Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13913715 www.bgdnes.bg

Петра пак съди България в Страсбург

След решението на ВКС за смяна на пола 

Храня се насила, но няма да спра да се боря, казва транссексуалната 

Доли ЛУКАНОВА

Петра, която доскоро беше Петър, отново ще съди България в Страсбург! Това се случва, след като Върховният касационен съд окончателно отне възможността на транссексуалните хора у нас юридически да сменят пола си.

"Няма да позволя елементарни права да се отнемат и да се погубват животи на деца, родени с тази съдба като моята. В Турция още преди 50 години е извоювано след операция на пола да се променят документите, тук XXI в. още не можем, дори вървим назад", коментира пред "България Днес" Петра.

Реклама

Както "България Днес" ви разказа в предишни броеве, горнооряховчанката се ражда като мъж, но още от дете започва да се усеща като жена. Заради това цял живот е отритвана от обществото, тормозена в училище, обиждана и подигравана за това, което е. В началото на 2022 година 24-годишната си прави операция за смяна на пола. Гръцки лекари махат мъжкото й достойнство и й слагат гърди. Точно на 11 януари - дата, която Петра приема за свой втори рожден ден. Следват трудни месеци, в които три пъти трябва да се подлага на интервенции с пълна упойка. И точно тогава Христова решава, че ще сбъдва всичките си мечти. След като се възстановява, Петра се заема с най-големия си блян. Момичето опитва да смени документите си. Иска да е вписана като жена, за да може да си намери по-лесно работа и да води нормален начин на живот. Петра има магистърска степен по английска филология и бакалавърска - по приложна лингвистика. Наскоро се записва да учи и медицина във Велико Търново, за да може един ден да спасява животи.

Българският съд не одобрява искането й за смяна на пола и документите й остават с мъжките й имена. Заради трудностите, които среща с родните съдилища, Христова се обръща към адвокат, който да я представлява в Страсбург, а Европейският съд разглежда делото й с приоритет.

Така Петра се превръща в първата транссексуална българка, успяла да осъди България във френския град. Решението излиза на 27 септември миналата година и с него държавата ни е осъдена окончателно да изплати обезщетение от 7500 евро и да промени документите й в срок от три месеца.

"Това така и не се случи. Бавеха процеса до последно, въпреки че имах решение от Страсбург. Щом разбрах за решението на ВКС, цял ден говорих с лекари и адвокати. Адвокатите казват, че е почти сигурно, че няма да ми променят документите, дори след операцията и решението на Страсбург. От няколко дни се храня насила заради това, майка ми също е в ужас. Оставаше толкова малко. Сега адвокатите ми ще сезират Страсбург отново, но това е още чакане и нерви", не е на себе си Петра, която е и единствената у нас, извървяла пълния цикъл на биологична трансформация от мъж в жена.

Решението на ВКС преобръща живота на Петра. Нито Христова, нито близките й са на себе си. Наскоро здравословни проблеми застигат нейн близък роднина.

"Сега съм просто сломена напълно. Не знам какво следва и дали ще имам сили да го понеса, но няма да се откажа. Ще се боря докрай", заявява смело Петра.

Заради всички трудности, през които минава през годините, горнооряховчанката започва да получава паникатаки. Пристъпите са плашещи и непоносими, но Петра успява да ги овладее през последните месеци. Сега момичето се моли да не я застигнат отново, за да има сили да спечели поредната битка в живота си.

Четете още

Някой съдия завижда на транссексуалните! Емили Тротинетката: Комунизмът се връща!

Някой съдия завижда на транссексуалните! Емили Тротинетката: Комунизмът се връща!

Петра, която беше Петър, стана модел

Петра, която беше Петър, стана модел

Петър, който стана Петра, спасява бедстващи

Петър, който стана Петра, спасява бедстващи

Петър, който стана Петра, прие исляма

Петър, който стана Петра, прие исляма

Реклама
Реклама
Реклама