Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14425657 www.bgdnes.bg

ЛЕДЕН ДУШ! Синоптикът Петър Янков ПОПАРИ мераците за горещо лято

Очаква ни година с богата реколта на зеленчуци и много слънце през юли 

КОЙ Е ТОЙ:

Петър Янков е управител на метеорологичния офис на ТВ-МЕТ. Роден е на 7 юли 1961 г. в Пловдив. Завършва Физическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", специалност "Метеорология". Има солиден опит като синоптик във Военновъздушните сили.

"България Днес" разговаря с него за променливото време през последните дни, както и за предстоящото лято.

Реклама

- Г-н Янков, каква е прогнозата ви за времето, което да очакваме през следващите дни?

- От днес дъждовете ще намалеят. Температурите са между 12 и 17 градуса, след което идва втора вълна, която ще започне утре с интензивни валежи, които ще продължат до събота включително, а в неделя ще отминат. Има една поговорка в народната метеорология - всяко чудо за три дни. Тридневен е естественият синоптичен период за Балканите, така че наблюденията на вековния метеорологичен опит на нашите граждани води до тази поговорка, тъй като всяко рязко изменение на времето трае средно между 3 и 5 дни.

- Това захлаждане характерно ли е за май месец?

- След като през януари преживяхме идването на пролетта, напълно естествено е сега да усетим по-хладни дни. Заради топлата зима природата компенсира и поради тази причина пролетта е малко по-влажна и с повече валежи. Едно сериозно затопляне с чувствително повишение на температурите - над 20 градуса, се очаква през втората половина на месец май. Характерното за това време е, че всяко разкъсване на облачността и достигане на слънчевите лъчи до земната повърхност рязко повишава температурите, така че тези ниски температури в средата на седмицата ще бъдат за кратко.

- Абитуриентите да си подготвят ли чадъри за 24 май?

- Много е далечен периодът и в това динамично време не може да се каже със сигурност дали ще вали. Но средно винаги по-променливото време, с повече валежи от климатичните справки, е в началото на май - от 1 до 6-и, тъй като тогава валежите са чести, и по-динамичното време с валежи в летен характер е между 22 и 25 май. Най-често тогава вали и затова е хубаво абитуриентите да имат едно наум, тъй като в 80% от дните тогава е дъждовно през следобедните часове.

- Има ли тенденция през последните години да става все по-горещо на Балканите?

- На Балканите глобалното затопляне в температурно отношение не се чувства от населението. Имаме амплитуди от -22 градуса средно до 44 градуса, и това затопляне не може да се усети. По-скоро на Балканите глобалното затопляне се отразява най-вече със засилване на неблагоприятните метеорологични явления от рода на проливни валежи с гръмотевици, както и преминаването на бързи студени фронтове. Глобалното затопляне се чувства в северните ширини в Скандинавието, както и в европейската част на Русия.

Реклама

- Градушките са един от най-големите кошмари на селскостопанските производители. Да ги очакват ли през следващите седмици?

- Другото проявление на глобалното затопляне е, че се увеличават случаите с циклони, които преминават през Гърция. Те се отразяват съществено на количеството валежи и условията за гръмотевични бури през лятото, най-вече в южните и източните райони. Зачестяват тези обстановки и градушките ще бъдат с по-голяма интензивност и по-силни. Като тенденция се очертава. Като цяло ще се засилват неблагоприятните метеорологични елементи на Балканите. Страната ни се намира в район, в който често има градушки. Неслучайно нашата агенция за борба с градушките действа с ракети, които са много ефективни.

- Можем ли да кажем, че пролетта и есента постепенно се стопяват и изчезват?

- Категорично не! Това са някакви интерпретации, за да сме по-интересни. Страната ни е характерна с 4 сезона. Климатичната промяна все пак е видима, но това не означава, че няма да има години с по-топло и сухо лято. Примерно сега в края на годината се очаква зимата да бъде по-хладна и с повече валежи. Може времето за съвсем кратко - за една или две години, да се обърне, но голямата тенденция, която се наблюдава, е за едно постепенно затопляне. Според учените от големите центрове за дългосрочни прогнози в момента се намираме в апогея на затоплянето и това ще продължи. Но е важно да отбележим, че ще има един лек спад на средната температура на Земята.

- Какво лято да очакваме?

- Очаква ни влажно и хладно лято. През юни и август ще има повече валежи. Юли традиционно е по-стабилен, с по-малко дъждове.

- Това означава ли, че трябва да си подготвим връхни дрехи за летните вечери?

- Аз препоръчвам на хората да си намерят някой да ги топли това лято. Възприемането на температурата много зависи и от вятъра. По Черноморието е много възможно вечер да е значително по-хладно заради влажния въздух.

- Какво вещае народната метеорология?

- Ако 1 и 6 май са дъждовни, можем да очакваме богата реколта на зеленчуци, както и повече слънце през юли. За съжаление, народната метеорология търпи крах заради сегашното глобално затопляне.

Четете още

Синоптикът Петър Янков:  Гръмотевична буря в деня на изборите!

Синоптикът Петър Янков: Гръмотевична буря в деня на изборите!

Синоптикът Петър Янков пред "България Днес":  Утре ще вали последният сняг

Синоптикът Петър Янков пред "България Днес": Утре ще вали последният сняг

Реклама
Реклама
Реклама