Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14584152 www.bgdnes.bg

Много подгонени, без осъдени политици у нас

  • Заради некомпетентност или поради неписаното правило за гарваните
  • Само един кмет от ДПС влиза за 5 г. в панделата през 2014 година

Разследваните политици у нас са много, но присъдите са кът! До съд стигат само няколко от властимащите, но са оправдани, а срещу другите процеси въобще няма. Само един осъмва зад решетките.

Реклама

Въпреки многото сигнали по негов адрес срещу бившия ни премиер Бойко Борисов има две разследвания - "Барселонагейт" и "Чекмеджегейт". Нищенето на "Барселонагейт" започна, след като преди повече от 3 години испанското издание "Периодико" публикува информация, че властите в Каталуния разследват дали тогавашният български премиер Бойко Борисов е свързан с международна схема за пране на пари, при която в Испания са влезли 5 млн. евро през регистрираните там фирми Numi Invest SL и Ema BGS SL, свързани с бившата манекенка Борислава Йовчева. С тези пари са купени луксозен бутик и къща в Барселона. Още със сериозното нашумяване на случая имотите набързо бяха продадени от бившата манекенка и семейството й.

След година властите в Испания прекратиха своята работа по случая с мотива, че в България тя е по-напреднала, а през 2022-ра стана ясно, че са получени 219 страници материали по разследването от Испания. Сред тях имало и справка, според която имало доказателства за прането на пари, но такава не бе намерена от българската прокуратура. Вече години наред Бойко Борисов отрича някога да е имал имоти в Барселона. Преди ден Софийската градска прокуратура предложи на Иван Гешев да поиска от парламента да снеме имунитета на Борисов, за да започне разследване срещу него за пране на пари по "Барселонагейт", тъй като били събрани достатъчно доказателства срещу него.

Другото разследване, което бе прекратено, но веднага след това възобновено, е известно в обществото като "Чекмеджегейт". Там всичко започва от няколко снимки, на които се вижда нощното шкафче на Борисов, в което има златни кюлчета и пачки. За фотосите се твърди, че са направени в спалнята на експремиера, но към момента няма нищо доказано.

Друга знакова политическа личност, която попада под прицела на Темида, е енергийният гуру на БСП Румен Овчаров. Преди повече от десетилетие Румен Овчаров е подпукан за това, че в периода от 9 юни 2006 г. до 18 юли 2007 г. като министър на икономиката и енергетиката не е упражнил достатъчно контрол, в резултат на което са последвали значителни щети за "Мини Бобов дол" в общ размер на близо 9 милиона лева. Овчаров осъмва и с второ обвинение, че в периода от 31 май 2006 г. до 26 февруари 2007 година превишил властта си и е нарушил служебните си задължения с цел да набави за частно дружество облага. Става въпрос за незаконен добив на подземни богатства, изключителна държавна собственост, и от това са настъпили сериозни вредни последици за "Мини Бобов дол" ЕАД и българската държава. Впоследствие енергийният ексминистър беше оправдан и по двете обвинения поради липсата на достатъчно доказателства. След което в началото на тази година попадна във втория списък "Магнитски" на САЩ, касаещ български политици, заради участието му в корупционни договори с руски енергийни компании от които е получил 5 милиона евро в сметки в офшорни банки. Това, разбира се, не притесни известния социалист.

През 2021 г. бившият военен министър във втория кабинет на Бойко Борисов Николай Ненчев бе окончателно оправдан след дългогодишни разследвания и дела за това, че не е изпълнил два договора за ремонт на двигатели за изтребители МиГ-29, сключени с руската самолетостроителна корпорация "МиГ". Според прокуратурата Ненчев нарежда на бившата си заместничка Десислава Йосифова да заключи договорите с "РСК МиГ" в служебната каса, заради което те не влизат в сила. Вследствие на това според държавното обвинение спада "нальотът" (прекараните часове във въздуха) на пилотите от ВВС. Прокуратурата твърдеше още, че с бездействието си подсъдимият е нанесъл вреда на руската компания за близо 50 милиона евро. В крайна сметка Върховният касационен съд оправда ексминистър Ненчев.

През 2014 година за пръв път в историята на България политик се озова зад решетките. Това бе бившият депутат от ДПС Митхат Табаков, който получи 5-годишна присъда за престъпление по служба. Нечуваната до този момент присъда бе за това, че като кмет на Дулово Табаков нарушава Закона за обществените поръчки, като дава поръчка за нова ВиК система на фирма, собственост на негови роднини. Проектът е финансиран по оперативната програма "Околна среда" и е на стойност 18 милиона евро. За случая освен Табаков беше осъден и бившият му заместник в кметството в Дулово - Алтан Чаушев. Той също прекара известно време зад решетките.

Реклама

5 години по-рано прокуратурата подгони друг военен министър - Николай Цонев. Разследването бе за подкуп. Според обвинението Цонев увеличил капитала на държавното дружество "Терем" ЕАД с над 38 млн. лв. и така позволил постъпилите в дружеството финансови средства да останат в "Терем", вместо на държавата да се изплати дивидент от близо 19 милиона лева. Няма и година по-късно, на 1 април 2010 година, Цонев бе показно арестуван, докато си прави операция на носа във ВМА. Тогава заместник градският прокурор на София Роман Василев го нарече "абсолютен престъпник" и го проснаха на колене, за да му щракнат белезниците.

Василев тогава ръководи акцията по задържането на Цонев, финансиста Тенчо Попов и съдията Петър Сантиров за подкуп. И тримата бяха окончателно оправдани преди три години от Върховния касационен съд. В крайна сметка Цонев осъди прокуратурата да му плати 100 бона обезщетение за моралните вреди, които е претърпял покрай бруталния арест и делото за подкуп.

С провал завърши работата на прокуратурата и по делото срещу земеделския министър от кабинета "Жан Виденов" Васил Чичибаба, чието име бе знаменателно за настъпилата зърнена криза в страната, след като министърът позволил безконтролно да се изнася жито, в резултат на което България осъмна без хляб, а пред магазините се виеха чудовищни опашки от гневни хора. След което кабинетът "Виденов" зрелищно си отиде.

Нено Димов прописа зад решетките

През януари 2020 г. ексминистърът на околната среда и водите е задържан при акция на прокуратурата заради водната криза в Перник.

Димов е обвинен в това, че всеки месец е информиран от бившия управител на ВиК-Перник за намаляването на водата в язовир "Студена", но въпреки това постоянно подписва разрешения за използването на вода за промишлени нужди. Така се стига до безводието в града. Димов прекарва 4 месеца зад решетките. Даже успява да напише и книга за "зеления терор". Обвинението за умишлена безстопанственост срещу Димов продължава.

Четете още

Заплашвали Ивайла Бакалова заради "Барселонагейт". Знам много за скандала, казва красавицата, която се яви на разпит

Заплашвали Ивайла Бакалова заради "Барселонагейт". Знам много за скандала, казва красавицата, която се яви на разпит

Прокуратурата: Иван Гешев да поиска ИМУНИТЕТА на Бойко Борисов

Прокуратурата: Иван Гешев да поиска ИМУНИТЕТА на Бойко Борисов

Маги Бадер за прекратяването на делото срещу Борисов: Не съм никаква Мата Хари!

Маги Бадер за прекратяването на делото срещу Борисов: Не съм никаква Мата Хари!

ГЕШЕВ ПОГНА БОЙКО БОРИСОВ И МАРИЯ ГАБРИЕЛ

ГЕШЕВ ПОГНА БОЙКО БОРИСОВ И МАРИЯ ГАБРИЕЛ

Реклама
Реклама
Реклама