Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14304442 www.bgdnes.bg

Броим дивите пчели у нас

Доброволци заничат по ъглите и дебнат опрашителите 

Дискретният зидар първи влиза в градината 

Доли ЛУКАНОВА

Броенето на диви пчели у нас започна. Доброволци от всички краища на България се включват в изследването. Целта е да се установят видовото разнообразие и популациите на тези насекоми в страната, научи "България Днес".

Ентусиастите, участващи в преброяването, заничат по ъглите навън и дебнат дивите опрашители. В първото си издание през 2022 г. инициативата фиксира наличието на 54 вида диви пчели в България. През настоящата кампания целта е да бъде документирано наличието на поне 500 вида. Според напътствията на организаторите участниците в акцията следва, когато излизат сред природата, да снимат пчелите, които срещат, и след това да прикачат снимка в апликация, която предварително са изтеглили на телефона си. Проектът носи името BioBlitz и дава възможност на всеки желаещ да се включи, за да подкрепи изследването, без значение дали е експерт в тази област, или не.

Реклама

Многобройните диви пчели могат да се открият навсякъде. Те са от огромно значение за културните растения и за горите. Невъзпетите герои са превъзходни опрашители, като допълват медоносните пчели в тази тяхна роля. Издръжливите диви насекоми се навъртат около населени места и земеделски райони. Въпреки че са по-агресивни, някои от тях успешно са използвани за опрашване и в оранжерии.

Равносметката от преброяването до момента показва, че са се включили около 50 човека, които вече са разпознали 21 вида диви пчели. Проучванията сочат, че в България освен най-разпространената западно медоносна пчела се подвизават и пчели от вида осмия, или наричани още зидари. Те са много дискретни насекоми. Космати, червенокоси с черни ивици, осмиите са едни от първите насекоми, посетили градината. По този начин помагат за опрашването на някои овощни дървета и трайни насаждения.

Бомбус изненада учените

За изненада на учените у нас се среща и редкият за Европа вид бомбус. Това са род едри мъхести пчели. Те са социални насекоми, живеещи на малки колонии.

Четете още

Двама старци възкресяват запустяло село

Двама старци възкресяват запустяло село

Кошер в двора носи и пари
Кошер в двора носи и пари

Кошер в двора носи и пари

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама