Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13934998 www.bgdnes.bg

Чернодробната трансплантация на Анита е успешна

Майката на 19-годишното момиче й стана донор

Доли ЛУКАНОВА

Извършиха животоспасяващата чернодробна трансплантация на Анита от Асеновград. Операцията е успешна! 19-годишното момиче се възстановява в интензивното отделение на турска клиника. Заедно с нея е и майка й, която взе смелото решение да й стане донор.

"Операциите са минали успешно. В момента са в интензивно отделение. Надяваме се всичко да е наред и организма да не отхвърли новия орган", сподели приятелката на Анита, Димитрина Стойчева.

Реклама

Припомняме, че хубавицата страда от изключително рядко генетично заболяване - синдром на Уилсън. При него се натрупва мед в тъканите и това си проличава във вид на неврологични или психиатрични симптоми и заболяване на черния дроб.

Много хора се обединиха около каузата за спасяването на живота на младото момиче. За операцията бяха нужни почти 200 хил. лв, които бяха събрани буквално за часове и Анита успя да замине за клиника в южната ни съседка, където в понеделник бе извършена интервенцията.

Редица родни звезди, сред които и Златка Райкова, споделиха историята на студентката от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" и това предизвиква огромен ефект в даренията. Местният футболен клуб също се включи в кампанията. "Асеновец" благотворително пусна на търг топка, подписана лично от капитана на Англия и "Тотнъм" Хари Кейн. Топката е подписана от футболиста след мача на "шпорите" с "Локомотив" (Пловдив), игран под тепетата.

След като стана ясно, че нейният баща не може да й стане донор, майката на момичето бе подложена на необходимите изследванията и за щастие тя се оказа съвместима с дъщеря си. Така жената за втори път й вдъхва живот.
"На този етап всичко се развива благоприятно и за двете. Вярваме, че всичко ще е наред и двете ще се възстановят бързо и всичко това ще остане в миналото", допълва Димитрина.

Четете още

Молитви майката на Анита да й стане донор

Молитви майката на Анита да й стане донор

Събраха всичките пари! Трансплантация до 10 дни спасява Анита

Събраха всичките пари! Трансплантация до 10 дни спасява Анита

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама