Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14592271 www.bgdnes.bg

БОЙ, ДРАНЕ И ПЛЮВАНЕ по депутатски

Цончо Ганев воюва с храчки по "врага" 

Вода в лицето и "изнасилен от Фидосова в тоалетната" остават "най-значимите" борби в парламента 

Един читав бой не успяха да си спретнат през годините родните депутати. Не и такива, каквито сме виждали в украинския и южнокорейския парламент например.

Реклама

Напрежение и блъсканица, дране и чупене на очила имаше за пореден път вчера и в българския парламент, гарнирано с традиционните закачки, псувни, дърпане, подвиквания, храчене - но не и истински бой. Напрежението отприщи съмнение, че двама от "Възраждане" са меки китки, най-тежката обида, която може да се подхвърли по адрес на хора, смятащи себе си за големи патриоти и мъжкари - две неща, които, кой знае защо, у нас вървят ръка за ръка. Последва суматоха, "възрожденец" се изхрачи като каруцар върху опонент, който пък се оказа одран по лицето. И горе-долу с тези физически действия, придружени обаче от много по-смели вербални нападки, се изчерпа "мелето" в Народното събрание.

Случайно съвпадение или не, но точно преди една година страстите в парламента бяха отново нажежени до краен предел. Тогава Искрен Митев от "Продължаваме промяната" и Костадин Костадинов от "Възраждане" си размениха остри реплики, обиди, дърпане на вратовръзка, ежене като петлета. А покрай тях се струпаха още много поддръжници и настана меле. Като в истински парламент.

Заседателната зала на Народното събрание и друг път е ставала арена на напрегнати моменти. Най-остри бяха сблъсъците в зората на демокрацията, когато страстите бяха най-искрени и най-бурни.

Легенди се носят за култовото изхвърляне на бюджета на Жан Виденов през прозореца на парламента от Венцеслав Димитров, но чак едва след като удари експремиера Филип Димитров и му счупи очилата. Депутатът от ОДС Илия Баташки се канеше да троши телефона си в главата на колегата си Иван Куртев, но само квесторите спряха опита за бой.

Покойният вече Жорж Ганчев налетя срещу вицепремиера в кабинета "Костов" Евгений Бакърджиев, защото му казал, че "луд, това ви е естественото състояние". С викове "Фашист, бандит" Ганчев напада Бакърджиев, след което чупи стол в главата на депутата Христо Петров. Последният тогава лежа във Военномедицинска академия с мозъчно сътресение. Преди години Георги Георгиев сътвори скандал, след като на късно заседание реши да цапне зад врата колегата си от НДСВ Олимпи Кътев, а след това бе пратен да дава проба за алкохол в лекарския кабинет на събранието.

Реклама

Физически контакт от по-различно естество разтърси парламента през 2010 г.

"На 22 октомври бях брутално изнасилен от Искра Фидосова в мъжката тоалетна на Народното събрание. Има пукната плочка, а един от умивалниците се клати." Това написа тогава депутатът от РЗС Емил Василев до медиите.

Той уведомил за случая колегата си Тодор Великов и се закани да внесе жалба в комисията за борба с корупцията и парламентарна етика. Бил получил и "поне 100-ина есемеса от Фидосова с порнографско съдържание". Настояваше да бъдат сезирани ГДБОП и прокуратурата. "Той се е пошегувал, не знам за подобен случай", каза Тодор Великов. "Потвърждавам всичко написано, автентично е", категоричен бе Василев.

Ден по-късно Василев посочи, че информацията за изнасилването е невярна и трябва да се възприема с чувство за хумор. "Доколкото разбрах, г-жа Фидосова е жива и здрава, тъй като, ако действително ме беше изнасилила, вече щеше да бъде ликвидирана от съпругата ми", коментира шегаджията.

Година по-късно отношенията между Василев и Великов, който вече беше независим депутат, преминаха на другия полюс. По време на продължилите часове дебати по вота на доверие, поискан от премиера Бойко Борисов, той обяви, че лидерът на РЗС Яне Янев е искал заем от 100 хиляди лева за предизборна кампания.

Това стана и повод за гневната реакция на Василев, който лисна чаша с вода в лицето на бившия си съпартиец и впоследствие беше изгонен от парламентарния шеф Цецка Цачева. По-късно, попитан дали ще съди Тодор Великов за клевета, Емил Василев беше повече от красноречив: "Боклуци не коментирам".

Иначе показването на средни пръсти, обидни знаци и хвърлянето на листи са една, бихме я нарекли делнична част от напрегнатите, но и безобидни моменти в работата на народните представители.

Четете още

Вижте всички министри в кабинета на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

Вижте всички министри в кабинета на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

Много подгонени, без осъдени политици у нас

Много подгонени, без осъдени политици у нас

Реклама
Реклама
Реклама