Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14366615 www.bgdnes.bg

Легендата Аспарух Никодимов: С тези чужденци това не е ЦСКА

Срещу "Лудогорец" се натрупаха емоции в годините

Кой е той

Аспарух Никодимов е юноша на столичния "Септември", в ЦСКА е от 1964 г., като става шампион шест пъти. Достига до полуфинал на КЕШ с отбора на "червените" през 1967 г. С националния отбор участва на световните първенство през 1970 в Мексико през 1974 в Германия. Сребърен медалист от олимпиадата през 1968 в Мексико.

На три пъти е треньор на ЦСКА, като през периода 1980 - 1983 г. ЦСКА елиминира "Ливърпул" (тогава трикратен носител на КЕШ), "Нотингам" (двукратен носител на КЕШ) и други грандове. Под негово ръководство ЦСКА достига полуфинал за КЕШ през сезона 1981/82 и четвъртфинал през сезона 1980/81 г.

Реклама

- Г-н Никодимов, в двубоя срещу "Лудогорец" ЦСКА загуби, а този мач бе определян като решаващ за титлата, как виждате борбата за нея оттук насетне?

- Човек има шансове и се надява, докато диша (смее се). Ако са решили, че могат да се откажат, значи нямат шанс. Но в плейофите всичко може да се случи. Жалко, че се пропиля авансът, лидерството през целия сезон. Значи нещо не е наред, щом има спад. Или е в подготовката, или в психиката на футболистите. Аз от дистанция не мога да определя.

- Мачът беше доста нервен, смятате ли, че психологически това повлия?

- Българските съдии, за да си "постелят" на себе си, започват отрано с картоните, особено в такива дербита. Те си мислят, че това ги прави голяма работа, но по този начин развалят мача. Аз чак такива грубости за картони не видях. Едно-две положения имаше за целия мач, а се оказа, че броят на картоните е двуцифрен. Това е абсурд някакъв. Съдията си урежда нещата, той да е спокоен, но това е за сметка на футболистите. "Увиснаха" някои играчи, които при още един картон пропускат следващите мачове, а е краят на сезона. Не е коректно, нали?

Съдията повлия, защото при тези картони всеки футболист започва да се колебае в по-сложни ситуации, дали да се намеси както трябва, или ще получи наказание. Това може да струва много скъпо, да получиш гол.

- Дали и това изнерви публиката и се стигна до случилото се по трибуните?

- Това са натрупани емоции с годините. "Лудогорец", откакто влезе в елита, правото е на негова страна. Затова и се получават такива неща, и то не само на "Армията". А и българските съдии, как да кажа, малко се нагаждат. Държат да са на страната на силните.

Реклама

- Предстои също важен и вероятно емоционален мач в Пазарджик, където треньор е Любо Пенев, какво очаквате там?

- Всеки мач е важен, защото във всеки мач се дават три точки на победителя.

Любо все пак няма да играе. По 11 души ще са на терена от двете страни. Ще е най-големият резил, ако там не победим. Значи се предаваме.

- Такъв е форматът на първенството, че предстоят плейофи, мислите ли, че това е шансът на ЦСКА да се върне на първото място?

- Всичко е възможно сега. Не знам откъде ги измислиха тези плейофи, от други спортове ли ги взеха, но... Цяла година си на първо място, а при една грешка в плейофите може да ти струва много скъпо, обезсмисля се сезонът, работата на момчетата през цялата година. Недомислици колкото искате има във футбола ни, в правилниците. Съществува неправда.

- Да погледнем напред в бъдещето, одобри се проектът за новата "Армия", това дава ли прилив на желание и ентусиазъм за работа в клуба и на отбора?

- Хубаво е да имаш нов, модерен стадион, разбира се. ЦСКА си има база в Панчарево, може да се подготвя добре. Проблемът е начинът на игра, нещо във футболистите или в треньора, както винаги (смее се). Въпросът е да имаш качество и класа като отбор и като изпълнители. А класата се показва точно в големите мачове. Ние срещу "Левски" нищо не играхме, срещу "Лудогорец" малко по-добре, изпускаме си положенията... Въпрос е на майсторство, не е лесно да се направи.

- Когато Вие играехте и бяхте треньор, изглеждаше лесно.

- Изглеждаше, но ние имахме школи, бяхме шлифовани играчи, когато влизахме от юношите при мъжете. Нямаше такава "дупка" като сега между тях. Аз на 16-17-годишна възраст вече играех със "Септември" (Сф) в "Б" група, където ритаха до кръста (смее се). Бяхме калени в доста мачове, бяхме в националните отбори за юношите, младежите и затова влизахме при мъжете в "А" група" и направо започвахме да играем. Сега един българин започва, един го пускат като резерва... За мен това не е ЦСКА, затова и не ги жаля, защото няма нищо българско в този отбор. Както и "Лудогорец", "Левски", че и много от другите. Айде, "Левски", без да коментирам какво е там, но имат няколко български играчи, което е плюс, защото те знаят какво означава "Левски", ЦСКА и по друг начин играят, "навиват" се в тези мачове и става различно.

Четете още

Легендата Паро Никодимов: Отсъствието на Недялков не трябва да е фатално

Легендата Паро Никодимов: Отсъствието на Недялков не трябва да е фатално

Аспарух Никодимов: Ще бием "Лудогорец", където ги хванем!

Аспарух Никодимов: Ще бием "Лудогорец", където ги хванем!

Легендата на ЦСКА Паро Никодимов:
На 75 години съм по-бърз от Жеферсон

Легендата на ЦСКА Паро Никодимов: На 75 години съм по-бърз от Жеферсон

Аспарух Никодимов: Боби да си ходи, ако има достойнство

Аспарух Никодимов: Боби да си ходи, ако има достойнство

Реклама
Реклама
Реклама