Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14142403 www.bgdnes.bg

Митьо Очите гласува с охрана

От 33 г. затворниците у нас не могат да дадат вота си, Европейският съд по правата на човека не е съгласен

С дискретна охрана гласува Митьо Очите. Това казаха пред "България Днес" хора, видели несебърския бос да отива до урните. Очите е под домашен арест, и както писахме в събота бе подал молба, че иска да гласува.

Реклама

За разлика от Желязков в България на лишените от свобода им е отнето конституционното право на глас. Независимо за какво са зад решетките или за колко време са там или дали са в затвор или заторническо общежие с лек режим. Европейският съд по правата на човека не е съгласен. Магистратите в Страсбург смятат, че това е в разрез с Конвенцията по правата на човека. Само 1315 арестанти имаха правото да гласуват на 2 април (виж карето).

За последно осъдените затворници у нас гласуват на изборите за VII Велико Народно събрание през 1990 г. Приетата година по-късно Конституция въвежда обща забрана за гласуване за всички осъдени лица, които изтърпяват ефективно наказанието лишаване от свобода. Независимо от присъдата или тежестта на престъплението никой, който е осъден, няма право да гласува. Това, разбира се, важи докато лежи в затвора. В момента, в който присъдата му изтече, даденият експандизчия отново придобива конституционното си право на глас.

Към днешна дата България остава една от малкото държави в Съвета на Европа заедно с Естония, Унгария и Русия, в които продължава да действа обща забрана за гласуване спрямо осъдените затворници.

Обвиняемите и подсъдими лица, задържани под стража, запазват правото си на глас. Арестантите в по-слабо натоварените арести, където не са налице условията за разкриване на избирателна секция, на практика са лишени от правото си на глас. За тях не е предвидена възможност да гласуват с подвижна урна.

През 2016 г., по делото Кулински и Събев срещу България Европейският съд по правата на човека намира, че общото ограничаване на правото на лишените от свобода да гласуват на избори за народни представители и за членове на Европейския парламент, без оглед на техните индивидуални обстоятелства, поведение и тежестта на извършените престъпления, е в разрез с Конвенцията по правата на човека. Там пише, че "изборите трябва да бъдат проведени при условия, осигуряващи свободното изразяване на мнението на народа". Затворниците са част от народа и това съответно ограничава техните права.

В решението се посочва, че от държавите, подписали конвенцията, само седем автоматично лишават затворниците си от право да гласуват. Това са Армения, България, Естония, Грузия, Унгария, Русия и Великобритания. Останалите или изобщо не предвиждат такива ограничения или лишават от пасивно и активно избирателно право само някои затворници, например тези с присъди от над 3 години лишаване от свобода.

 1315 все пак пускат вот

Общо 1315 лица, които в момента са в затворите и арестите в страната, имаха право да гласуват на изборите в неделя. Това показа справка на "България Днес" в Главна дирекция "Изпълнение на наказанията". В затворите техният брой е 704, в арестите е 611. Правото на глас ще бъде упражнено в 25 изборни секции, образувани в местата за лишаване от свобода - 13 в затворите и 12 в арестите. Според Изборния кодекс избирателна секция се образува при наличието на не по-малко от десет избиратели.

Четете още

Сашо Кадиев се моли на Бог новите депутати да харчат умно парите ни

Сашо Кадиев се моли на Бог новите депутати да харчат умно парите ни

Куриози пред урните

Куриози пред урните

Георги Мамалев: Трябва ни ден за вливане на акъл!

Георги Мамалев: Трябва ни ден за вливане на акъл!

Рапърът Устата: В парламента пак няма да има хора от народа

Рапърът Устата: В парламента пак няма да има хора от народа

Реклама
Реклама
Реклама