Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14767567 www.bgdnes.bg

Журналистът Иво Инджев прогнозира: Наемни убийци свалят Путин

Русия показа на целия свят абсурдността на системата си 

КОЙ Е ТОЙ

Иво Инджев е журналист, блогър и автор на публицистични книги. Роден е в София на 16 април 1955 г. Завършва висше образование в Русия със специалност "История на Азия и Африка" в Московския държавен университет. Иво владее четири чужди езика - английски, арабски, руски и немски. Той е член на Източния екип за стратегически комуникации на Европейския съюз. Бил е генерален директор на Българската телеграфна агенция и главен редактор на в. "Демокрация". През 2010 г. става носител на отличието "Наградата на публиката" в рамките на кампанията "Човек на годината".

- Защо стана опитът за преврат, г-н Инджев?

- Не е станал преврат. Ситуацията е определена като опит за военен метеж, който в крайна сметка е неуспешен. Той бе предопределен да е неуспешен, защото не може една шепа наемници да свалят тази власт в държава, където силовите структури командват парада. Създаде се невероятен смут, какъвто не е имало там, откакто Путин е на власт, и това е предпоставка за по-нататъшно разпадане на империята.

Реклама

- Какво точно се случи?

- Пригожин и неговите наемници шантажираха централната власт и тя частично се поддаде. Те напомниха на целия свят що за държава и що за общество е Русия, в която промените се извършват от наемници и доказани военни престъпници на фронта, които заплашват военнопрестъпника Путин. Той е обявен за такъв от международния съд в Хага, където му е издадена заповед за арест. Това е абсурдна ситуация, в която ненапразно попадна тази държава.

- Как е възможно да се сформира частна армия от наемници?

- Без позволението на Путин никакъв "Вагнер" нямаше да има. Не може в една авторитарна, даже диктаторска държава да се случи без санкцията на "царя". Има много данни за това. Пригожин и неговата армия бяха създадени, като един от инструментите на властта, за да държат населението в страх и за употреба в окупации. Защото Путин обича да окупира чужди територии. Представят "Вагнер" за доброволци, а те са високо платени наемни убийци. Те взимат огромни по руските стандарти заплати, за да убиват хора. Изведнъж се превърнаха за претенденти за носители на цялата промяна в Русия. Това показва абсурдността на руската система и общество, което не въстава и не роптае. В Украйна гражданите въстанаха на протест, когато Янукович (бивш президент на Украйна), марионетката на Путин, под негова диктовка отказа присъединяване на Украйна към Европа и в Киев започнаха мирни протести. Когато започнаха да бият протестиращите, някои от тях ги убиха и изчезнаха по горите около Киев, обществото се радикализира и свалиха тази власт. Това се случва в една държава, в която има демократични механизми и традиции. В Русия нищо подобно не се случва, там срещу властта въстават наемни убийци и престъпници.

- Какво се обърка, г-н Инджев, че Пригожин застана срещу Путин?

- Обърка се това, че Пригожин има претенции за ръководна роля във властта. Той се е провъзгласил за говорител на бедните и онеправданите, ругае богаташите и държи един език, сякаш говори от 60-те години на миналия век в Китай. Путин пък е влязъл в ролята на Сталин, който щял да събере руските земи и да увеличи Русия териториално, за да я направи пак велика. Пригожин е един изключително богат човек, защото неговите наемници търгуват със злато, диаманти и други неща в Африка. Той придоби самочувствие, че може да се намеси в политическите промени на страната със сила.

- Има ли възможност това да е просто театър?

- Пригожин с армията му като на парад, изминаха 600 километра от кримската граница до Подмосковието. Срещу него никакви военни сили не бяха приложени, за да го спрат. Това говори, че някой му е отворил вратата. Възможно е това да е двойна игра на Путин, но едва ли някога ще разберем.

- Какво би целял руският президент с подобен спектакъл?

- Има спекулации, че Путин е търсил печалба в тази ситуация, за да обоснове по-нататъшно поражение във войната с Украйна и евентуално оттегляне от участие. Може би е целял да стигне до мирни преговори, за които вече той самият настоява, а не украинците. Дали това е вярно, може би ще разберем, ако Путин отиде в Хага като подсъдим. Но това ми се вижда малко вероятно заради естеството на руската диктатура и централизация, която едва ли ще допусне, дори да свалят президента, да го изпратят на международен съд.

- Пригожин очаква ли да го убият?

- О да! Руските военни кореспонденти твърдяха, че това предстои в много близко бъдеще от страна на внедрени агенти на руската служба за сигурност ФСБ, с които е пълно в неговата групировка "Вагнер". Прогнозите бяха, че е въпрос на много кратко време да го убият. Това към момента не се е случило, което е още едно доказателство, че Путин може да бъде заподозрян във форма на двойна игра. Вчера сутринта ФСБ обявиха, че има заповед за арестуването на Пригожин, а вечерта, когато той заяви, че се оттегля, отмениха заповедта и го помилваха.

- Това ще повлияе ли на войната в Украйна и какво ще стане оттук нататък?

- Руската империя все повече ще се дезинтегрира. Путин има интерес да продължи войната, защото това го легитимира като човек, който обединява нацията и е по-добрият избор, отколкото "лошия Запад" да завладее неговата прекрасна държава, на която според него западняците завиждат, колкото и да е смешно това. Относно срокове, в които ще продължи войната - никой не може да даде такава прогноза, но всички се надяваме този ужас да приключи възможно най-бързо.

Четете още

Иво Инджев: Руснаците са жертва на тв пропагандата на Путин, той също

Иво Инджев: Руснаците са жертва на тв пропагандата на Путин, той също

Иво Инджев: Руският морков не сработи и Турция извади тоягата

Иво Инджев: Руският морков не сработи и Турция извади тоягата

Реклама
Реклама
Реклама