Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14064490 www.bgdnes.bg

Отец Иван с изповед пред "България Днес": Дано доживея до края на месеца!

Сърцето ми се е уголемило и е пълно с вода, не мога да ходя заради ужасни болки 

"Дано доживея до края на месеца! На 31 март трябва да навърша 78 години, но не се чувствам никак добре и не знам дали ще имам сили дотогава. Колкото път на Земята Господ ми е отредил, толкова ще бъде."
Това заяви в емоционална изповед пред "България Днес" благодетелят и спасител на хиляди изстрадали хора отец Иван. Духовникът призна, че има сериозни здравословни проблеми и вероятно за пръв път губи част от силата на духа си. Трудно говори, не може да се движи заради ужасни болки в крака, а наскоро чува нови тревожни новини за физическото си състояние.

Реклама


"Направиха ми рентген и се оказа, че сърцето ми много се е уголемило. Пълно е с вода и е достигнало размерите на говеждо сърце. Много притеснителни новини са това. Заради проблемите с крака не мога да ходя и предимно лежа. Не мога да се справям без подкрепа. Обяснявам си, че проблемите ми идват от диабета, който имам, но може и от нещо друго да са", сподели пред вестника дядо Иван.
Отчето разказа, че се е преместил да живее в Лом, тъй като там му е по-удобно, ако се наложи да бъде приет в болница. Освен това намира нужното спокойствие, което трудно ще получи, ако стои в приютите си в Якимово или Коняво.
"Двата инсулта, които получих един след друг около Нова година, много ме събориха. Пет дни бях в кома! Когато се събудих, не помнех близките си хора. Говореха ми, но не познавах никого, сякаш ги виждах за първи път. Аз самият не можех да говоря и това допълнително ме объркваше. Знам, че няма да бъда никога повече същият човек", едва успява да промълви отец Иван, чийто говор с времето става все по-труден.


През последните години на отец Иван му се струпаха много проблеми. Един от най-тежките моменти беше през 2014 г., когато катастрофира между пловдивското село Цалапица и град Съединение. След инцидента свещеникът беше с травма на главата, гръдния кош, счупена на две места бедрена кост на десния крак и тежък проблем на меките тъкани на подбедрицата. Месеци отне, докато духовникът се възстанови и да може да ходи самостоятелно.
След това на няколко пъти влизаше в болница и му откриха диабет. Отчето припадна по време на летен лагер и се появиха усложнения с кръвното налягане. Стресът също сериозно тормози отец Иван, тъй като постоянно мисли за финансовото състояние на приютите си, които са в много трудно положение поради липса на средства.


"Лекарите все ми казват, че трябва да ходя на прегледи, но отлагам. Докторите ми споделят и че сърцето ми е отслабнало. Забраниха ми да пътувам и ми казаха да не се претоварвам. Като цяло слушам докторите и вярвам, че скоро ще се почувствам по-добре", призна преди време отчето. Отец Иван всяка година ходи до Божи гроб, за да търси изцеление.
През 2019 г. добрият отец беше нападнат в приюта си в Нови хан. Срещу него се нахвърли 26-годишният Милен, който искаше да вземе 2-годишното си детенце. Малчуганът живее в приюта заедно с майка си Павлина, която дълго време търпи лошото отношение на мъжа си и преживява тежки сцени на домашно насилие. Дядо Иван тогава се размина без сериозни наранявания.


Дядо Иван неведнъж е казвал, че в рода му има дълголетници и се надява да продължи традицията.
"Обещал съм си да стигна до 100 години, но да видим какво ще се случи", заяви преди време добрият свещеник. Но тогава говореше с усмивка, докато сега тя е изчезнала от лицето му и все повече мрачни мисли обхващат съзнанието му.
"Да сме добри хора, да сме здрави... Да правим добро за другите, да не искам много и да не сме алчни. Това са важните неща, които да останат след нас. А колко ще живеем, е Божа работа и не можем да се месим в тези неща", заключава мъдро духовникът, който от десетилетия връща надеждата на изгубени души.

Как да помогнем на приютите

Ако искате да помогнете на приютите на отец Иван, които въпреки влошеното му здравословно състояние продължават да функционират и да приемат хора в нужда, можете да дарите средства по следните сметки:
Дом за сираци "Св. Николай" при храм "Св. Троица", с. Нови хан, п.к. 2110
БУЛСТАТ: 175743823
Банкова сметка в лева: UNI CREDIT BULBANK, клон Елин Пелин
IBAN: BG72UNCR 96601000411600
BIC: UNCRBGSF
Сметка в евро:
IBAN: BG13UNCR70001522104630 BIC: UNCRBGSF

Четете още

Патерици крепят отец Иван

Патерици крепят отец Иван

Синодът решава съдбата на отец Иван

Синодът решава съдбата на отец Иван

Отец Иван откровен пред "България Днес": На ръба на оцеляването сме!

Отец Иван откровен пред "България Днес": На ръба на оцеляването сме!

5 дни бях в кома, нямам нито лев

5 дни бях в кома, нямам нито лев

Реклама
Реклама
Реклама