Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13818117 www.bgdnes.bg

128 мигранти издъхват брутално с БГ намеса

Злощастната съдба на хора, търсещи по-добър живот

Трима наши каналджии осъдени доживот в Унгария

За последните няколко години 128 мигранти умират брутално и винаги има българска следа в трагедиите. Последният случай е отпреди дни в село Локорско, част от Столична община. Миналите два случая са от Великобритания и Австрия, в единия камионът е български, а в другия трима от каналджиите са българи.

Случаят "Локорско" разтресе България в петък. Телата на 18 мигранти, починали от задушаване, бяха намерени в изоставен камион в софийското село Локорско. Според първоначалните данни от разследването преди няколко дни 52 мигранти преминават границата ни с Турция със стълба. Прекарват два дни в гората около Ямбол, впоследствие се качват на камиона, с който стигат до село Локорско, съобщава директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

Реклама

"Камионът е изоставен повече от 24 часа преди да бъде открит. Сигнал подават местни, които виждат част от мигрантите", допълва Сарафов.

18 от мигрантите са открити мъртви, а 34 са настанени в столични болници, повечето от тях са без опасност за живота, но има и няколко в по-тежко състояние. Те са открити близо до камиона, дехидратирани, мокри и премръзнали. В опитите си да излязат ръцете на някои от тях са раздрани.

Трима са задържани в района на София още в деня на трагичното откритие, като един от тях е арестуван на около 5 километра от изоставения камион. Други петима са задържани в Бургас, Каблешково и Карнобат. Те са отведени в полицията в Бургас, а в домовете им са намерени доказателства за каналджийство, както и за конкретния превоз на нелегални мигранти. Към момента има осем задържани. Сред заподозрените е босът на каналджийската мрежа, който преди време е осъден на пет месеца затвор условно за трафик на хора.

Задържаните в Бургас са отговаряли за оборудването на камиона и изграждането на укритието в него, както и за логистиката по трафика на мигрантите. Арестуваните в София са били организатори на каналджийството, като сред тях е и уличеният за ръководител на групата по данни на БНР. Превозното средство има оборудван специален тайник за мигранти, в който са натъпкани като в консерва.

Същата трагична участ имаха и 39 мигранти, които издъхнаха, отново от задушаване, в български камион в Есекс, Англия. Това се случи през 2019 г. Местната полиция тогава поясни, че жертвите са открити в индустриален парк "Уотърглейд" в град Грейс, който е на около 36 километра източно от Лондон. Открити са телата на един тийнейджър и 38 възрастни.

Реклама

Тогава Андрю Маринър от полицията в Есекс съобщи, че камионът е от България.

"Камионът е от България и е влязъл в страната на 19 октомври. Работим в тясно сътрудничество с нашите партньори за разследване в България на случая", обяви Маринър. Шофьорът на камиона бе заловен малко след зловещото откритие.

По-късно беше потвърдено, че камионът е с българска регистрация. Според властите камионът е влязъл в страната от Холихед, град в Северен Уелс, където има пристанище. Изясни се, че превозното средство е регистрирано във Варна на името на фирма на ирландска гражданка. Разследването продължава все още.

През 2015 г. Австрия е разтърсена от подобна трагедия, но с по-голям мащаб. В изоставен на магистралата камион са открити 71 безжизнени тела, а през 2019 г. трима българи и един афганистанец получиха доживот зад решетките за смъртта на мигрантите.

Първоначално се смяташе, че между 20 и 50 души са починали в камиона, открит близо до унгарската граница, но се оказаха доста повече.

Намерени са телата на 59 мъже, 8 жени и четири деца. Те са имигранти от Сирия и умират от задушаване в камиона. Едното от децата е момиченце на една или две години, другите три са момчета на около 8-10 години.

Впоследствие са арестувани трима българи и един афганистанец. Унгария поема случая и делото започва там. През 2019 г. четиримата трафиканти са осъдени на доживотен затвор от унгарски съд заради смъртта на 71 бежанци. На едно от заседанията стана ясно, че каналджиите отказват да спрат камиона и да отворят вратите за малко въздух въпреки молбите на затворените. Това довежда и до смъртта на всичките мигранти.

Четете още

Посланикът на Афганистан у нас: Ако върнем оцелелите мигранти, ги чака смърт

Посланикът на Афганистан у нас: Ако върнем оцелелите мигранти, ги чака смърт

Настаняват по спешност оцелелите мигранти от инцидента до София в столични болници

Настаняват по спешност оцелелите мигранти от инцидента до София в столични болници

18 мигранти загинаха в тайника на камион край София (Снимки)

18 мигранти загинаха в тайника на камион край София (Снимки)

Фаталните гонки с мигранти през 2022 г.

Фаталните гонки с мигранти през 2022 г.

Реклама
Реклама
Реклама