Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14594368 www.bgdnes.bg

Вижте всички министри в кабинета на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната-Демократична България" се договориха за имената на министрите в проектокабинета, който да бъде подкрепен от двете политически сили.

Очаквано, първо премиер ще бъде Николай Денков от ПП-ДБ за девет месеца. През това време Мария Габриел от ГЕРБ-СДС ще бъде вицепремиер и министър на външните работи.

Реклама

Асен Василев - министър на финансите

Роден е на 9 септември 1977 г. в Хасково. Един от основателите и съпредседател на политическия проект „Продължаваме промяната“. Бизнесмен, предприемач и икономист. Заемаше поста министър на финансите в първия служебен кабинет на Стефан Янев (от 12 май 2021 г. до 16 септември 2021 г.) и в редовното правителство на Кирил Петков (от 13 декември 2021 г. до 2 август 2022 година). Избиран за народен представител в 47-ото народно събрание, 48-ото народно събрание и 49-ото Народно събрание.

Калин Стоянов - министър на вътрешните работи

Роден е на 28 април 1981 г. в гр. Бургас. Завършва Академията на МВР през 2003 г. Същата година почва работа в системата на МВР като разузнавач към Икономическа полиция в Областната дирекция на МВР (ОДМВР) в Бургас. През 2009 г. завършва „Право“ в Бургаския свободен университет. Между 2009 и 2011 г. е последователно разузнавач в сектор „Престъпления в икономиката“ и в сектор „Трансгранична организирана престъпност“ към местното звено на ГДБОП в Бургас. В периода 2011 – 2016 г. е разузнавач в ГДБОП – МВР и към отдел „Криминална полиция“ към ОДМВР – Бургас. От 2016 г. до 2018 г. e на длъжност началник на РУ – Приморско при ОДМВР – Бургас. От април 2017 до април 2018 г. е директор на Районното управление на МВР в Приморско. От април 2018 г. отново започва работа в ГДБОП в София като началник на отдел „Специални операции“. От 31 май 2021 г. е временно изпълняващ длъжността директор на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“.

Тодор Тагарев - министър на отбраната

Роден на 18 април 1960 г. в град Стамболийски. През 1982 г. завършва Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия като инженер по автоматика и телемеханика. През 1989 г. защитава дисертация във Военновъздушната инженерна академия „Н. Е. Жуковски“ в СССР, а през 1994 г. – в Командно-щабния колеж на ВВС на САЩ. От 1999 г. е старши научен сътрудник II степен (доцент) по приложение на принципите и методите на кибернетиката, а от 2014 г е професор по същата специалност. От 13 март до 29 май 2013 г. е министър на отбраната в състава на служебното правителство на Марин Райков.

Юлиан Попов - министър на околната среда и водите

Роден е на 21 септември 1959 г. в София. Завършил е българска филология в СУ "Св. Климент Охридски". Правнук на македонския деец Никола Габровски и на Георги Рафаилович. От 1985 до 1990 г. е редактор в списание „Факел“. През този период превежда и представя редица неизвестни дотогава в България автори. От 1994 г. живее в Лондон. Получава и британско поданство. 

От 1994 г. работи като консултант по институционално развитие, политики на околната среда, климата и образованието. Автор е на голям брой публикации, посветени на устойчивото развитие, енергетиката, политиката на ЕС и човешките права.

На 13 март 2013 г. е назначен за служебен министър на околната среда и водите в служебното правителство на Марин Райков. Във връзка с назначението си се отказва от британското си гражданство.

Реклама

Румен Радев (зам.-председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, АИКБ) - министър на енергетиката

Председател на Съвета на директорите на Асарел-Инвестмънт от 2012 г. - отговаря за инвестициите на групата в минната индустрия, енергетиката, новите технологии. Координатор на проект ZAHYR. Заместник-председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, член на Настоятелството на БАН, зам.-председател на Българска асоциация за горивни клетки, водород и съхранение на енергия.

Активно участва в развитието, управлението и популяризирането на водородни технологии и иновации в България, включително създаването на Hydrogen Valley Стара Загора, както и отдела по водород към EDIH Zagore.

Андрей Цеков - министър на регионалното развитие и благоустройството

Роден на 13 април 1973 г. в София. Бил е член на управителния съвет (2014 – 2016) и на контролния съвет (2016 – 2021) на Камарата на строителите в България. Съосновател и член на управителния съвет на Българската асоциация за управление на проекти в строителството (2015 – 2021). Преподава строително законодателство и договорно право в Университета по архитектура, строителство и геодезия и във Висшето строително училище „Любен Каравелов“ в София. В периода от декември 2021 до август 2022 г. е заместник-министър на финансите в правителството на Кирил Петков, като в неговия ресор са обществените поръчки. Народен представител от „Продължаваме промяната“ в 48-ото народно събрание и 49-ото народно събрание.

Кирил Вътев - министър на земеделието и храните

Роден на 24 март 1958 г. в с. Загражден, Плевенска област.  Завършил Националната спортна академия с профил "Свободна борба" (1978-1982) и в продължение на 11 години е бил треньор по свободна борба. Напуска спорта през 1991 г. Заедно с брат си започват производство на сандвичи, но се оказва, че трудно се намират качествени колбаси. През 1993 г. регистрират фирмата "Тандем-В" и постепенно от производството на сандвичи преминават към месните деликатеси. Председател е на Асоциацията на месопреработвателите в България.

Проф. Галин Цоков - министър на образованието и науката

Директор на Департамента за квалификация и професионално развитие на педагогическите специалисти на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. Зам- декан на Педагогически факултет на Пловдивския университет. Член на Академичния съвет.

Кръстю Кръстев - министър на културата

Роден на 25 ноември 1956 г. в Пазарджик. Завършва НАТФИЗ "Кр. Сарафов" през 1983 г. Работил в Куклен театър - Пазарджик. В РДТ "Николай Хайтов" - Смолян е от 1983 г. От 1998 г. е негов Директор и Главен художествен ръководител. След сливането на Драматичен театър „Н. О. Масалитинов” Пловдив и РДТ "Николай Хайтов" – Смолян от август 2010 г. той е директор на Драматичен театър – Пловдив, със сцена „Николай Хайтов” – Смолян.

Богдан Богданов - министър на икономиката и индустрията

41-годишният Богдан Богданов е майстор хлебар и собственик на 2 автентични пекарни в страната, които произвеждат традиционен хляб по древна рецепта. Първата пекарна отваря врати преди 12 години в родния град на Богдан Стара Загора, а втората се намира в София. През 2014 година българският хлебар получава признание от ЮНЕСКО за „живо човешко съкровище“. След обстойно проучване на дейността на Богдан, организацията признава, че той пече най-чистия хляб на планетата.

Милена Стойчева - министър на иновациите и растежа

Има образователни степени и специализации от български и международни университети като СУ „Климент Охридски“, Penn State University, UC Berkeley и MIT. Тя е изпълнителен директор на Джуниър Ачийвмънт България (JA Bulgaria), част от глобалната мрежа на Джуниър Ачийвмънт (JA Worldwide). Преподава иновации и предприемачество като гостуващ преподавател към Европейския Институт за иновации и технологии. Понастоящем е директор за иновации и трансформация към EIT Culture & Creativity. Член е на борда на Европейския форум на жените-основатели на компании и работи активно за утвърждаването на жените в бизнеса, науката и предприемачеството. Носител на най-високата световна награда за лидерство на JA Worldwide “Soraya Salti” за 2021 за приноса и за развитие на обществото чрез икономическо образование и възможности. Тя е отличена и с наградата за жени-лидери на Американско посолство в България. Има повече от 20-годишен опит на ръководни позиции в международни организации и компании, сред които председател на глобалния съвет на страните членки на JA Worldwide и старши съветник за висше образование в Европа. През цялата си кариера работи систематично за цифровизацията, модернизацията, високата образователна култура и опазването на природата в България.

Иванка Шалапатова - министър на труда и социалната политика

Тя е изпълнителен директор на фондация "За нашите деца". Първият българин, изпълнителен директор на британската организация “The European Children’s Trust” през 2000 година. Бивш вицепрезидент на Световната организация по приемна грижа и член на Борда на директорите на мрежата от над 80 НПО, които са повлияли на създаването на Конвенцията на ООН за правата на детето Child Rights Connect в Женева. Бивш зам.-министър на Труда и социалната политика в служебния кабинет на Марин Райков през 2013 г. Магистър по английска и българска филология със специализации във Великобритания, Германия и Унгария. През август 2020 г. защитава докторска степен по социални науки с дисертация на тема "Политиките на ЕС за образование и грижа за деца в ранна възраст и прилагането им в България".

Емил Дечев - министър на правосъдието

Магистър по право на Софийския университет „Свети Климент Охридски“. От 1997 до 2000 г. е следовател в Столичната следствена служба, след което 3 години е съдия в Плевенския районен съд. От 2003 до 2011 г. е съдия в Софийски районен съд. От 2012 г. до встъпването му в длъжност като заместник-министър е съдия в Софийски градски съд. В периода 2006-2007 г. е програмен съветник в отдел „Правен“ и „Човешки права“ в Съвета на Европа. По линия на Европейската мрежа за съдебно обучение през 2009 г. е бил на стаж в Съда на Европейския съюз в Люксембург. Бивш зам.-министър на правосъдието в екипа на Надежда Йорданова и остана на поста в служебното правителство по покана на служебния правосъден министър Крум Зарков.

Георги Гвоздейков - министър на транспорта и съобщенията

Роден на 16 юни 1976 г. в град Твърдица. Завършва средното си образование в СОУ „Неофит Рилски“ в родния си град, а след това и Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия със специалност „Експлоатация и ремонт на летателни апарати“. Продължава образованието си с магистърска степен „Авиационен (машинен) инженер по Авиационна техника и технологии“, а след това е докторант във ВВВУ. На парламентарните избори през ноември 2021 г. като кандидат за народен представител е 2-ри в листата на „Продължаваме промяната“ за 21 МИР Сливен, откъдето е избран.

Проф. Христо Хинков - министър на здравеопазването

Роден на 25 март 1953 г. в София. Завършва медицина през 1980 г. Започва трудовия си път като участъков лекар в Ботевград, след което работи в психиатричната болница Нови Искър, където придобива специалност психиатрия. През 1988 г. печели конкурс като научен сътрудник в първа психиатрична клиника на Медицинска академия, но след една година напуска и работи в продължение на 10 г. като консултант психиатър в Институт за спешна помощ Пирогов. През 1997-1999 г. е назначен в Министерство на здравеопазването като началник отдел проекти, а от 1999-2001 заема поста на заместник-директор на Националната здравноосигурителна каса, като отговаря за обучението и човешките ресурси в институцията. От 2001 г. напуска НЗОК и започва работа в Националния център по обществено здраве и анализи, където защитава докторска дисертация. През 2014 г. е назначен за директор на НЦОЗА, който управлява до 2022 г. Понастоящем е професор в Дирекция „Психично здраве и превенция на зависимости“ в НЦОЗА.

Зарица Динкова - министър на туризма

Магистър по дипломация и международни отношения, Университет Комплутенсе и Дипломатическа школа към Министерството на външните работи на Кралство Испания, Мадрид. Заместник-министър на външните работи на България в двете служебни правителства през 2021 г. Работи в Европейския парламент. Има опит като мениджър на големи международни проекти.

Александър Йоловски - министър на електронното управление

Магистър по „Политология“ от Софийския университет „Свети Климент Охридски“.
Преди да бъде назначен за заместник-председател на Държавна агенция „Електронно управление“ е бил ръководител на отдел в „Информационно обслужване“ АД. От 2011 г. до 2015 г. е началник на отдел в Министерството на финансите и Администрацията на Министерския съвет, като ръководи разработването на Оперативна програма „Добро управление“ 2014-2020 и осъществява преговорите с Европейската комисия за приемане на оперативната програма.

Димитър Илиев - министър на младежта и спорта

Роден на 2 август 1975 г. в София. Популярен български автомобилен рали пилот, осемкратен шампион в българския рали шампионат (2000, 2001, 2006, 2007, 2008, 2011, 2012 и 2013 г.). Един от тримата българи, печелили най-престижното автомобилно състезание в страната – Рали България през 2007 година (победители са още Илия Чубриков – 1971 и Крум Дончев – 2008). Състезава се в Европейския рали шампионат за тима на „БТК ADSL Рали Тим“ (по-късно преименуван на ВИВАКОМ Рали Тим), със състезателен автомобил Мицубиши Лансер Ево 9, Група N. От сезон 2010 екипа използва състезателен автомобил – Шкода Фабия S2000. На 24 ноември 2013 година, по време на предаването посветено на голямата награда на Формула 1 в Бразилия, Илиев обявява отказването си от рали спорта, въпреки това, той участва само на някой състезания от Българския рали шампионат и Българския рали-спринт шампионат.

Четете още

ГЕШЕВ ПОГНА БОЙКО БОРИСОВ И МАРИЯ ГАБРИЕЛ

ГЕШЕВ ПОГНА БОЙКО БОРИСОВ И МАРИЯ ГАБРИЕЛ

Денков с метро на работа

Денков с метро на работа

Реклама
Реклама
Реклама