Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13955464 www.bgdnes.bg

МОЧА - краят на една 69-годишна пропаганда

Живите вериги и яйцата по общината не помагат 

Български войници въобще не присъстват в шестте скулптурни композиции 

Нито живите вериги, нито яйцата по общината могат да спасят края на паметника на съветската армия, превърнал се в ябълка на раздора.

Монументът е построен с пропагандни цели от комунистическия режим през 1954-та - десет години след съветско-българската война, катализирала деветосептемврийския преврат от 1944 г.

Реклама

Независимо от обстоятелството, че СССР обявява едностранно война на прогласилото неутралитет Царство България, като впоследствие окупира територията му, на предната страна на паметника стои пано с надпис: "На съветската армия освободителка - от признателния български народ". Паметникът символизира освобождението на България от монархофашисткия режим, управлявал по това време страната, левичарска теза, отречена от съвременната историография.

На 4 октомври 1949 г. доминираният от БКП Министерски съвет с председател Васил Коларов приема решение за изработване на паметник на съветската армия. Първата копка на бъдещия монумент е направена на 5 юли 1952 г., а при откриването през 1954 г. присъства съветският маршал Сергей Бирюзов.

Монументът е създаден от колектив с ръководител скулпторът Иван Фунев с идеята да символизира признателността на българския народ към съветските воини. Самият паметник представлява висока 37 м пресечена пирамида, върху която се извисява 8-метрова фигурна скулптурна композиция - съветски воин, български работник и майка с дете, изработена от Васка Емануилова и Мара Георгиева.

Целият мемориален комплекс включва и други скулптурни композиции около основния монумент. Източният орелеф представлява композицията "Октомври 1917", изработена от проф. Любомир Далчев по рисунка на Борис Ангелушев. Изобразени са матроси, войници, работници, девойки - тези, които сформират съветската армия.

От южната страна е композицията "Тилът" ("Всичко за фронта, всичко за победата") и показва целия съветски народ в тила, вложил всичките си усилия в помощ на своята армия. А на западната "Великата отечествена война на Съветския съюз" е показан бойният устрем на съветската армия във войната.

Реклама

В последните години се възприе от мнозина наименованието МОЧА за статуята - съкратено от Монумент на окупаторската Червена Армия. И до днес МОЧА си остава най-високият паметник в София. За сравнение, монументът на Васил Левски (13 м) е три пъти и половина по-малък.

МОЧА е и вторият по височина паметник в България - след "1300 години България" над Шумен. Докато паметникът на връх Шипка, ознаменуващ славния подвиг на българските опълченци, се извисява само 31,5 м.

Нещо повече! След разрушаването на обелиска на Червената армия в Рига през изминалата година, считано от 25 август 2022 г. МОЧА официално е най-високият паметник на Червената армия в цяла Европа.

"Най-притеснително е сравнението на МОЧА с другите паметници на Червената армия в Германия, Австрия и в страните от Източна Европа (там, където все още не са демонтирани) не толкова като височина, а на чисто символно ниво - никъде другаде в Европа посланието на монументите не е толкова откровено заплашително. Причината е ясна - МОЧА не е изграден в чест на победата над нацистка Германия и на воините, дали живота си за тази победа, а с изцяло пропагандна цел. МОЧА дава материален израз на идеята, че тоталитарната власт в комунистическа България е установена и ще се гарантира от окупаторската Червена армия и именно затова никак не е случайно, че монументът е изграден през 1954 г. - веднага след окончателното ликвидиране на горянското съпротивително движение", посочва изследователят Александър Шпатов.

"Не бива с лека ръка да се забравя и, че България дава над 10 000 жертви на фронта (за сравнение - в Сръбско-българската война от 1885 г. нашите жертви са едва 550). Български войници обаче въобще не присъстват в нито една от шестте скулптурни композиции на МОЧА", добавя Шпатов.

От "Капутин" и "Окупатори"

до Супермен и Върколака

Монументът се превръща в арена за хулигански прояви, изразяващи се в рисуване на графити с най-различна политическа тематика (най-често антикомунистически и антисъветски).

- На 17 юни 2011 г. статуите на паметника са оцветени като американски комиксови и попкултурни герои - Маската, Жокерът, Върколакът, Дядо Коледа, Супермен, клоунът Роналд - символът на "Макдоналдс", Капитан Америка, Робин - помощникът на Батман, Жената-чудо. Знамето е изрисувано в цветовете на американското, а най-отдолу е изписано "В крак с времето".

През нощта на 10 февруари 2012 г. върху лицата на съветските войници от паметника са сложени маски на британския революционер Гай Фокс, които се ползват като символ на хакерската група "Анонимните" против търговското споразумение за борба с фалшифицирането ACTA.

На 17 август 2012 г. на главите на няколко от скулптурните фигури са поставени цветни качулки. Акцията е в подкрепа на групата "Пуси Райът", членовете на която носят подобни качулки при своите изпълнения.

На 1 февруари 2013 г., в деня за почит към жертвите на комунизма в България, три от лицата на фигурите на паметника са оцветени в цветовете на националното знаме - бяло, зелено и червено

На 21 август 2013 г. паметникът отново осъмва боядисан. Този път е покрит изцяло в розова боя и с надписи-извинение към Чехия, по случай годишнината от потушаването на Пражката пролет.

На 23 февруари 2014 г. паметникът осъмва с надписи "Слава на Украйна" и "Капутин" и изрисувано над тях знамето на Украйна. Скулптурните фигури на войник и знамето над него също са боядисани в цветовете на Украйна - синьо и жълто

На 7 септември 2014 г. през нощта четирима души, сред които и кандидат-депутатката от Реформаторския блок Марта Георгиева, са арестувани от органите на МВР, след като написали "Окупатори!" върху паметника.

През нощта на 22 срещу 23 февруари 2023 е откъртена част от паното с надписа, състоящо се от каменни плочи. Извършителят е направил доброволно самопризнание за своето действие в израз на протест срещу войната, започната от Владимир Путин. Пред медиите той казва, че е бил провокиран от надписа "от признателния българския народ".

Реклама
Реклама
Реклама