Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/15453979 www.bgdnes.bg

НАЙ-ГОЛЕМИТЕ и страшни охлюви живеят в България

Гигантите достигат до 30 см 

Мекотелите са идеален домашен любимец за хора с малко свободно време 

Гигантски африкански охлюви са най-голямата атракция в ловешкото село Черни Осъм, което се намира в близост до Троянския манастир.

Мекотелото е от рода "Ахатина" е в Природонаучния музей на селото, като желаещите трябва да побързат, тъй като атрактивната изложба ще продължи само няколко дни.

Реклама

"Много сме щастливи, че можем да се похвалим с охлюви гиганти в музея. Напливът от хора, които искат да видят мекотелите отблизо, е голям, а децата първоначално леко се страхуват от внушителните размери, но след като свикнат, се радват много", споделят пред "България Днес" от Природонаучния музей.

Уникалната изложба е факт благодарение на биолога Радослав Траянов, който отглежда над 60 вида охлюви.

"Радослав ще запознае посетителите с особеностите и биологията на над 20 вида от тези чудати създания. Много е интересно, защото всеки може да види разнообразие от форми, размери и цветове", с интерес разказват служителите на музея. По думите им колекцията на биолога привлича десетки посетители на ден от Черни Осъм, както и туристи от цялата страна.

Размерите на черупките на африканските охлюви могат да достигнат от 20 до 30 сантиметра, а тежестта им до един килограм. Ахатините могат да се отглеждат сами или в група. Желателно е терариумът им да не е по-висок от 30 см, тъй като охлювите обичат да се катерят по стените и тавана и при падане от по-голяма височина има риск от счупване на черупката.

"Както вече знаете, този вид охлюви произлиза от Африка. Интересен факт е, че мекотелите имат ниски изисквания за поддръжка. Точно поради тази причина са идеален домашен любимец за стопани с малко свободно време и липса на опит", споделят служителите.

Охлювите се хранят два или три пъти седмично с пресни плодове и зеленчуци, като е много важно да са обилно поръсени с калций, за да не се получи деформация в черупките им.

Реклама
Реклама
Реклама