Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14628916 www.bgdnes.bg

50 мечки са обградили Троян

Животните усилено търсят храна 

Преди 10 дни хищник пресрещнал две жени в Черни Осъм 

"Над 50 мечки са обградили Троян! Животните са ужасно много, и то само на територията на района. Това е силно обезпокояващо за хората, защото животните в търсене на храна обикалят и все по-често ставаме свидетели на срещи на хора с дивите животни."

Това алармира пред "България Днес" Сашко Василков от ловно-рибарското сдружение в Троян.

Думите му бяха по повод зачестилите сигнали за поява на кафява мечка в Априлци и Троян. Видеоклипове в социалните мрежи показват как необичайният кафяв гост се разхожда необезпокояван в населени места, дори в близост до детска градина. Кметовете на Априлци и село Черни Осъм са изпратили писма до Министерството на околната среда и водите и до Изпълнителната агенция по горите с искане за предприемане на мерки и преустановяване на практиката мечки, които създават проблеми в дадени райони в страната, да бъдат разселвани в Троянския балкан.

Реклама

"Не знам дали една и съща мечка се разхожда в околността, или са няколко, но вече поне 8 мечки са хванати от други места в страната и са разселени в нашия район - на 15-20 километра от населено място. Естествено, че мечките няма да си стоят там, където са ги оставили, а ще обикалят, за да опознаят новата територия и да търсят храна. Така те стигат до селото. От 2-3 години насам появите на мечки в близост до селото много зачестиха", заяви пред вестника Марин Сираков, кмет на Черни Осъм.

По негови думи преди 10 дни две жени тръгнали на разходка по слабонатоварен път в селото и се натъкнали на мечка. За щастие, се разминали само с уплах. Кметът допълни, че няма правилна рецепта как трябва да се държим, ако видим диво животно, защото не е ясно какво е в главата на мечката. Случаите, в които животното напада, са рядкост, но не са за пренебрегване.

"Виждал съм мечка, но не се уплаших. Реагирах хладнокръвно и животното избяга. За съжаление, е имало случаи, когато мечка е гонила хора и бягането от такова животно е много трудно. Особено агресивни са, когато са с малките си", завършва Сираков.

Четете още

Смелата Лидия ХРАНИ МЕЧКИ в гората

Смелата Лидия ХРАНИ МЕЧКИ в гората

В Родопите треперят от мечка убиец

В Родопите треперят от мечка убиец

Мечка дебне край село Мечковица, срещна човек и стана нещо неочаквано

Мечка дебне край село Мечковица, срещна човек и стана нещо неочаквано

Мечки се събудиха и пак нападат

Мечки се събудиха и пак нападат

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама