Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/15675938 www.bgdnes.bg

Под строга охрана! МВР пази в трезор намерената картина на Полък

Струва 50 милиона долара 

Всеки момент ще се разбере дали е истинска, или менте, след като прокуратурата се свърза с фондацията на прочутия художник

Картината на Джаксън Полък се охранява от МВР по заръка на прокуратурата, установи проверка на "България Днес". Очаква се всеки момент творбата да бъде оценена и да се разбере истинска ли е, или не. Платното, което може да струва петдесет милиона долара, бе открито у нас в началото на годината.

Реклама

Драма какво е станало с картината разбуни духовете, след като се оказа, че произведението вече не е в хранилището на Националната художествена галерия.

"Картината вече не се съхранява при нас. В края на юли т.г. получихме разпореждане от прокуратурата, че трябва да я предадем. Разследващите дойдоха със специална охрана и я изнесоха", разказа пред "България Днес" Весела Радоева, ръководител на отдела по комуникации към Националната галерия.

След изземането на картината дори директорът на Националната галерия Яра Бубнова не знае къде е творбата и какво се случва с нея.

"Никой не знае къде се съхранява творбата на Джаксън Полък. Не ми е известно по какъв начин се охранява платното, което струва петдесет милиона долара. Тя се явява веществено доказателство и докато текат изследванията и процесът, цялата информация се пази в тайна", разказа пред вестника Бубнова. От галерията изказаха предположение, че може да е в Министерството на културата. Това се оказа далеч от истината. В Министерството на културата също нямат идея какво се случва с платното.

"Картината на Джаксън Полък не е при нас в министерството и не знаем какво точно се случва с нея. Щом разследващите са я взели, те трябва да кажат къде се намира. Вероятно те я съхраняват." Това отговориха от пресцентъра на Министерството на културата на въпрос на "България Днес" каква е съдбата на творбата, оценена на 50 милиона долара.

Реклама

От пресцентъра на ведомството признаха, че не знаят, че картината вече не е в Националната художествена галерия. Не можаха да посочат какво е точното й местонахождение в момента и дали се съхранява при специални условия.

"България Днес" установи, че може би струващата 50 милиона картина е на сигурно място. Тя е в трезорите на МВР и в момента се очаква нейната експертиза. Прокуратурата се е свързала с фондацията на Джейсън Полък и е поискала експертно мнение дали платното е истинско, или не. Както и колко струва. В момента се изчаква отговорът на специалистите.

Преди да бъде поставена под охрана в полицията, е имало идея платното на Полък да бъде съхранявано в Националния исторически музей, на същото място, където е прибрана колекцията на Васил Божков. След като са били проверени условията там, е станало ясно, че те не отговарят на изискванията и картината е била предадена на МВР.

Творбата бе открита по време на координирана спецоперация между ГДБОП и гръцките ченгета на 18 февруари тази година. Акцията е проведена под надзора на Европол и в нея се разследваше дейността на група, която се занимава с трафик на културни ценности.

По неофициални данни разследващите получават информация за картината от гръцките си колеги. Отиват в дома на мъжа, който я съхранява, и я откриват скрита зад гардероб. Произведението има и документи за произход. Оказва се, че е влязло у нас от Гърция с бус и е било декларирано. Самото платно има подпис от Полък в долния десен ъгъл. Стана ясно и че творбата е част от личната колекция на румънския комунистически лидер Николае Чаушеску. Това е подкрепено от печат на румънски език на гърба на картината.

След намирането й картината бе съхранявана няколко месеца в Националната художествена галерия, при подходяща температура и влажност. Творбата бе положена в специално тайно хранилище.

Неясно защо, доскоро никой от българска страна не потърси фондацията на Полък за помощ.

"Официални лица от България все още не са се свързали с нашата фондация "Полък-Краснер" относно намерената картина на Джаксън Полък в България." Това каза за "България Днес" преди известно време вицепрезидентът на американската фондация Елизабет Чапман.

Сега става ясно, че в крайна сметка от прокуратурата са се свързали с фондацията, откъдето ще им помогнат да се направи експертизата.

Междувременно се разбра, картината е била част от личната колекция на румънския комунистически лидер Николае Чаушеску, който бе разстрелян заедно с жена си след падането на режима в Румъния. В момента се нищи как творбата на Полък се е озовала у нас и дали някой не я е откраднал от владението на наследниците на Чаушеску. 

Гений алкохолик

Гениалният художник Джаксън Полък, който има огромен принос за развитието на движението на абстрактния експресионизъм, страда от алкохолизъм през целия си живот.

Приживе се радва на значим успех и слава, дори става водеща фигура в абстрактния експресионизъм. До ден днешен мнозина го смятат за изключителен поради страхотните му умения да създава своите картини посредством рисуване чрез капки. От друга страна, Полък предпочитал да се усамотява с бутилката и имал нестабилна психика. Джаксън умира на 44 години при автомобилна катастрофа, след като кара пиян. Именно алкохолът е порокът, от който не успява да се освободи през целия си съзнателен живот.

Четете още

Още нищят дали картината на Джаксън Полък е истинска

Още нищят дали картината на Джаксън Полък е истинска

Мистерия за 50 милиона долара! На никого не му пука за картината на Полък

Мистерия за 50 милиона долара! На никого не му пука за картината на Полък

Реклама
Реклама
Реклама