Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14637847 www.bgdnes.bg

Баба Меца тръгна по градовете

  • Ловци, гъбари и билкари са най-застрашени 
  • Хищниците са загубили естествения си страх към хората и волно се разхождат 

Доли ЛУКАНОВА

Баба Меца излезе от приказките и тръгна по села и градове.

Сигналите за необичайни за градската среда кафяви гости от Априлци и Троян са най-много, като кметовете на населените места алармират, че броят на дивите животни надхвърля 50. Преди 10 дни две жени тръгват на разходка по слабо натоварен път в троянското село Черни Осъм и се натъкват на мечка. За щастие се разминават само с уплах.

Реклама

Наблюденията през годините сочат, че месеците май и юни са най-критични за срещите между хората и мечките. По това време дивите животни излизат от бърлогите си с малките, а периодът съвпада и с размножителният им период.

"България Днес" многократно е разказвал историите на оцелели по чудо ловци, гъбари или семейства, които са имали близък контакт с мецаните.

Един от най-кръвожадните сценарий се разиграва през 2010 година около смолянското селце Малка Арда. Тогава 64-годишната Галина Димитрова излиза за гъби в гората и попада на неочакван за нея спътник. Животното буквално сваля скалпа на жената и разкъсва цялото й тяло. След около 10-минутна схватка с ръце и крака смелата родопчанка припада. В най-критичния момент й помага сестра й, която също излязла за гъби.

"Ритах мечката с крака, отбранявах се с ръце. Влачех се по земята назад, а мечката ме подхвърляше като футболна топка и искаше да ме убие. Кръв ми течеше отвсякъде, рани се бяха отворили, а скалпът ми висеше върху рамото и гърба и едва се крепеше. Изживях невъобразим ужас, но оцелях и сега съм добре", споделя преди две години пред вестника Галина, на която още личат белезите от ръкопашния бой.

Нападения на кафяви мечки върху хора все повече се увеличават, тъй като животните притъпяват естествения си страх към хората и се разхождат необезпокоявани по селските улици, влизат в чужди дворове и се гощават с каквото им попадне, включително домашни животни.

Реклама

През 2019 година страната отново е изправена на нокти, след като ловец едва не изгуби живота си в Стара планина. Докато е на ловен излет за глигани около старозагорското село Търничене 47-годишният мъж преживява най-страшния кошмар в живота си. Хищникът се появява изневиделица в мъглата и го нахапва по краката, ръцете и слабините. По чудо животното оставя мъжа жив и си тръгва. С помощта на свой колега пострадалият успява да стигне до автомобила си и да се придвижи до лечебно заведение.

Жестоко нападение от хищен бозайник наложи затварянето на парка за танцуващи мечки край Белица през 2021 година. Тогава е нападната 33-годишна жена. Инцидентът става, докато бере гъби в гората. С Василка Говедарова са и децата й, едно от които още бебе, което седи в т.нар. цедилка на гърба й. За щастие малчуганите се разминават само с уплах. Жената се спасява като по чудо, след като групата, с която е, започва да вика. Така дивото живото се изплашва и бяга. Пострадалата получава наранявания по лявата част на тялото, но за щастие животът й е вън от опасност.

Един от най-пресните случаи е от 24 май т.г. Ако обикновено сме свикнали хората да навлизат в териториите на мечките, то този път животното се оказва в непосредствена близост до къщите. В опасната ситуация попада семейство Терзийски, които, разхождайки се около пирамидите край кюстендилското село Стоб, срещат мечка с мече. Гинекологът д-р Бойко Терзийски пръв вижда мецаната, защото върви на два метра пред жена си, и успява тихичко да й прошепне да спре и да запази тишина. След като успяват да се измъкнат невредими, семейството пуска съобщение до хората в селото.

Няколко седмици преди тази случка в софийското село Владая охранителни камери заснеха мече да си тича необезпокоявано по улиците.

Говорете на хищника тихо и монотонно

Да наблюдаваш мечка в дивата природа безспорно е вълнуващо преживяване, но от безопасно разстояние. Близката среща може да представлява риск и за човека, и за животното, затова е добре да знаете какво да правите.

Със сигурност не трябва да се приближавате до нея, за да правите снимки и видеа. Ако животното не ви е забелязало, не демонстрирайте присъствието си, а се отдалечете бавно. Ако ви е забелязало, но не реагира на присъствието ви, започнете да говорите тихо, монотонно и овладяно - един от начините да покажете, че не сте плячка. Не бягайте! Това ще накара мечката да ви подгони.

Четете още

50 мечки са обградили Троян

50 мечки са обградили Троян

В Родопите треперят от мечка убиец

В Родопите треперят от мечка убиец

Реклама
Реклама
Реклама