Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14297315 www.bgdnes.bg

В Родопите треперят от мечка убиец

В смолянското село Буката живеят със свити сърца 

Стръвницата е затрила 9 телета, местните не смеят да отидат до лекар и магазин 

"Страх ни е! Нормално е хората да се притесняват, защото мечката все повече приближава до къщите и се тревожим да не се стигне до нападение над човек."

Реклама

Това заяви със свито сърце пред "България Днес" Зоя Пеева, кметски наместник на смолянското село Буката. Хората тук живеят в страх заради стръвница, която живее в района и само за последните два месеца е убила 9 телета. Агресивното поведение на животното е причината да бъде издадено разрешение за отстрел, обясниха от Държавното горско стопанско (ДГС) в село Смилян.

"Едно местно момче гледа добитък и то най-много пострада напоследък, тъй като му напада животните в оборите. Последната атака беше само на няколкостотин метра от къщите - там разкъса теле. Притесняваме се да не се осмели да се приближи още повече. Хората се тревожат да отидат да нагледат нивите си, тъй като не се знае откъде може да изскочи хищникът. Възрастните ми споделят, че в такава ситуация не знаят какво да правят - дали да бягат, дали да се отбраняват. Заради мечката спряха да ходят на лекар и до магазина, които са в съседното село Могилица. Пътят до там е 3 км и не знаят какво може да им се случи", разтревожена е Пеева.

Кметският наместник на Буката изрази предположение, че може да става въпрос за няколко животни. "Официално знаем за една мечка, но може да е заедно с малки. Молим се да не се стига до инцидента в Могилица, когато стървница влезе в обор в центъра на селото. Тогава уби една овца, а друга беше надрана и сериозно ранена", добави Пеева.

Има версия, че в района действа още една стръвница, при чиито атаки са умъртвени други две телета. "Активизирането на мечките се обяснява с необичайно топлата зима, при която защитените животни са съкратили периода на зимна летаргия. В района обикалят множество мечки, но засега две създават проблеми на собствениците на стада и пчелини", уточняват от ДГС - Смилян.

Текст под снимка:

Четете още

Мечка дебне край село Мечковица, срещна човек и стана нещо неочаквано

Мечка дебне край село Мечковица, срещна човек и стана нещо неочаквано

Мечки се събудиха и пак нападат

Мечки се събудиха и пак нападат

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама