Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14073090 www.bgdnes.bg

Медсестрата на Тодор Живков почна да гледа кокошки

Заради високите цени известните си накупиха пилци и се заселиха по селата

И 5 лева да станат яйцата, не ме интересува, имам си свои, казва Ани Младенова

Златни ли са яйцата, които ни изхранват?

Този въпрос зададохме на едни от най-популярните българи, които живеят вкъщи и извън столицата, а отговорът им бе изненадващ: "Не се притеснявам от високите цени, защото си гледам кокошки".

Мода или просто необходимост е отглеждането на пернатите същества? Всеки българин би отговорил, че второто е действащото правило у нас, тъй като цената на един от най-използваните във всяко домакинство продукт - яйцата, отбеляза рекорден ръст - само за няколко месеца тя се повиши с повече от 70%. Яйцето се превърна в нещо като символ на високата инфлация, дори се чуха призиви за бойкот и некупуване на "златните яйца" до Великден, с което гражданите да се опитат да свалят цените на яйцата. Призивът се отнася и за други продукти като мляко, сирене и кашкавал, като се предлага и въвеждане на таван на цените на основни храни.

Реклама

"Не мога да кажа, че ме притеснява цената. И 5 лева да станат, имам си 6 кокошки, отглеждаме си и зеленчуци в градината. Така трябва и другите да направят", сподели майор Ани Младенова, славната лична медсестра на бившия Първи Тодор Живков, свикнала да се оправя сама с всякакви трудности.

"Ами права е жената. В селската къща и в селския двор винаги има какво да се прави и отглежда. Аз не се връщам в София - най-много да дойда веднъж в годината по битов въпрос и веднага се връщам. Няма какво да правя в столицата. Живеем трудно, но красиво. А по-добре трудно, но красиво, отколкото трудно, но грозно", на същото мнение е и поетът Борис Христов, доброволният отшелник в Лещен вече близо 20 години. Колоритното село вдъхновява маестрото дори да свири на саксофон, докато съпругата му се отдава на страстите си на художник.

Най-поставяният драматург и писател Христо Бойчев също си "чува стока", а най-лични са му кокошките. "Често работя по градината, като това ме спаси преди време от депресията, в която бях изпаднал по време на COVID пандемията", сподели авторът на "Полковникът птица", който живее в селце до Полски Тръмбеш.

Същата волна птичка е и актьорът Юрий Ангелов, който преди 30 години напусна Народния театър и се засели в странджанското село Фазаново. Направи го, за да спаси здравето и живота си. И успя. Защото там любимият ученик на Апостол Карамитев усеща енергията, която се била стопила. Юрий отглежда животни и живее в собствен рай. И прилага на практика завета на Омар Хаям: "По-добре е да си гладен, но да не ядеш каквото и да е. По-добре е да си сам, но да не си с когото и да е".

"Селото е моето спасение. Всичко има тук, но има и казан за ракия, а местните пребивават в алкохолни изпарения", смее се актьорът.

Реклама

Друго популярно лице от екрана е Део. Той си има ферма в село Горна студена, където преди години е живяла баба му.

"Имаме 4 декара двор и къща, кози, пуйки, въобще цяло стопанство, кокошки. Навремето баба е била най-младата депутатка и после се е върнала на село. По тази логика ще направя същото и аз, без да съм депутат", шегува се вечно усмихнатият водещ, който също не е притеснен от високите цени на стоки от първа необходимост.

В същата хармония и без да се оплакват от нямане, живеят авторът на "Вдигни очи" Валди Тотев и неговата жена Димитрина в русенското село Писанец. Там музикантът и цигуларката също си имат домашни любимци и лехи със зеленчуци.

"Тук е много хубаво, без простотиите всеки ден в столицата", казва "щурецът".

На същото мнение са и актьорът секссимвол от близкото минало Иван Иванов и жена му - актрисата Петя Силянова. Те живея в село Оборище до Панагюрище и често изпращат пресни яйца и зеленчуци на сина си Уош Ем Си, който ги зарадва скоро с внуче, което кръсти на баща си.

Най-добрият приятел на Иван Иванов - актьорът Любо Чаталов, също се изнесе извън столицата и заживя с по-младата поетеса Камелия Кондова.

"Имаме градина, гледаме си и животни. Често се чуваме и с Иван, дори му идвам на гости, ей така по селски, но с кеф", с усмивка споделя 73-годишният актьор.

Четете още

Интернет звездата Чеченеца: Ще върна режима на Тодор Живков

Интернет звездата Чеченеца: Ще върна режима на Тодор Живков

Дядото на Васил Драганов бил пилотът на Тодор Живков

Дядото на Васил Драганов бил пилотът на Тодор Живков

Дони и Нети продали чайката на Тато

Дони и Нети продали чайката на Тато

Цяр от доктора на Тато спасява Богдан Томов

Цяр от доктора на Тато спасява Богдан Томов

Реклама
Реклама
Реклама