Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/16431519 www.bgdnes.bg

Майката на Стоичков: Боби М. няма да си тръгне!

Леля Пенка е убедена, че промяна в БФС няма да има

Ицо много го плюе, но не е хубаво така, казва родителката на Камата

Борислав Михайлов ще продължи да управлява Българския футболен съюз. В това е убедена Пенка - майката на най-голямата ни жива легенда във футбола Христо Стоичков. Единствено пред "България Днес" тя проговори по най-актуалната тема с оставката на Боби М. В сряда стана ясно, че изборният конгрес за нов президент на БФС ще се проведе на 15 март догодина. Леля Пенка е убедена, че промяна едва ли ще има. Родителката на Камата също е футболен деятел. Тя продължава да бъде част от Управителния съвет на аматьорския отбор "Марица" (Ясно поле), който се състезава в Източната "Б" областна група на Пловдив.

"Михайлов може да си е подал оставката, но така или иначе пак може да си остане начело на БФС. Като гледам и слушам, май точно така ще стане. Бербатов много хора го отхвърлиха, не знам защо, трудно ще спечели. Предполагам, че Боби пак ще си остане да ръководи футбола. Каквото и да си говорим, той си има връзките в УЕФА, има си хората, ще го подкрепят и отвън. Тук все едно играем на открити карти. Ицо и той го плюе много, но не е хубаво така", коментира Пенка Стоичкова.

Реклама

Съвсем наскоро нейният популярен из цял свят син Ицо отново захапа бившия вратар и кликата му. Стоичков пожела ясно да се разграничи от него. "Да не ме слагат мен под общ знаменател. Да се говори точно, ясно и конкретно. Този, този, този. Защото четвъртите в света са треньори, докори, масажисти, водачи на групата, президенти, футболисти, играли не играли, един отбор. Когато говориш, дай имена. Ако още един път споменат четвъртите в света, така ще го изрежа, че няма да може да се усети", отсече Стоичков в свое телевизионно интервю. Майка му Пенка коментира и протестите пред Националния стадион "Васил Левски" миналия месец, довели до оставката на Боби впоследствие.

"Протестите станаха заради това, че не допуснаха хората на стадиона. Да се играе мач на националния отбор без публика беше върхът на глупостите. Оттам дойде всичко. БФС се уплашиха, УЕФА не е наредила срещата да бъде без публика. Отиваме на стадионите, за да викаме, да се разтоварваме, това е нещо нормално. Затова народът се вдигна", коментира 76-годишната жена от село Ясно поле. Нейният клуб също има право на един глас на предстоящия конгрес. Тя вече обяви, че няма да подкрепи Борислав Михайлов, ако пак се кандидатира.

"В моя клуб момчетата работят и идват за по 2-3 часа да си губят времето. Играят само за удоволствие, трябва да им се дава някаква минимална премия поне. Безплатен обяд няма никъде вече. Щом си плащаме на футболния съюз абсолютно всичко, даваме отчети, редно е и някакви премии да има за тези играчи. Дали ще са 10-20 лева, пак е нещо", зове леля Пенка. Тя не крие, че от години води война и с община "Марица", която е една от най-богатите, но кметовете не искат да дават никакви пари за футбола. Стоичкова е категорична, че в аматьорския футбол се полагат основите и когато е занемарен, това е една от причините да нямаме и силен национален отбор. Майката на Ицо през годините лично е ремонтирала трибуните на селския стадион, монтирала е алуминиева дограма на съблекалните, собственоръчно боядисала пейките, грижи се и за тревата на терена.

Самият шеф на БФС в оставка Борислав Михайлов никога не си е позволявал да каже дума срещу Стоичков. Дори споделил на брат му Цанко: "Ние с Ицо сме делили една филия хляб. Няма как да плюя по него". Леля Пенка разкри, че преди години и Стоичков е искал да ръководи футбола ни, но е пожелал пълна прозрачност и цялостна проверка на документация от А до Я. Когато разбрал, че това няма как да се случи, се отказал от намеренията си.

Стилиян Петров: Кой иска да продължи падението?

Дългогодишният капитан на националния ни отбор Стилиян Петров изразява същото мнение като леля Пенка Стоичкова.

"Борислав Михайлов няма намерение да си тръгва от БФС - отсече Стенли. - Преди 3 години правихме много предупреждения как се процедира и след вчерашния Изпълком видяхме, че хората, които управляват 18 години, не са си променили мисленето и тези процеси. Беше гласувано да не се впише Михаил Касабов като президент. Това означава, че Борислав Михайлов продължава и иска да бъде президент. Съдбата на българския футбол е в ръцете на клубовете. Ако те искат да продължава това падение, ние ще си останем зад нашите съседи, да не говорим за глобалния пейзаж във футбола. Ние като цяло трябва да променим българския футбол - мисленето. Ние сме амортизирани. Трябва да сменим цялата система, а не само Борислав Михайлов. Това какво ще намери следващият президент на българския футбол е нещо страшно. Да не стане като Румъния, където имаше затвор и арести за уредени мачове. Четири години по-късно те са на много по-високо ниво", заяви Стилиян Петров пред "Тази сутрин" по Би Ти Ви.

Четете още

Боби М. остарява, но не побелява!

Боби М. остарява, но не побелява!

След оставката Боби Михайлов се скри в палат в Бояна

След оставката Боби Михайлов се скри в палат в Бояна

Реклама
Реклама
Реклама