Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14064842 www.bgdnes.bg

3 години и половина за убийство получи молдовец

ВКС: Морари е наръгал Николай при самозащита

Наркотрафикант е забъркан с чужденеца

Три години и шест месеца решетки получи молдовецът Анатоли Морари, който уби Николай Николов във Варна през 2019 г.

Върховният касационен съд (ВКС) прецени, че става въпрос за превишаване на пределите на самозащита, а не за умишлено убийство, както прецениха предходните инстанции. Съответно ВКС намали присъдата на Морари от 10 г. на 3 години и половина затвор.

Реклама

Кървавият екшън се разиграва преди 4 години в един мрачен петък в 8 ч. сутринта в дома на молдовеца на ул. "Хан Тервел". Морари живее в апартамент под наем със свой приятел, който е близък с жертвата. Рано сутринта Николай и приятелката му отиват в жилището, но събуждат Морари. В хода на делото става ясно, че Николай съвсем скоро е излязъл от пандиза и именно това е бил поводът за гостито. Когато се събужда, молдовецът се ядосва и многократно казва на Николай и изгората му да напуснат апартамента. Те отказват.

Морари взема кухненски нож и за пореден път нарежда на жертвата да се маха от жилището му. Пострадалият дразни Морари с резки движения и реплики, но молдовецът пази дистанция, за да не стане беля, която в крайна сметка се оказва неизбежна. Жертвата взема чук, който вижда наблизо, и удря молдовеца в гърдите. Тогава Морари при самозащита, както смятат върховните магистрати, наръгва с ножа два пъти нежелания си гост. Приятелката на Николай се мята върху убиеца и осъмва с прорезна рана на крака. В крайна сметка, все още жив, пострадалият и спътничката му напускат жилището и викат линейка. За съжаление, Николай умира в болницата още на същия ден.

Веднага след убийството подсъдимият доброволно се предава и съдейства на разследването, но нещата не се развиват, както му се иска.

На първа инстанция е закован с 12 години решетки за умишлено убийство. После Апелативният съд във Варна потвърждава, че Морари умишлено е наръгал Николай, но му намалява присъдата с 2 години. Преди дни върховните магистрати в столицата се оказаха на съвсем различно мнение.

Върховният касационен съд прецени, че Морари е действал при самозащита и няма нищо умишлено в убийството на Николай. Така магистратите преквалифицират деянието от умишлено убийство на такова при самозащита.

Единственият проблем, който откриват съдиите в столицата, е, че молдовецът е превишил пределите на неизбежна отбрана. Това е така, защото Николай напада Морари с "малък дърводелски чук" и го удря само един път, а молдовецът използва нож и го наръгва два пъти.

Реклама

В мотивите към присъдата на Върховния касационен съд е отбелязано, че Морари има чисто съдебно минало, но видно от заключението на съдебнопсихиатричната експертиза, е склонен да реагира гневно и враждебно. Това се явява и единствената причина за това наказание, защото, ако не бе доказано, че е агресивен, нямаше да получи 3 години и половина затвор, а доста по-малко или даже условна присъда.

Подсъдимият е задължен и да изплати по 20 000 бона на всеки от тримата граждански ищци - наследници на убития Николай, като обезщетение за неимуществените вреди.

 Заловен с 500 кг кокаин свързан с килъра

Бизнесменът Пламен Пешев продава фирмата си "Амко" през 2014 година на Морари. Всъщност Пешев ползва молдовеца за подставено лице при прехвърляне на фирмата си "Амко", а после я продава на трети човек.

Пешев е обвинен за участие в организирана престъпна група за трафик на наркотици заедно с бившия митнически шеф от София Красимир Керемедчийски и рехабилитатора от Бургас Огнян Асенов, който отскоро имал фирма за внос на плодове. За трафика на кокаин са задържани още 18 души в три държави - Колумбия, Испания и Нидерландия.

Ролята на Пламен в кокаиновата афера е като консултант на един от задържаните - Огнян Асенов. Асенов отскоро има регистрирана фирма за внос на плодове "Фрут Трейд 01БГ", която е получател на единия от двата тира с лайм. Опаковани в кашони между картоните на всеки един от 6700-те кашона разследващите откриха по 100 грама кокаин.

Пратката от другия камион е на бившия митничар Красимир Керемедчийски. Коката влиза у нас през Гърция, а до там пристига по море. Информация за съмнителната пратка е подадена от чужди служби.

Според спецсъда "минималната стойност на пратката с наркотици е 15 милиона лева, но според запознати с акцията кокаинът струва два пъти повече на улицата.

Четете още

Окончателно! 4 години ще лежи мафиотът Сако

Окончателно! 4 години ще лежи мафиотът Сако

ВКС пак отмени доживотната присъда на полицая Караджов

ВКС пак отмени доживотната присъда на полицая Караджов

Реклама
Реклама
Реклама