Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14611272 www.bgdnes.bg

Проверяват убит ли е Брат Галев

След посмъртното появяване на издирвания от Интерпол Геле

Подлъгване да е защитен свидетел и изтекла по давност присъда са сред основните мотиви за завръщането на Ангел Христов

Как е настъпила смъртта на Ангел Христов и възможно ли е той да е убит - това ще проверяват разследващите след мистериозното появяване на единия от издирваните Братя Галеви! Геле сигурно е подлъган да се върне, за да стане защитен свидетел, коментира пред "България Днес" приближен до боса.

Реклама

Според запознати диреният с червена бюлетина на Интерпол Геле се е завърнал в имението си в дупнишкото село Ресилово преди броени дни. Тепърва ще се проверява как това е станало под носа на ченгетата и как местната структура на МВР не е разбрала, че Брат Галев спокойно обитава дома си, докато физиономията му огрява секцията с издирвани бандити на международната полицейска организация.

В събота вечерта близки на Ангел Христов съобщават в спешния център за починал мъж. В имението е пратена трупна линейка, а лекар констатира смъртта. По тялото няма видими следи от насилие и всички решават, че 54-годишният мъж е покосен от инфаркт. За неделя е организирано погребение, но то е отменено, след като вестта за внезапната смърт на издирвания бос се разнася мълниеносно.

Насроченото траурно събитие в църквата "Св. Георги" се отлага, когато криминалистите започват да нищят какво е станало. Трупът е откаран от моргата в Кюстендил в Съдебна медицина в София. Семейството на Геле се обявява против аутопсията, но понеже е образувано разследване, нямат думата.

Първо трябва да се установи дали починалият човек е действително Ангел Христов, а второто - какви са причините за смъртта и дали тя е естествена, защото по тялото няма следи от насилие при първоначалния оглед, посочват от полицията. Ще се разследва как Христов е влязъл в страната, тъй като срещу него има влязла в сила присъда за участие в престъпна група за изнудване и следва да бъде арестуван от Гранична полиция. Ще се проверява и работата на полицията в Кюстендил. В системата на МВР няма данни той да е пресичал границата легално, което означава, че или е влязъл с фалшиви документи, или че никога не е напускал България. Мистериозното появяване на дирения подземен бос идва на фона на усилията на България да влезе в Шенгенското пространство.

Две разследвания образува прокуратурата. Първото ще установява причините за смъртта и ще трябва да потвърди самоличността на Христов. Второто разследване е за вещно укривателство. То трябва да установи помагал ли е някой на Христов да се укрие в дома си в Ресилово и колко време е продължило това. Местните не вярват на вестта за кончината на Брат Галев, казват, че отдавна не е било оживено около имението.

Реклама

След посмъртното появяване на Ангел Христов униформени се заемат да тарашат за неговия приятел и съдружник Пламен Галев, който като тартор е осъден на 5 г. затвор. В неделния ден те проверяват 4 адреса, където смятат, че може да се намира другата част на известното кримидуо. Съмненията са, че двамата може да са се върнали в родината едновременно. Затова се затягат пропускателните мерки по ГКПП-тата, за да се предотврати евентуално ново бягство.

Представители на подземния свят обвързват по линия на ВИС смъртта на Ангел Христов със скорошното убийство на Красимир Каменов-Къро на фона на скандалите в прокуратурата. Христов е имал общи фирми с Христофорос Аманатидис-Таки - бивш партньор на Къро, преди двамата да влошат отношенията си в последните месеци и да станат врагове.

Според запознати е възможно Геле да е решил да се завърне, понеже е сметнал, че давността на 4-годишната му присъда е изтекла и няма да има законови проблеми. Ангел Христов и Пламен Галев са осъдени по обвинение, че са принудили Пламен Миланов от Дупница да им прехвърли 50% от таксиметровата си фирма "Сити транс", както и всеки месец да им предава половината от оборота си.

На подсъдимата скамейка за участие в престъпна група за принуда, изнудвания, извличане на облаги чрез внушаване на страх са още Апостол Чакалов, Владимир Ангелов, Георги Градевски и Георги Блатски. Преди да разберат окончателната присъда на Върховния касационен съд, през май 2012 г. Братя Галеви бягат от правосъдието. В края на 2015 г. основният свидетел Миланов и млада жена са открити мъртви в помещение в Дупница без видими следи от насилие.

Да се проверят хората на превърналите се в местни феодали Братя Галеви, се заканва и главният прокурор Иван Гешев през 2020 г. Заканата е по повод изчезването на Янек Миланов в Дупница, който последно е видян с бившия гард на Галеви- Васил Капланов-Каплата.

След изчезването на Братя Галеви от Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) поискаха отнемане на техни авоари за над 4,2 млн. лв. За да защитават имоти, автомобили, фирмени дялове на офшорки в Сейшелите, в съдебната зала се явяват жените на бившите барети - Радмила Христова, която е треньорка по художествена гимнастика, и Емилия Галева. Съдът допуска конфискация за над 2,4 млн. лв.

Няма да го кремират, в

Дупница ще е поклонението

Лили АНГЕЛОВА

Ангел Христов няма да бъде кремиран, а ще го опеят, както си знаят, в църквата. Това каза пред "България Днес" отец Георги Паликарски от катедралния храм "Георги Победоносец" в Дупница. "Ще му изнесем, както си трябва, само държавата да разреши. Как е станало? Ами прибрал се е, прилошало му е от радост, прималяло му е и много бързо се е случил инфарктът. Не са могли да му помогнат", обяснява отецът.

Всяка година в храма той отслужвал молитва за здраве на двамата си приятели, които са давали пари за храма. "Ако не бяха влезли в политиката, сега Ангел щеше да е жив. Тая политика му изяде главата", допълва Паликарски.

Четете още

НЕЩО СЕ СЛУЧВА! Спират погребението на Ангел Христов от братя Галеви

НЕЩО СЕ СЛУЧВА! Спират погребението на Ангел Христов от братя Галеви

Шок! Единият от братя Галеви се върна в България и почина от инфаркт

Шок! Единият от братя Галеви се върна в България и почина от инфаркт

Каплата вади пищов на семейство пред 3-годишното им дете

Каплата вади пищов на семейство пред 3-годишното им дете

Отнемат палатите на Братя Галеви

Отнемат палатите на Братя Галеви

Реклама
Реклама
Реклама