Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14391919 www.bgdnes.bg

Актьорът Георги Стайков на ИМЕННИЯ СИ ДЕН: Очаквам 126 лв. от социалните, ако не, ще обърна света

Не може все да се молим за пари, които ни се полагат

Популярният актьор Георги Стайков е получил инвалидната си пенсия за януари, февруари и март, но е в очакване на 126 лева от социалното подпомагане, които трябва да му преведат до 10 май за трите месеца - февруари, март и април.

"Докога непрекъснато ще се молим, ние с ТЕЛК, които нямаме възможността да работим и да изкарваме пари, а разчитаме на инвалидни пенсии и помощ от държавата? Хайде, аз съм популярен и мен ми се чува думата, а хората, които не са известни, какво правят, как оцеляват? Ами ако нямат близки, които да се грижат за тях, какво се случва?", пита Стайков.

Реклама

Кинолегендата се закани, че ако до 10-о число на месеца не му преведат полагащите му се пари, "ще обърне земята" и ако се наложи, пак ще пусне иск срещу държавата в Страсбург. "Това е абсолютен геноцид спрямо инвалидите! За някои хора тези пари са единственото, на което разчитат. Ако не могат да си покриват сметките, ако им спрат тока, телефона, ако нямат пари за лекарства, как ще живеят тези хора", пали се актьорът.

От няколко години Стайков получава безвъзмездна помощ от общинския социален патронаж, за което актьорът е благодарен на кмета на Бургас Димитър Николов.

Вече четвърта година обичаният от няколко поколения актьор се бори с множествена склероза и живее почти отшелнически в апартамента си до Бургаския театър.

"Въпросът не е само в парите, а и в отношението на държавата към хора със сериозни заболявания, които минават през нещото, наречено ТЕЛК, което го има само в България. Явно управниците ни не си дават сметка, че утре и на тях може да се случи това, което се случи на мен. До 55-годишна възраст имах страхотна кариера у нас и в чужбина, но дойде заболяването и приоритетите ми се пренаредиха", казва Георги Стайков.

Имения си ден днес той изкара със своя рехабилитатор, който най-много му помага и в делник, и в празник. "Момчето е много добро, казва се Ибрям Хаджиали и той е много рахат човек. Освен че има пет образования, разбира от много неща. Усещам разликата, когато той е пипал и когато не е пипал", сподели Стайков и си пожела здраве и късмет. А ние му желаем да е все така храбър като свети Георги!

Реклама

Ивайло Калоянчев не кусва агнешко

Ивайло Калоянчев купи агнешко за Гергьовден, но няма да яде от него. Крехката мръвка ще е за майка му - вдовицата на Георги Калоянчев - Валя. "Само мама от цялото семейство яде такова месо. Аз, брат ми Явор и децата не го помирисваме дори. И баща ми много го обичаше." Всички заедно ще се съберат на трапеза в Банкя при домакина Ивайло за празника.

Друг негов колега - Вальо Танев, ще събере тайфата на агне в Гърция. "Преди години си купих бунгало в гръцка община, където много тържествено отбелязват Свети Георги. Оттогава все съм там и събирам близките на пържоли, допълни бившият водещ на "Господари на ефира".

Режисьорът Георги Дюлгеров няма да празнува, тъй като избягва шумните партита. "Не само 6 май, но и рождения си ден не отбелязвам. Предпочитам тишината", казва режисьорът на "Авантаж" и "Мера според мера". Наесен той ще стане на 80 г. и най-вероятно няма да ги отбележи.

Мъжът на Роси Кирилова - текстописецът Георги Начев, също няма да празнува. "Вече харесваме усамотението, не ни липсват шумните компании", каза Начев.

Четете още

Георги Стайков съди България

Георги Стайков съди България

Георги Стайков получи инвалидната си пенсия, ще има и личен асистент

Георги Стайков получи инвалидната си пенсия, ще има и личен асистент

Георги Стайков: Чакам пенсията на 10 март, иначе ще съдя България не за 2, а за 20 милиона!

Георги Стайков: Чакам пенсията на 10 март, иначе ще съдя България не за 2, а за 20 милиона!

Звездата от "Вчера" Георги Стайков за неизплатената му инвалидна пенсия: Умирам прав! Като мен са хиляди в България!

Звездата от "Вчера" Георги Стайков за неизплатената му инвалидна пенсия: Умирам прав! Като мен са хиляди в България!

Реклама
Реклама
Реклама