Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13932683 www.bgdnes.bg

Майката на заклания пред "Соло" хокеист Кирил Въжаров: Най-накрая ще има справедливост!

След 12 години бягство и укриване килърът Илиян Тодоров е заловен с фалшив паспорт в Узбекистан

"Най-накрая ще има справедливост! Единственото, което е важно в момента, е да се изпълни доживотната присъда на Илиян Тодоров", каза пред "България Днес" Радмила Въжарова, която е майка на убития пред столичния клуб "Соло" хокеен вратар Кирил Въжаров.

Реклама

Почернената майка дочака след повече от десетилетие да има справедливо наказание за убиеца на нейния син. След 12 години укриване издирваният за двойното убийство пред клуб "Соло" през 2009 г. Илиян Тодоров вече е задържан в средноазиатската държава Узбекистан.

Миналата сряда Тодоров се опитва да напусне Ташкент през летището в узбекистанската столица и да избяга в Истанбул с фалшив паспорт. Точно това му изиграва лоша шега и ченгетата го спипват. След съмнения на властите, че именно това е международно издирваният двоен убиец от "Соло", Узбекистан уведомява нашите ченгета и в неделя окончателно МВР потвърждава самоличността на Илиян Тодоров.

През април 2009 г. 22-годишният тогава Тодоров заедно с приятелите си Мария Бурова, Стефан Стойков и естонските граждани Сирет Пук и Расмус Рейтау вървят от ул. "Позитано" към ъгъла на Съдебната палата с бул. "Витоша". Всички са пили, превъзбудени са и разговарят високо на английски език заради чужденците в компанията. В този момент се разминават с друга младежка група, която преди минути е напуснала нощния клуб "Соло". В нея е 24-годишният Васил Александров, който празнува рождения си ден заедно с националния вратар по хокей Кирил Въжаров и с Кирил Димитров. При разминаването между двете компании речта на чужд език не се понравя на Димитров, който се развиква: "Тук се говори на български език, намирате се в България". Отсреща му отвръщат със закачката: "Защо, субтитри ли ти трябват". Тогава Димитров, който излязъл от заведението със стъклена чаша с уиски в ръка, замахва с нея към Стойков. Между двете компании започва сбиване. Миг по-късно Васил Александров и Кирил Въжаров лежат мъртви на ъгъла на Съдебната палата, а Кирил Димитров е тежко ранен, но оцелява. И тримата са прободени с нож в гърба.

На случилото се няма нито един пряк свидетел, въпреки че наоколо освен биещите се младежи е имало няколко таксита, както и охраната на съседните заведения.

Във фаталната вечер само Тодоров е носил нож. Преди да влезе в дискотека "Соло", той дал ножа си на приятелката си Мария Бурова, за да го прибере в дамската си чанта. На излизане си го взел. Свидетелката Сирет Пук разказва, че преди нападението е видяла ножа в ръката на Тодоров.

На записите от камери се вижда тъмен силует, който приближава, после Тодоров, който е облечен с бяла риза с къс ръкав и се качва в такси. От компаниите само той е с бели дрехи. Други кадри са заснели как човек в бяло, висок около 1,71 см, прави три бързи движения с ръка и първи напуска мястото.

Реклама

Илиян прекарва 2 години в ареста, когато през декември 2011 г. съдия Румяна Ченалова го оправдава въпреки особеното мнение на единия от двамата съдебни заседатели. Водещ мотив е, че има експертиза, според която прободните рани на двамата са от различни ножове. На другите две инстанции делото продължава без Илиян, тъй като вече няма и следа от него. Двойният килър получава доживот зад решетките. За изчезването на убиеца първи научават служители на съда, които пробват на три пъти да му връчат мотивите за доживотната присъда, но не успяват да го намерят. Накрая се налага бащата на младежа да вземе съдебното решение вместо него.

Една от основните версии за бягството е, че Илиян е напуснал страната с автомобил или кораб, придружаван от своята приятелка от студентските години Милена. Смята се, че известно време е пребивавал в Англия, поне месец е живял в Естония, минавал е през Латвия, Швеция и Германия.

Непотвърдена оперативна информация сочи още, че двойният убиец дълго след напускането на България е работил за различни клонове на естонската софтуерна фирма, чийто служител бе и когато извърши убийството. Докато властите дирят Илиян, става нещо интересно. Тогава бащата на двойния килър продава два имота над 14 декара. Това се случва само два месеца след като синът му бе обявен за международно издирване с червена бюлетина на Интерпол. Разследващи подозират, че парите от продажбата са изпратени чрез приближени хора на Тодоров, за да може той да се устрои в чужбина под чуждо име.

 Видеообръщение

А докато се укрива, Тодоров пусна видеообръщение, в което заяви, че е невинен. По контактите на стената стана ясно, че е в Англия. Килърът избяга оттам, преди да го арестуват тамошните власти, и до днес е в неизвестност.

 Хокеен турнир в памет на Кирил Въжаров

През 2011 г. в София организираха международен детски турнир по хокей на лед в памет на убития вратар Кирил Въжаров.

Организатор е фондацията, която носи името на състезателя на "белите" и националния отбор. Турнирът бе по идея на бащата Михаил Въжаров и бе подкрепен от федерацията по хокей на лед, като се осъществява с помощта на клуб "Славия".

Четете още

Издирваният за двойното убийство в клуб "Соло" е сгащен в Узбекистан

Издирваният за двойното убийство в клуб "Соло" е сгащен в Узбекистан

Касапинът от „Соло“ засечен в Германия

Касапинът от „Соло“ засечен в Германия

Родители на убити деца с писмо до президента

Родители на убити деца с писмо до президента

Бащата на убития пред "Соло" Кирил Въжаров: Ченалова не каза нито една истина (Видео)

Бащата на убития пред "Соло" Кирил Въжаров: Ченалова не каза нито една истина (Видео)

Реклама
Реклама
Реклама