Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/15575983 www.bgdnes.bg

Оръжеен контрабандист пуснат да спасява живот с линейка

Французинът прекарва 176 пищова заради хазартен дълг

Четин Акуш станал фризьор на панделата, но ще се връща към благородното си амплоа

Оръжеен контрабандист е пуснат от пандиза, за да спасява живот! Французинът Четин Акуш е спипан с почти 200 пищова на границата и е осъден, но по ирония на съдбата излиза на свобода, за да упражнява благородната си професия - диспечер на линейка! Това става ясно от определение на Софийския градски съд, научи "България Днес".

Реклама

Съдия Доротея Кехайова се смилява над чужденеца, който е осъден на 3 г. и 2 месеца зандан, и го пуска 1 г. и 5 месеца предсрочно заради добро поведение.

Късметът на Акуш изневерява и той задлъжнява с 5 хил. евро на хазарт. Договаря се да превози само два пистолета срещу заплащане. Комарът му докарва проблеми с правосъдието, защото го хващат. На 5 април 2021 г. французинът е спипан на ГКПП "Капитан Андреево" с "Фолксваген Транспортер" на път от Турция към Западна Европа да пренася 176 пистолета. Според обвинението това се е случило в съучастие с неустановени по делото подбудители и помагачи.

Пищовите се оказват газови, преправени в бойни, от марките "Зораки", "Глок", "Кузей", производство на турски фирми. Към тях има и боеприпаси. Арсеналът е скрит на различни места в буса - между тапицерията на купето, в резервоара, под арматурното табло, в тавана и вратите. При тараша униформените намират и 3000 сашета ароматизиран гел, заради което съставят акт за административно нарушение на 41-годишния французин.

Докато е зад решетките, Акуш се оплаква от здравословни проблеми - диабет и сънна апнея, наскоро му правили и операция за намаляване на телесното тегло. Твърди, че трябва да използва апарат за кислород. Освен това баща му също е с тежки болежки.

В съдебната зала на мярката за неотклонение се разбира за набъбналото му досие. Четин Акуш има около 30 криминални регистрации във Франция, сред които участие в организирана група, употреба на наркотични вещества, домашно насилие, отвличане, незаконно притежание на оръжие. Лежал е в затвора за документно престъпление.

Вместо да се търкаля години по дела, французинът се признава за виновен и сключва сделка с прокуратурата. Осъден е на 3 г. и 2 месеца затвор и глоба от 20 хил. лв. След като излежава повече от половината наказание, плаща глобата и пуска молба за предсрочно освобождаване.

Реклама

Оказва се, че зад решетките Акуш не си губи времето, а става фризьор и бръснар на затворническото общежитие в Казичене. От нивото на работата му остават доволни както обитателите на общежитието, така и надзирателите. За да изпълнява добре занаята, чужденецът се сдобива с професионални инструменти от родината си. С работата той съкращава и част от престоя си зад решетките. За постиженията си като берберин французинът получава награди.

Освен поощрения той има и наказания. Те са заради намерени вещи в стаята му - телевизор, слушалки и часовник. Те не са забранени, а присъстват в списъка за разрешени вещи, който е утвърден от министъра на правосъдието, уточнява защитникът на чужденеца. По думите му Акуш изобщо не е разбрал за какво го наказват, тъй като не разбира български език, а документите не са били преведени на френски. Затова и той не е обжалвал заповедта за наказанието пред съда, обяснява юристът.

Докладът на затворническата администрация сочи, че рискът от рецидив при контрабандиста е намалял от 39 на 32 точки. Осъденият не се води опасен за останалите пандизчии или персонала на зандана.

За бъдещото му успешно връщане в обществото се изтъкват добрите му връзки със семейството. Четин Акуш е женен, като съпругата му е летяла от Франция, за да му отиде на свиждане. С полет от Истанбул е дошъл и брат му.

Акуш може да бъде полезен на обществото - той изпълнява благородна професия, като диспечер на линейка. Имаме доказателства, че органът, който го е наел на работа, пази неговото място и след като бъде освободен от затвора, той ще поеме длъжността си и ще продължава да спасява човешки живот, отбелязва защитникът на каторжника.

На освобождаването на оръжейния контрабандист се противопоставят от прокуратурата и от затвора. Макар да му остава близо месец до изтърпяване на наказанието, от обвинението смятат, че французинът изобщо не се е поправил на топло.

"Направих една глупост, една грешка. Всичко направих, за да поправя тази грешка. Казаха ми да платя, аз съм си платил глобите. Работил съм по време на задържането си като фризьор. Всички материали съм получил от Франция, свързани с фризьорството. Моят баща е много тежко болен, и аз също. Искам да ме освободите", примолва се затворникът.

Без пробация

Вместо още месец да търка нара, Темида пуска Акуш на свобода, като дори не му налага пробация. Законът дава възможност на магистратите да преценят дали има нужда от пробационни мерки. Те включват ежеседмично подписване пред служител. За да може да се прибере в родината си, съдът му спестява мярката.

Реклама
Реклама
Реклама