Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13563304 www.bgdnes.bg

Рок легендата Дейвид Кросби почина на 81 години

Ветеранът на американския фолк рок Дейвид Кросби почина на 81-годишна възраст, предаде Би Би Си, като се позова на негов представител.

През 60-те години на миналия век той участва за създаването на две големи групи: The Byrds и Crosby, Stills and Nash. Известен е със своето свирене на китара и вокални хармонии.

Реклама

В кариерата има рядкото постижение да бъде включен два пъти в престижната Зала на славата на рокендрола.

Съпругата на Кросби заяви пред сайта Variety, че той е починал "след дълго боледуване", заобиколен от семейството си.

"Неговото наследство ще продължи да живее чрез легендарната му музика", се казва още в изявлението ѝ.

Кросби е роден в Калифорния на 14 август 1941 г., син на холивудския кинематографист Флойд Кросби, носител на "Оскар", пише Дир.бг.

През 1964 г. той се присъединява към The Byrds - фолк-рок група, която печели първия си хит с кавър на Tambourine Man на Боб Дилън.

Бурната му работа - период, през който се среща за кратко и с певицата Джони Мичъл - завършва с уволнението му от групата три години по-късно.

Реклама

Скоро след това Кросби, Стилс и Наш се събират като супергрупа и през 1969 г. свирят на легендарния фестивал в Уудсток.

По-късно към тях се присъединява канадският певец и автор на песни Нийл Йънг. Тази група също е сполетяна от разпри и се разпада след няколко години, но оттогава периодично се събира за концерти.

Сред хитовете, написани от Кросби по време на участието му в групата, са хипи химните Almost Cut My Hair и Deja Vu.

Той става известен с контракултурната си политика и характерните си мустаци, както и с музикалните си умения. Кулминацията на продължилата шест десетилетия кариера е последният му албум For Free, издаден през 2021 г.

Извън сцената Кросби има многобройни сблъсъци с американските правоприлагащи органи, включително арест през 1982 г. по обвинения в притежание на наркотици и оръжие.

Смята се, че злоупотребата му с наркотици се е засилила след смъртта на приятелката му в автомобилна катастрофа, когато е бил млад.

Следват периоди на влошено здраве и чернодробна трансплантация през 1994 г. Заради начина му наживот Кросби две десетилетия по-късно тое е обявен от списание Rolling Stone за "най-невероятния оцелял рокаджия".

След смъртта на музиканта колегата му от групата Греъм Неш изрази своята "дълбока тъга" въпреки често "променливите" отношения на двамата мъже, като добави, че Кросби е оставил след себе си "огромна празнота".

Стивън Стилс се съгласява, като пише, че покойният му колега "без съмнение е бил гигантски музикант", въпреки че двамата "много често са се карали".

Реклама
Реклама
Реклама