Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14142506 www.bgdnes.bg

Най-старият футболен деятел, Деян Чаушев, на 103 години: За първи път гласувах през 1938 г.!

Вярвам, че ще има редовно правителство, има вариант за коалиция, казва легендата на "Етър"

Най-възрастният футболен деятел в България, Деян Чаушев, е гласувал за първи път през далечната 1938 г.! "България Днес" се свърза с легендарния председател на футболен клуб "Етър" в седмицата преди изборите за разговор, в който достолепният столетник сподели как се е гласувало в България по времето на цар Борис III, Тодор Живков и в годините на прехода.

Реклама

"За първи път гласувах на парламентарни избори през 1938 г. - разказва Деян Чаушев. - В онези години страната се водеше от цар Борис III, народът живееше добре."

Любопитното е, че на първите избори, в които участва като гласоподавател 18-годишният тогава Деян Чаушев, за първи път се дава право на глас и на жените в България.

Гласуването се провежда между 6 и 27 март 1938 г. и са за XXIV обикновено народно събрание. Това са първите избори след Деветнадесетомайския преврат от 1934, след който са забранени всички политически партии. Изборите са спечелени от привърженици на безпартийното управление. Избрани са общо 160 народни представители - 93 места за безпартийните и 67 за легалната опозиция.

"Винаги съм ходил да гласувам на избори и преди 9 септември 1944 г. и след това, когато на власт дойде комунистическата партия - казва 103 годишният Деян Чаушев. - По времето на соца винаги печелеше Тодор Живков, тогава нямаше друг начин. И когато дойде демокрацията, пак не пропусках да гласувам на избори. Само на последните няколко вота не мога да участвам, защото вече ми е трудно да се придвижвам до избирателната секция. Ще говоря със сина ми, да направи за мен заявление за гласуване у дома. Следя политиката и вярвам, че след изборите ще има редовно правителство. Най-вероятно ще се сформира коалиционен кабинет."

За съжаление Деян Чаушев не успява да гласува на изборите на 2 април, защото не се чувства добре, но близките му се надяват, че скоро ще се възстанови. Това сподели вчера жената, която се грижи за него във Велико Търново.

Когато е здрав, бай Деян следи футболните първенства в България и Европа. В България подкрепя, разбира се, "Етър", а от чуждите отбори е за "Челси" и "Интер".

Реклама

Той е първият председател на ФК "Етър" от възстановяването на отбора през 1957 г. и остава в историята на клуба като най-дългогодишния ръководител.

Чаушев е легенда в старата столица на България. "След 7 операции, включително заради рак, и без няколко органа той е преодолял всички болести", пише за него местният вестник "Борба".

Четете още

Куриози пред урните

Куриози пред урните

Георги Мамалев: Трябва ни ден за вливане на акъл!

Георги Мамалев: Трябва ни ден за вливане на акъл!

Актьорът Алекс Алексиев: Не бих гласувал за Румен Радев!

Актьорът Алекс Алексиев: Не бих гласувал за Румен Радев!

Рапърът Устата: В парламента пак няма да има хора от народа

Рапърът Устата: В парламента пак няма да има хора от народа

Реклама
Реклама
Реклама