Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14611335 www.bgdnes.bg

Мюфтийството отряза Петър, който стана Петра

Вярата обърна гръб на транссексуалната 

Мним любовник я завлича с пари 

Доли ЛУКАНОВА

Вярата обърна гръб на Петра, която доскоро беше Петър. След като транссексуалната прие исляма, мюфтийството отказва да съдейства на прясната мюсюлманка да получи документ за религията, която изповядва, съобщи самата Христова пред "България Днес".

Това създава много трудности на горнооряховчанката. В края на месец май Петра трябваше да замине в Турция и да започне живота си на чисто. Месеци преди това 24-годишната се подготвя, като учи усилено турски, успява да си вземе изпитите успешно и да получи сертификат за ниво Б2, превежда дипломите си и си стяга багажа. Последното нещо, което й остава, преди да тръгне, е да вземе документ, че официално е приела исляма. Такъв обаче й е отказан.

Реклама

"Голяма горчилка ми стана! Обадих се на мюфтийството за този документ. Насрочиха ми среща. Мюфтията каза, че не е запознат със случая ми, и аз му разказах, че съм родена като момче, а той веднага ме контрира, че бил забелязал, за да се почувствам уязвена от самото начало. Когато си подадох личната карта, отказа да ми издаде такъв документ, защото имената ми не са сменени. Отказват да го издадат дори с мъжките ми имена", споделя разочарованието си пред вестника Христова.

Както вече сме ви разказвали, горнооряховчанката се ражда като мъж, но още от дете започва да се усеща като жена. Цял живот Петър е отритван от обществото, тормозен в училище, обиждан и подиграван за това, което е. Преминава през много трудности, но не се отказва и избира да се бори и да преследва мечтите си. Годините усилен труд се отблагодаряват и Петър лека-полека успява да сбъдне най-съкровеното си желание. Миналата година се подлага на операция за смяна на пола в Гърция. Медиците там отстраняват мъжките полови органи и й слагат гърди. Въпреки това България отказва да я признае за жена. Петра завършва две висши образования и издава книга за живота си. Съвсем скоро предстои книжното издание да бъде превърнато и в аудиофайл, за да достигне до повече хора. Христова успява и да осъди страната ни в Страсбург, за да смени официално документите си и да бъде вписана като Петра вместо с рожденото си име Петър.

В началото на годината Върховният касационен съд (ВКС) излезе с решение, че транссексуалните не могат да променят юридически пола си. Така Петра не можа да получи така бленуваните документи с женски имена и се зарече, че отново ще съди страната ни.

"Всичко се случва много бавно. От ВКС отново бавят документи за насрочване на дело, от мюфтийството си прехвърлят топката и ме карат да звъня в Одрин. Аз изповядвам тази религия, искам да имам документ. Много ми е болно за всичко, което се случва", едва сдържа болката си Христова.

Преди отказа на мюфтийството Петра преживява още едно голямо разочарование. Тя попада в любовен капан и е завлечена с 250 евро. Мним любовник я омайва няколко месеца и й обещава, че ще й помогне за пътуването в южната ни съседка, но след като получава парите от Петра, изчезва като дим.

"Говорихме си всеки ден и камерата си пускахме. Шокирана съм, но разбрах, че много трябва да се внимава", допълва Петра.

Четете още

След като съдът отказа да смени пола й: ПЕТЪР, който стана ПЕТРА, не може да емигрира

След като съдът отказа да смени пола й: ПЕТЪР, който стана ПЕТРА, не може да емигрира

Петра пак съди България в Страсбург

Петра пак съди България в Страсбург

Реклама
Реклама
Реклама