Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14037262 www.bgdnes.bg

Не давали роли на Апостол Карамитев

Синът на знаменития актьор направи филм за 100-годишнината на баща си

Докато правех проучванията си, установих, че татко ми е имал много проблеми, казва Момчил

Проблеми е имал великият актьор Апостол Карамитев. Това разкри синът му Момчил. Наследникът на артиста представи на живо в Народния театър филма за своя знаменит баща. Карамитев-син започва работа над лентата още преди няколко години, завършва я наскоро, а сега е избрал 100-годишнината от рождението на великия актьор за ден на нейната премиера.

Реклама

Карамитев е имал сериозни проблеми, каза синът му, но какви точно са били те, Момчил не е знаел, защото по-това време е бил съвсем малък. Научил за неприятностите на татко си, след като започнал да прави документалния филм за него.

"В този път на разкрития открих, че на баща ми не са му били давани роли. Той старателно се е стремял към тях, към определени автори и техни произведения. Много трудно е било да прокара някой автор, някое произведение, което е било важно за него. Кой се е интересувал от Луиджи Пирандело тогава? Общопризнат успех е точно участието му в пиеса на този автор", разказва наследникът на Апостол Карамитев и Маргарита Дупаринова.

Освен филма пред Народния театър бе открита и фотоизложба с куратор Тинка Николова, посветена на паметта за Апостол Карамитев. На вернисажа, достъпен за всеки столичанин, могат да се видят фотоси, останали дълго време в архив след ранната кончина на легендата на родната сцена и седмото изкуство през есента на 1973 г.

Когато Карамитев напуска този свят, неговият наследник е само на 13 години. Но детската памет е много често особено релефна, защото във филма актьорът, икона за българите от няколко поколения, е показан не с ореола на величието, а като човек от плът и кръв.

"Когато ме хване емоцията, ми идват спомени от детството... А това, че всеки носи детето в себе си и някакви детски спомени - може би това е най-дълбокото в нас", доверява Момчил Карамитев.

Наследникът на именития актьор сподели още, че докато е работил над лентата, е "преоткрил баща си".

Реклама

"Той не е обичал да говори за себе си по причина, че много хора са му завиждали и когато са знаели уязвими неща за него, са ги използвали."

"Баща ми беше необикновена личност. Бих искал хората да знаят, че Апостол Карамитев е бил патриот, достоен гражданин на тази страна", подчертава Момчил Карамитев, който обаче от години живее в Лос Анджелис и определя себе си като "гражданин на света".

"Не съм и предполагал, че баща ми е имал нещо като ритуал, преди да излезе пред публика - негов начин на съсредоточаване, което е продължавало около половин час. През това време е упражнявал паметта си и се е отделял от всекидневния живот. Лишавал се е от някои "удоволствия" като срещи "на чашка", за да може да осмисли и доразвие писаното от автора, да каже важното послание по индиректен път, когато е имало възможност. По онова време не е можело да се протестира и да се говори за болезнени неща", обобщава Момчил Карамитев. Но лентата за неговия велик баща е доказателство, че Апостол Карамитев се е бунтувал чрез изкуството си и своите лични и професионални избори.

Четете още

Драма с паметник на Апостол Карамитев

Драма с паметник на Апостол Карамитев

Синът на Апостол Карамитев Момчил: Сам съм на имения ден
Синът на Апостол Карамитев Момчил: Сам съм на имения ден

Синът на Апостол Карамитев Момчил: Сам съм на имения ден

Децата на Апостол Карамитев си проговориха

Децата на Апостол Карамитев си проговориха

Реклама
Реклама
Реклама