Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/15045090 www.bgdnes.bg

Жертва след жертва никнат след случая с Дебора

Прокуратурата в Стара Загора се самосезира за насилие над жени от 2015 г. насам

След дъжд качулка, или късно е либе за китка! Кое определение подхожда на това, че прокуратурата в Стара Загора чак сега се сети да се самосезира за насилие над жени от 2015 година насам.

Реклама

Интересното е, че в случаите на домашно насилие, което е завършило с лека телесна повреда, давността за това престъпление е 5 години. Както се казва – късно е либе за китка.

"МВР да провери всички сигнали за насилие над жени от 2015 г. насам", заповядва Районната прокуратура в Стара Загора. Прокуратурата се самосезира по публикации в медии с твърдения за упражнено насилие над жени в Стара Загора. След случая с Дебора социалните мрежи избухнаха. Жертва след жертва публикува снимки на синини, причинени й от ближния.

"Да се снемат обяснения по обстоятелствата, касаещи посочените в публикациите посегателства, да се конкретизира времево и с точна фактология къде и какво се е случвало и по отношение на кого. В тази връзка ще бъде изискана справка от полицията относно това дали има такава подадена информация в масивите на МВР за периода от 2015 г. до настоящия момент", пише прокуратурата до органите на реда.

Разпоредено е проверката да се извърши в най-кратки срокове, съобщават от Районната прокуратура.
Проверките започват след случая с 18-годишната Дебора, която беше обезобразена с макетен нож, беше й счупен носът, а за финал й бе обръсната главата. Случаят предизвика протести в цялата страна, както и отзвук в политическите и юридическите среди. В момента в ареста за садистичното престъпление е 26-годишният Георги, който и до този момент твърди, че няма нищо общо.

"България Днес" се свърза с жертва на домашно насилие, която събра сили и разказа всичко. Става въпрос за случка от преди цели 10 години. Мартина Петкова е таяла всичко в себе си от страх, от срам, от безсилие и от недоверие в съдебната ни система.
През 2015 година 22-годишната Мартина се запознава с едно момче на купон. Всичко е цветя и рози. Обяснения в любов, вдига я на пиедестал, но нещата не се оказват толкова розови само след месец съжителство.

"Една вечер ми беше паднала изцяло батерията на телефона и бързах да отида до съседния мол, където работеше една бивша приятелка. Заредих си телефона и видях, че приятелят ми ме е търсил много пъти и ми е писал безброй съобщения.
Звъннах му, а той беше бесен. Крещеше по телефона как съм си изключила телефона, защото кой знае какво съм правила по кенефите в работата. Това са му казали мои колеги, а в тази фирма ме уреди именно той. Нищо не бях правила по никакви тоалетни и Господ ми е свидетел. Започнах да звъня на неговата и моята майка, за да го успокоят. Вече беше късно, моята приятелка свърши работа и предложи да дойде с мен да си събера нещата от въпросния истерясал тип, защото се бях нанесла там с цялата си покъщнина - кучето ми, дрехи, трапезни маси и столове, чинии. Щяхме да градим семейство, но уви!
Влязох в апартамента и директно започнах да си събирам нещата. Той се вреше в мен, крещейки. Аз мълчах и си събирах багажа. Той застана на вратата с налудничав поглед и препречи да изляза от спалнята. Беше надрусан, тези зеници няма да забравя. Моята фатална грешка беше, когато го бутнах с 2 ръце, за да мога да избягам. Тогава ужасът започна. Бях заключена дори не знам колко часа в този апартамент. Би ме на почивки цяла нощ и на следващия ден, та чак до вечерта. По едно време ме душеше на почивки. Точно преди да загубя съзнание, ме пускаше да дишам. На следващата нощ, не помня точно, но мисля, че беше около 2 през нощта най-накрая бях изхвърлена с всичките ми дрехи във входа.
В крайна сметка не взех никакви мерки. Родителите ми - майка ми и пастрокът ми, баща ми не е в картинката, решиха да не вземат мерки. Но аз тогава се бях изнесла от вкъщи вече, не се разбирахме просто.
Впоследствие разбрах, че същият този човек е посягал на бившата си приятелка и на още едно момиче, поне аз за толкова знам. Бившата си приятелка я е накарал да изтегли заем, за да му ремонтира апартамента - неговия апартамент, и после я е изхвърлил", спомня си за ужаса Мартина. Момичето, което вече е семейно, все още го е страх и не иска да се споменава името на бруталния насилник.

Реклама

Мартина, както и други момичета, решава да даде гласност на случилото се с нея, след като чува за Дебора. Мартина се разминава по нейните думи само с пукнат нос и посинено око. Мартина няма вяра в съдебната ни система, както повечето жертви на домашно насилие. Това само по себе си е нелепо и тъжно. Това е зов за помощ, зов за вземане на мерки, промени в закона и по-строги наказания за насилниците.

Заплахи за убийство срещу момичето с 400 шева!

Притеснителен скрийншот на чат между две момчета плъзна из социалните мрежи.
В него се виждат как единият пише, че ще довърши започнатото от Георги. "Ще я довърша, малко са й 400 шева!", пише момче от Стара Загора, което е приятел на обвиняеми за брутализма Георги. 

"България Днес" веднага съобщи в полицията в Стара Загора. От Първо районно управление казаха, че веднага ще проверят случая. Очаква се и прокуратурата да се самосезира за закана за убийство и да повдигнат обвинения на дадения младеж от Стара Загора.

Четете още

Мис Стара Загора избухна: Десетки момичета са линчувани и подстригвани!

Мис Стара Загора избухна: Десетки момичета са линчувани и подстригвани!

Известни скочиха в подкрепа на Дебора

Известни скочиха в подкрепа на Дебора

Реклама
Реклама
Реклама