хора тогава имало сватба и хората видели какво става и успели да се спасят. "Сватбата беше на баба Къймет и дядо Билял", гласят летописите и местни хора потвърждават, че стихията се разбушува точно на празничния ден на столетницата.

През 1969 г. пак има наводнение, но не толкова лошо, колкото първото. За сметка на това през 1989 г. е унищожително. Дерето се препълва, къщите се наводняват, а водата достига близо 1,20 метра височина. Този път има и жертви, но баба Къймет се преборва и с тази природна стихия.

"Не всеки ден имаме честта да поздравим столетник. Твоето сърце е равно на милиони сърца, твоята молитва е равна на милиони молитви. Този рожден ден е повод за гордост и житейска радост. Бъди здрава и нека догодина пак да ни посрещнеш за следващия рожден ден", заяви емоционално кметът на Ветово Мехмед Мехмед.

Вековната баба е родила трима синове, от които само единият е жив. Радва се на внуци, които никога не забравят да я посещават. Местните хора я описват като жена на достолепна възраст, до която малцина имат честта да достигнат.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама