Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14056602 www.bgdnes.bg

40 г. решетки грозят адвокатката на Ружа

Екстрадирали сме в САЩ Ирина Дилкинска от OneCoin

Две обвинения към нашенката - за пране на пари и за измама в големи размери, магистратите у нас се туткат над 1 година

Адвокатката на русенката Ружа Игнатова - Ирина Дилкинска, е екстрадирана в САЩ, където федералната прокуратура й повдигна две обвинения като част от престъпната схема OneCoin, ръководена от Криптофараонката. Нашенката я заплашват 40 години решетки.

Реклама

Делото за екстрадицията на Дилкинска се е гледало още на 11 декември 2021 г. и от тогава тя лежи бая в ареста, докато не обжалва мярката си за неотклонение и е пусната под домашен арест. Минава се година и няколко месеца, докато Апелативният съд в София се произнесе по обжалването от страна на Дилкинска за екстрадицията й в САЩ. На 2 февруари тази година апелативните магистрати казват, че техните колеги от градския съд са прави, и одобряват екстрадицията на българката. Само променят мярката й за неотклонение и я вкарват обратно в ареста до момента на отпътуването й, за да не избяга и да се укрие. Това показа проверка на "България Днес" в архивите на съдилищата. Дилкинска вече е във федерален арест в Ню Йорк и вчера бе изправена пред съдията за пръв път.

41-годишната Дилкинска от София осъмна с две обвинение в САЩ. Едното е за конспирации за извършване на измами с електронни средства в големи размери, което носи максимална потенциална присъда от 20 години затвор. Другото обвинение срещу адвокатката на Ружа е за пране на пари, което също носи максимална присъда от 20 години затвор. Ако бъде призната за виновна, Дилкинска я заплашват до 40 години решетки.

Максималните потенциални присъди са предписани от Конгреса и са предоставени тук само за информационни цели, тъй като всяка присъда на подсъдимия ще бъде определена от съдия.

"Ирина Дилкинска е позволила на OneCoin да изпере милиони долари незаконни приходи чрез фиктивни компании. Тя е помогнала за поддържането на широкообхватна схема с милиони жертви, ужилени с милиарди долари чрез криптоизмамата OneCoin", твърди прокурор Деймиън Уилямс в официално съобщение на сайта на правосъдното министерство.

В обвинението срещу Дилкинска се твърди, че нашенката е създавала и управлявала фиктивни компании, чрез които са изпирани приходите от OneCoin и където са се съхранявали пари на Криптокралицата Ружа Игнатова.

Дилкинска е един от предполагаемите мастити адвокати на OneСoin, но вместо да гарантира, че компанията на Ружа спазва закона, Дилкинска подпомага създаването и управлението на фиктивни компании и офшорни сметки. Чрез тях 41-годишната българка изпира парите и следата на милионите се загубва по трасето.

Реклама

Освен това се твърди, че през 2016 г. Дилкинска е помогнала на адвоката и съучастник в схемата с OneCoin Марк Скот да изпере средства в размер на 400 милиона долара чрез поредица от фалшиви инвестиционни фондове на Каймановите острови, управлявани от самия Марк Скот, и през известната компания за снаряди B&N.

"B&N не генерира законен доход и е използвана от Дилкинска за изпиране на парите от OneСoin", пише в съобщението на американските власти.

Две години по-късно, през септември 2018 г., Дилкинска научава за ареста на Скот във връзка с изпирането на милионите от OneCoin. Малко след това обвиняемата изгаря инкриминиращи документи. После изпраща на брата на Ружа - Константин Игнатов, текстово съобщение с линк към статия във вестник за ареста на Скот. После пише поредица от текстове, включително "Вижте това !!!!!"; "Нещо се случва !!!!!"; и "Ако това е вярно, имам нужда от мегаадвокати!!!".

Когато научава за ареста на Скот, адвоката на Ружа унищожава уличаващи документи и уведомява друго замесено в схемата лице за ареста.

OneСoin започна своята незаконна дейност през 2014 г.. Компанията е базирана в София и пусна на пазара измамна и куха криптовалута. В резултат на измамата на века OneСoin жертвите инвестират над 4 милиарда долара по целия свят в криптовалутата, която няма никаква стойност.

 Погват шефката от Русе

На 12 октомври 2017 г. Игнатова е обвинена в измама и пране на пари от Окръжния съд на Съединените щати за Южния окръг на Ню Йорк, а за ареста й е издадена федерална заповед. На 25 октомври 2017 г. Игнатова пътува с търговски полет от София до Атина и тогава изчезва от радарите на властите. Игнатова беше добавена в списъка с 10-те най-издирвани бандити от ФБР през юни 2022 г. Федералните предлагат даже награда от 100 000 долара за информация, водеща до ареста на Ружа Игнатова.

Четете още

Лорд Минчев представя книгата си за Ружа Игнатова

Лорд Минчев представя книгата си за Ружа Игнатова

Ортакът на Ружа Игнатова се призна за виновен

Ортакът на Ружа Игнатова се призна за виновен

Астроложката Йорданка Игнатова: Ружа Игнатова скоро ще бъде заловена!

Астроложката Йорданка Игнатова: Ружа Игнатова скоро ще бъде заловена!

Ружа Игнатова начело на нова схема?

Ружа Игнатова начело на нова схема?

Реклама
Реклама
Реклама