Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14682156 www.bgdnes.bg

Още нищят дали картината на Джаксън Полък е истинска

  • Започва международно разследване, платното май е фалшиво
  • Месеци след намирането на шедьовъра от Министерството на културата не са си направили труда да се свържат с фондацията на художника

Още нищят дали картината на Джаксън Полък, която бе намерена у нас, е оригинал или е фалшификат. Това разбра "България Днес" от Софийската градска прокуратурата и от Яра Бубнова - директор на Националната художествената галерия, където съхраняват творбата.

Реклама

"Картината все още е при нас. Някои от експертизите, които са назначени от прокуратурата, вече са готови. Творбата се съхранява в хранилището на Художествената галерия", обяви пред "България Днес" Бубнова.

Платното бе открито в София на 18 февруари. По неофициални данни разследващите получават информация за картината от гръцките си колеги. При спецакция ГДБОП откриват творбата в дома на мъж, който я е скрил зад гардероб. Впоследствие се оказа, че произведението има документи за произход. Смята се, че платното е влязло у нас от Гърция с бус и е било декларирано. Самата картина има подпис от Полък в долния десен ъгъл.

Преди няколко месеца главният секретар на МВР Петър Тодоров заяви, че към момента експертизите на откритата картина сочат, че става въпрос за оригинал на Полък. Разследването продължава. Това може да се окаже, че не е точно така.

"Към момента няма категорични данни картината да е оригинал на Джаксън Полък. Назначени са експертизи, които все още не са готови изцяло. БАН също ще съдейства в разследването", казва Десислава Петрова - говорител на Софийската градска прокуратура, под чийто надзор се води разследването.

"България Днес" разбра от свои източници, че има немалка вероятност картината да се окаже фалшификат. Предстои да започне и международно разследване как и защо се е озовала в милата ни татковина. Има предпоставки да се смята, че има международна престъпна група, която се занимава с фалшифициране на творби от такъв калибър и продажбата им. Другата неофициална версия, която се разследва, е дейността на кримигрупа, която се занимава с трафик на културни ценности.

Реклама

Друго интересно е, че Министерството на културата ОЩЕ не се е свързало с единствената организацията, която може да даде насоки към кого да се обърнат за установяване на произхода на платното.

"Официални лица от България все още не са се свързали с нашата фондация "Полък-Краснер" относно намерената картина на Джаксън Полък в България." Това каза за "България Днес" вицепрезидентът на американската фондация Елизабет Чапман.

Чапман допълни, че няма как да кажат дали картината, за която се твърди, че ако е истинска, струва над 50 милиона долара, е оригинал или фалшификат. Първо, защото са я виждали само на снимки, и второ, тяхната фондация не удостоверява достоверността на творби на изкуството. Това го прави Международната фондация за изследване на изкуството. Дали родните власти са се свързали с нея, към момента не е ясно. "България Днес" отправи запитване към фондацията, но все още отговор няма.

В момента картината е в хранилището, наричано още Фонд на Националната галерия. Там се съхраняват над 50 000 художествени творби - живопис, скулптура и графика на видни представители на българското изобразително изкуство, от които са изложени над 3000 експоната, както и икони, стенописни фрагменти, щампи, ръкописи и църковна утвар, представящи християнското изкуство. Вече и картината на Полък прави компания на родните шедьоври и чака да стане ясна съдбата й, която към момента е доста неясна.

 Била от колекцията на Чаушеску

Картината се оказа, че е била част от личната колекция на румънския комунистически лидер Николае Чаушеску, който бе разстрелян заедно с жена си след падането на режима в Румъния. В момента се нищи как се е озовала у нас и дали някой не я е откраднал от владението на наследниците на Чаушеску.

Четете още

Мистерия за 50 милиона долара! На никого не му пука за картината на Полък

Мистерия за 50 милиона долара! На никого не му пука за картината на Полък

Крият къде и как пазят картината на Полък

Крият къде и как пазят картината на Полък

Реклама
Реклама
Реклама