Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14546891 www.bgdnes.bg

ИЗУМИТЕЛНО! Актьорът Любен Чаталов още чака пенсия на 73 г.

Моята я вдигнаха на 65 лв., казва легендарният Йордан Марчинков, аз пък съм доволен от това, което взимам, контрира Мамалев

"Вдигнаха ми пенсията на 65 лева. Толкова е българската ми пенсия, тъй като съм започнал работа от 16-годишен, бях добър тенисист и работех на кортовете в Златни пясъци. После по сцените с договор към "Концертна дирекция". И слава богу, че имам пенсии и от Испания, и от Швеция. Но не знам как ще се оправят българските пенсионери, ако няма правителство и бюджет."

Реклама

Това каза легендарният изпълнител Йордан Марчинков, който вече окончателно се пренесе в България заедно с жена си Ася. Певецът от дуета Стефка Берова и Йордан Марчинков следи новините у нас и е потресен от случващото се. "Никой не мисли за обикновения българин. Всеки гледа да си спасява заплатката и местенцето в парламента, ужасно е това", казва той.

Когато попълнил документите си за пенсия в Испания, служителката го питала: "В България на ден ли ви е пенсията", смее се той. "Тя не можа да повярва, че получавам 20 евро на месец за 30 г. трудов стаж. А тук ходих с Богдана Карадочева, с Васко Кеца и други колеги търсихме документи в "Концертна дирекция", но уви... Знаете историята, не съм единствен. Така че, ако не бях работил навън, не знам какво щях да правя сега", казва Марчинков.

Актьорът Любен Чаталов също има проблем с пенсията си. "На 73 години още нямам пенсия. Пуснал съм документи и чакам. Големият Джоко Росич си отиде от този свят с 230 лева месечно. Някой може ли да ме светне как ще живее един пенсионер с 300 лева 30 дни? Джоко, светла му памет, казваше: "Ще вървя цял ден по улицата, ще гледам в земята и за един месец ще успея да намеря 300 лева. Той беше много огорчен. Но кой ли не си отиде от ниска пенсия... Да си спомним и певеца Борис Гуджунов, в нищета си отиде човекът", сподели Чаталов. Той е решил проблема с изхранването си, като си отглежда зеленчуци и плодове заедно с по-младата си жена Камелия Кондова в село Мирково. "Тук работа да искаш, весело ни е", казва Чаталов. Той се надява, ако има правителство, минималната пенсия поне да бъде увеличена за най-нуждаещите се. "Както обещават - сегашните 467 лв. да станат 524 лв. То като през петилетката - малко по малко вир да станат, както се казва", смее се Любо.

На обратното мнение е колегата на Чаталов - Георги Мамалев. Звездата на Народния театър още играе и не смята да се отказва от сцената. "Работил съм доста и винаги съм си плащал дължимото към хазната.

Като подготвях документите си за пенсиониране, се оказа, че имам много добри отчисления от БНТ, от Киноцентъра, от радиото, натрупа се доста сериозна сума. Честно казано, доволен съм от пенсията, която получавам. На 71 години искам само здраве и да изиграя още няколко нови хубави роли, не смятам да се отказвам, какво ще правя вкъщи, като съм в силата си. Сбъднах всичките си мечти", казва с усмивка Жоро Мамалев.

Четете още

БГ пенсионерите са в шок! Светослав Аргиров с 12 бона пенсия

БГ пенсионерите са в шок! Светослав Аргиров с 12 бона пенсия

Христо Мутафчиев пред "България Днес": Унизяват хората с ТЕЛК!

Христо Мутафчиев пред "България Днес": Унизяват хората с ТЕЛК!

Актьорът Георги Стайков на ИМЕННИЯ СИ ДЕН: Очаквам 126 лв. от социалните, ако не, ще обърна света

Актьорът Георги Стайков на ИМЕННИЯ СИ ДЕН: Очаквам 126 лв. от социалните, ако не, ще обърна света

Маргарита Хранова: Вече не тая надежда за персонална пенсия

Маргарита Хранова: Вече не тая надежда за персонална пенсия

Реклама
Реклама
Реклама