Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14645993 www.bgdnes.bg

Дельо войвода от захар впечатли Валя Балканска

Деница извая скулптура на хайдутина и любимата му 

Браво! Кой каквото може, нека прави за него, казва космическата певица 

Икономист превърна легендарния паметник на Дельо войвода и любимата му Гюлсюме в Златоград в захарно изкушение! Сладкото миниатюрно копие е дело на Деница Кадиева, която е поканена да участва в кулинарната изложба "Моята България", редом до най-талантливите захарни декоратори.

"Като родопчанка избрах моят проект да бъде свързан с най-близкото населено място, до което живея - Златоград. Град, пазещ ревностно своите традиции, бит и културно наследство. Историята за Дельо войвода и прекрасната Гюлсюме ме вдъхновиха да изработя от захар емблематичния паметник, намиращ се там", споделя пред "България Днес" Деница от село Долен.

Реклама

Дельо войвода е роден в Беловидово (днешен Златоград). Действа с четата си в Централните Родопи. Най-известен е с дейността си против насилственото ислямизиране на родопските българи. През 1720 година е начело на обединените хайдушки дружини, които нападат село Райково (днешен квартал на Смолян), за да отмъстят за убийството на 200 райковчани, отказали да приемат исляма. Според преданието "Деля го куршум не фата, Деля го сабя не сече", затова враговете му го елиминират с нарочно излят за целта сребърен куршум.

"Близо три месеца работих по проекта, като, признавам си, наистина не беше лесно. Доста пъти го правех и развалях, докато накрая не получих удовлетворение от постигнатото", откровена е Кадиева, която се занимава със сладкарство от 3 години.

Любовта на Дельо и Гюлсюме, която вдъхновява Кадиева, е страстна, силна, несломима и неприемлива за обществото по онова време. Властимащите пускали слухове срещу Делю, опитвали да привлекат Гюлсюме на своя страна и така да го уязвят, но тя била непреклонна. Сякаш за да остане тази любов вечна и безкрайна, днес тя лети в Космоса чрез гласа на легендарната ни народна певица Валя Балканска.

"Радвам се, че жената е решила така. Нека! Кой каквото може, нека прави за Дельо. Да помага на родината и семейството! За себе си толкова не милея, колкото за всички останали, защото един камък къща не прави", коментира пред вестника емблематичната Валя Балканска.

Четете още

Валя Балканска пред "България Днес":  Лекувам се с билки заради здравната каса

Валя Балканска пред "България Днес": Лекувам се с билки заради здравната каса

Валя Балканска: Чужди цивилизации са чули "Дельо хайдутин"
Валя Балканска: Чужди цивилизации са чули "Дельо хайдутин"

Валя Балканска: Чужди цивилизации са чули "Дельо хайдутин"

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама