Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14356823 www.bgdnes.bg

След като съдът отказа да смени пола й: ПЕТЪР, който стана ПЕТРА, не може да емигрира

Транссексуалната отново с паникатаки заради силния стрес 

Доли ЛУКАНОВА

Петра, която доскоро беше Петър, не може да емигрира от България. Транссексуалната мечтае да започне наново живота си в Турция, но за момента това изглежда като непостижим блян. Причината е отказът на Върховния касационен съд (ВКС) да смени пола на Петра и по документи.

"От седем месеца уча усилено турски език. В момента, в който дипломите ми са преведени, паспортът и куфарът ми са готови, се свързах с местно правно бюро и се оказа, че оставането ми в Турция е почти невъзможно заради документите", споделя пред вестника 24-годишното момиче, родено в тяло на мъж.

Реклама

Както "България Днес" ви разказа в предишни броеве, горнооряховчанката се появява на този свят като мъж, но още от дете започва да се усеща като жена. Заради това цял живот Петра е отритвана от обществото, тормозена в училище и обиждана. В началото на 2022 година Христова си прави операция за смяна на пола. Гръцки лекари махат мъжкото й достойнство и й слагат гърди. След като се възстановява, Петра се заема с най-голямата си мечта. Момичето опитва да смени документите си. Иска да е вписана като жена, за да може да си намери по-лесно работа и да води нормален начин на живот. Петра има магистърска степен по английска филология и бакалавърска - по приложна лингвистика. Българският съд не одобрява искането й и документите й остават с мъжките имена. Тогава Христова се обръща към адвокат, който да я представлява в Страсбург, а Европейският съд разглежда делото й с приоритет. Така Петра се превръща в първата транссексуална българка, успяла да осъди България във френския град. Макар страната ни да е принудена да признае Петър за Петра, дни преди крайния срок, в който документите й трябва да бъдат сменени, ВКС излезе с решение, че транссексуалните не могат да променят юридически пола си. Решение, което преобръща изцяло живота на Петра.

"От това ме беше най-страх - мечтите ми да започнат да пропадат", не може да сдържи притесненията си Петра.

Заради силния стрес горнооряховчанката започва да получава отново паникатаки. Състоянието се характеризира с кратки, но изключително интензивни пристъпи на тревожност, които са съпроводени от физическите симптоми на страха като ускорено сърцебиене, задух, замаяност, треперене и мускулно напрежение. Петра приема силни лекарства, за да овладее здравето си. Въпреки това Христова е категорична, че няма да се откаже и ще търси правата си докрай.

Четете още

След отказа на ВКС да смени пола й: Петра не гласува като Петър

След отказа на ВКС да смени пола й: Петра не гласува като Петър

Петра пак съди България в Страсбург

Петра пак съди България в Страсбург

Петра, която беше Петър, стана модел

Петра, която беше Петър, стана модел

Петър, който стана Петра, спасява бедстващи

Петър, който стана Петра, спасява бедстващи

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама