Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14592062 www.bgdnes.bg

Стефан Цанев: Дано Георги Господинов издържи на завистта, която ще го залее

Хиляди чакат под дъжда за автограф от наградения с "Букър" писател

"Дано Георги Господинов издържи на цялата завист и омраза, която ще го сполети след спечелване на наградата "Букър." Това казва друг знаменит наш писател - Стефан Цанев. Цанев вече е предупредил колегата си, че славата, която си спечели в последните дни, ще му донесе много завист и омраза в България.

"Великолепен писател е, но ще му трябват много сили, за да издържи на тези неприятни български неща", казва Цанев.

Реклама

Според един от доайените в литературата и съпътстващите я местни морални и конюнктурни катаклизми наградата е много по-полезна за нацията ни в момента, отколкото всички политически гюрултии, защото обръща погледа на света към България.

Цанев припомни и че Господинов отдавна работи извън границите ни, което винаги дава резултат.

"Той намери точния начин на писане - на големите проблеми, за Европа и света" и с това е много актуален, каза Цанев.

Междувременно наградата на Георги Господинов отново привлече българите към четенето. Невиждана опашка се изви в деня, в който писателят раздаваше автографи на панаира на книгата, като дори дъждът не спря почитателите му. Господинов беше трогнат от това.

"Благодаря ви, че бяхте с мен не само сега, а през всички тези трийсетина години. И валя дъжд, и спря, и минаха няколко часа, а тези хора бяха там, с децата си, с приятели, някои се запознали на опашката и стояли под един чадър, всички развълнувани, всеки с книга. Дойдоха от полицията да видят какво става и на единия му се обадиха - опашката е стигнала до "Фритьоф Нансен", през "Патриарх Евтимий". Вие сте убежище за смисъл, благодаря ви! И за нещо ново и светло тук" - написа след края на срещата Господинов.

Реклама

"Роден съм година след САЩ-94, онова лято, в което българите стават 4-ти в света по футбол, но смятам, че вашата книга е по-велика и от тогава", казва на писателя един от почитателите му, Ивайло.

"Това е прекрасно, но в момента е по-важен триумфът на езика от спорта. Не че другото е маловажно", усмихнат отговори Господинов.

Друг фен го провокира с исторически въпроси за времето, в което живеем, а писателят му отвърна: "Битката сега е за няколко години напред, а бъдещето е необходимо, за да го има днес".

"Искам да се обърна към младите. Тяхно е бъдещето. Да не се отказват от мечтите си и да продължават да пишат. Писането е изтощителен, тежък физически и психически труд, това са дълги години на самотно писане. Самотата е нещото, което остава невидимо, но то е това, което съпътства писателя", споделя още Господинов.

Четете още

Георги Господинов каза благодарение на кого е спечелил "Букър"

Георги Господинов каза благодарение на кого е спечелил "Букър"

Георги Господинов: Романът ми е посветен на мама и татко

Георги Господинов: Романът ми е посветен на мама и татко

Номинират Георги Господинов за "Нобел"

Номинират Георги Господинов за "Нобел"

Сара Джесика Паркър луда фенка на Георги Господинов: "Уау! Очаквахме го!" пише му звездата от "Сексът и градът"

Сара Джесика Паркър луда фенка на Георги Господинов: "Уау! Очаквахме го!" пише му звездата от "Сексът и градът"

Реклама
Реклама
Реклама