Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14592334 www.bgdnes.bg

Криминален експерт: Властите помогнали на КЪРО да се укрие

Южноафриканският спец помага в залавянето на издирвани бегълци от закона

"Красимир Каменов е сред няколкото издирвани престъпници, които бягат от закона и се укриват в Република Южна Африка, често с помощта на самите власти."

Това казва криминалният експерт Вилем Елс пред южноафриканския вестник "Нюз24". Коментарът на Елс е по повод убийството на Красимир Каменов-Къро, половинката му Гергана, охранителя им Деан Генов и детегледачката им миналия четвъртък. Кримиекспертът коментира, че до убийство е нямало да се стигне, ако властите в Южна Африка си вършат работа, вместо да помагат на бандитите, както се предполага, че се случва често.

Реклама

"Всяка червена бюлетина се разпространява към правоприлагащите органи в световен мащаб за локализиране и арестуване на издирвани престъпници, очакващи екстрадиране. В Южна Африка Интерпол уж действа и следователно властите нямат извинение да кажат, че не са знаели. Защото са знаели." От думите на кримиексперта става ясно, че според него властите в РЮА са виновни, че не е заловен там и екстрадиран в България.

Елс допълва, че южноафриканските ченгета често "изпускат топката", когато трябва да залавят издирвани престъпници. Каменов е можел да продължи да живее в Южна Африка незабелязан, ако не е била смъртта му или са знаели, но си си траели, обяснява още той.

"Корупцията, неуспехът да се наложи върховенството на закона и отслабването на лидерството са сред причините транснационалните престъпници да търсят убежище в Южна Африка", според експерта.

Старшият координатор на обучението в Програмата за транснационални заплахи и международни престъпления към Института за изследвания на сигурността в РЮА Елс допълва, че в Южна Африка цари беззаконие поради липса на политическа воля за налагане на върховенството на закона.

"Имаме много закони, но изглежда, че вече нямаме капацитета да прилагаме тези закони. Корупцията също е причина международните престъпници да идват в Южна Африка, защото не се страхуват от екстрадиране или залавяне. Правоохранителните органи вече не са това, което бяха, и не представляват това, което трябва да бъдат. Престъпниците виждат тези вратички и идват в страната", категоричен е Елс.

Специалистът е един от хората, които помагат на местната полиция в издирването на бандитите, които ликвидираха Къро. Също така Елс помага и в залавянето на издирвания за геноцида в Руанда Фулгенс Кайшема, който беше заловен часове преди Къро да бъде убит.

Реклама

Припомняме, че четирите окървавени тела на българите бяха намерени с вързани зад гърба ръце, стегнати със свински опашки. По неофициална информация поръчковите килъри нахлуват в скъпарския имот на Къро облечени в униформите на ДЕА - американското полицейско звено за борба с наркотиците. Именно този факт обяснява защо Каменов и близките му са се оставили да бъдат вързани и закопчани. След това, проснати по очи, поръчковите убийци ги ликвидират от упор.

Интересното е, че въпреки събарянето на входната врата съседи на Каменов разказват, че не са чули нищо. Смята се, че убийствата са били извършени с оръжие със заглушител. От полицията в Кейптаун не разкриват подробности за поръчковото четворно убийство. Към момента се знае само, че за него няма задържани. Родното ченге, което замина в Кейптаун преди дни, ще се върне в неделя. Очаква се той да има повече информация и тогава да стане ясно дали има развитие в разследването, до което беше допуснат от местните власти.

Пипват дирения 20 г. Кайшема

Разстрелът на Каменов идва часове след като местните власти арестуват издирвания беглец от Руанда Фулгенс Кайшема в Западен Кейптаун в сряда.

Южноафриканският оперативен работен екип, включващ криминално разузнаване, Националната прокуратура и правителствени отдели, включително отделите по вътрешните работи и правосъдието, арестува Кайшема след над 20 години издирване.

Цял свят го издирваше от 2002 г. във връзка с геноцида в Руанда през 1994 г.

Четете още

Няма да погребват Къро!

Няма да погребват Къро!

Къро сменял охраната през месец, всички били боксьори

Къро сменял охраната през месец, всички били боксьори

Къро оцеля във войната между ВИС и СИК, но сега не му се размина

Къро оцеля във войната между ВИС и СИК, но сега не му се размина

Къро убит като Бай Миле

Къро убит като Бай Миле

Реклама
Реклама
Реклама