Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13298128 www.bgdnes.bg

Професионалният танцьор Алфредо Торес: Латиното лекува душата

Обичам класическия балет, много години бях балетист в Куба 

КОЙ Е ТОЙ

Алфредо Торес е професионален кубински танцьор. Завършил е специализирано училище за танци в Куба, след което е приет в най-престижното кабаре "Хавана Тропикана". Намира своя път към България през 2001 г, когато получава покана да работи във вариетето на престижен софийски хотелски комплекс. Няколко години по-късно започва да работи като хореограф за първото българско издание на телевизионното предаване "Стар Академи", където печели сърцата на цяла България.

- Г-н Торес, от кога сте професионалист в сферата на танците и как започна всичко?

Реклама

-Завършил съм училище по танци в Куба. Бях на 23 г. Вкъщи цялото ми семейство танцува, не професионално, но любителски. Никой не е очаквал да вляза в такова училище и да стана професионалист.

- Как стигнахте до България?

- Дойдох в България през 2001 г. с "Хавана Тропикана" балет. Участвахме в програмата на едно вариете, известно тук през 2002 г. Докато бях в България, първите години танцувах по цял ден. През деня имаше репетиции, вечер също не спирах да танцувам. Имах пълна програма. В началото България ми беше много интересна и много ми хареса. Да, беше много различно от това, което познавам, но хубаво по различен начин.

- Нужен ли е талант, за да бъдем добри танцьори?

- Не, не, не! Талантът е много малка част от това да си добър танцьор. Хубаво е да го имаш, но не е всичко. Да си добър танцьор е нужна много практика и постоянство. Не може да се разчита само на таланта. Всеки ден трябва да се занимаваме, да сме фокусирани. Нужна е много дисциплина, а не талант. Всеки има някакъв талант, но не всеки е специалист с него. Пример за това е, че ако един човек иска да стане добър танцьор, трябва да прекарва по 10 часа на ден в залата за поне няколко години, да речем 4. Това е, за да стане много добър. Ако иска просто да танцува добре, може би малко по-малко.

- Какво бихте посъветвали хората, които се срамуват да танцуват?

- Трябва да се започне от някъде. Нека да започнат веднага. Трябва да се отиде на репетиция за начинаещи. Там никой не може да танцува добре, но както казах - всичко се учи. Танците са нещото, което ни прави по-контакти, по-отворени. Трябва само да има желание, насила нищо не става.

- Кой стил в танците ви изпотява най-много в залата?

- Имам няколко любими. Обичам класически балет, това е в основата на всички танци. Бил съм балетист много години в Куба. Малко хора го знаят за мен. Харесвам уличните танци, брейк и хип-хоп и всички разновидности на стиловете. Латинотанците ги имам в кръвта - това са нашите народни танци.

Реклама

- Танците могат ли да излекуват хора, предразположени към тревожност и депресия?

- Това е повече от ясно! Има танци, които са по-бавни и носталгични като танго. Много е красиво, но е повече към депресия, затова не ги препоръчвам. Но танци като латино, салса и хип-хоп са много весели, много са енергични и повдигат духа. Ако танцуваме такива стилове всеки ден - депресията излиза много бързо. Познавам такива хора, които са се излекували с по 1 час танци на ден.

- Стиловете, които преподавате, са за хора с гореща кръв. Трябва ли да я имаме в нас, или в процеса на работа разпалваме пламъка?

- Всеки може да се научи и да стане с кипяща кръв. Така се казва, защото така изглежда отстрани. Но в крайна сметка всички сме хора и имаме гореща кръв, заложено ни е. Просто е въпрос на култура и традиция. Всеки може да научи танците на моя народ. Но пак повтарям, трябва дисциплина.

- Кое е общото между 10-годишен танцьор и 90-годишен танцьор?

- 90-годишният човек има много опит, а малкият няма. Разликата между тях е огромна, но нещото, което ги обединява, е любовта към танца. Много любов, тя винаги се пали, когато има танци. В танцуването няма значение на колко си, на 10 г. или 100 г., едно и също е усещането. Един човек, който танцува салса, винаги е млад в сърцето си.

- Колко е важно да си танцуваме вкъщи и колко често трябва да го правим?

- Сутрин, обед и вечер. Събуждаш се и танцуваш, прибираш се и танцуваш. Трябва да го правим с настроение, защото носи много позитивизъм. Ако има парти вкъщи, е най-добре.

- Какво бихте посъветвали нашите читатели, които искат да се научат да танцуват добре за празниците?

- Да не се страхуват и да започнат. Може вкъщи, може в зала. Трябва да си изберат един стил музика и да я усетят, да започнат да си танцуват на нея. След това да се запишат на курс. Танцът лекува душата!

Реклама
Реклама
Реклама