Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/16708697 www.bgdnes.bg

ВРЕМЕ ЗА РАЗПЛАТА! Темида погва джигитите през 2024 г.

Терористите на пътя си получават заслуженото

Димитър Любенов и убиецът на Ферарио Спасов стават клиенти на правосъдието

С куп джигити има да се разправя Темида през 2024 г.! Някои от най-известните случаи предстои да влязат в съда, а при други подсъдимите вече обикалят по инстанциите в очакване на окончателното си наказание. Общото е, че след нарушителите на пътя остават трупове и десетки променени човешки съдби.

Пред съда се очаква да се появи Димитър Любенов, който кара поршето си с 200 км/ч и убива французина Лорен Пети на Околовръстното шосе в столицата през септември м.г. Около 4,40 ч. сутринта, Брижит и съпругът й Лорен се прибират от Банско и пътуват по околовръстното към летището. Тогава отзад със 195 км/ч ги удря мощният джип "Порше Панамера", шофиран от Любенов. Лорен Пети загива, а Брижит едва оцелява.

Реклама

Впоследствие се оказва, че преди катастрофата Любенов е спрян от полицаите Любка Гечева и Георги Малински. Ченгетата виждат, че е надрусан и пиян, но вместо да го закопчаят, джигитът им плаща, за да се измъкне. Не само го пускат, но и тръгват да го ескортират до дома му.

Тогава Любенов натиска газта и помита чужденците. Когато виждат катастрофата, служителите на реда решават да се измъкнат, но диспечерът на полицията ги връща на местопроизшествието като най-близка патрулка.

Двамата униформени са обвинени, че не са изпълнили служебните си задължения да проверят Любенов, а след това и не помогнали на пострадалите в катастрофата. Малински получава и обвинение за подкуп от 200 лева, които взел от Любенов, за да не го тества за алкохол и дрога.

Според магистратите не е ясно кога точно двамата полицаи не са докладвали, че са спрели Любенов. Затова Софийския градски съд връщат обвинителния акт на прокуратурата за преработка.

"Направих грешка, виновен съм, но не съм голям престъпник, не съм убиец, не съм го направил умишлено. Вече 6 месеца съм в ареста. Знам, че ще имам присъда, но сега искам малко лично свободно време да прекарам с близките си, да се погрижа за възрастната си майка", проговаря джигитът в съдебната зала при разглеждане на мярката му за неотклонение.

Реклама

Служителите на Темида го оставят на топло с мотива, че под домашен арест може да извърши престъпление. Въпреки че има чисто съдебно минало, той е с редица предишни нарушения на пътя. По обвинението за причиняване смърт на пътя при евентуален умисъл се предвижда до 1 г. и половина предварителен арест.

"Летателните средства развиват такава скорост при излитане, но при тях има осигурена писта и видимост, каквито на Околовръстното шосе няма", мотивират се магистратите. Наскоро по делото пристига експертиза от Франция за телесната повреда на Брижит, с която трябва разследването да бъде окомплектовано.

Пред съда се очаква да застане и Начо Панталеев, който уби с автомобила си футболната легенда Ферарио Спасов. На 11 ноември т.г. джигитът помете с мощния си мерцедес колата на треньора на пътя Велико Търново - Ловеч близо до село Шереметя. При мокра настилка Начо лети с над 150 км/ч и удря отзад автомобила на Спасов, който е последен в бавно движеща се колона. Известният треньор умира от камшичен удар, при който му се чупи вратът.

Първоначално убиецът на пътя е пуснат срещу подписка. С това се набива на очите на шефовете на прокуратурата, които възлагат проверка на обвинителя, който го пуска.

По случая се чака автотехническа експертиза, която да установи дали наистина шофьорът е хвърчал с толкова бясна скорост, опитал ли се е да спре, какво е било състоянието на автомобила и т.н. Преди година Начо е задържан с близо 10 г марихуана, но за наркотиците срещу него тече друго дело.

Заради наркотици цикли и процесът срещу Георги Семерджиев, който миналото лято уби на място младите момичета Христина и Хариет на бул. "Черни връх" в столицата. Инцидентът става, докато джигитът кара с фалшива швейцарска книжка, фалшиви номера и минава на червен светофар. На първа инстанция той получава 20 години затвор и е осъден да плати 850 бона кръвнина на близките на жертвите.

По време на процеса става ясно, че Семерджиев е шофирал с над 160 км/час. Пълният спирачен път при тази скорост е над 190 метра, изчисляват експертите. При разговор с психиатър подсъдимият признава, че употребява от време на време амфетамин, метамфетамин и други вещества, както и че може би е взел метамфетамин няколко дни преди да бъде арестуван.

Пред Апелативния съд нещата се преобръщат и се разкрива гаф на разследващите. Оказва се, че му е взето много малко количество кръв за проба и изобщо не му е взимана урина. Поради тази причина не може да се установи категорично дали и кога е приемал наркотици преди инцидента.

Изготвя се и ДНК експертиза, защото Семерджиев твърди, че не той е карал колата. Разказва, че зад волана била жена, която пробвала джипа, за да го купува. Изследването трябва да анализира въздушните възглавници за следи от кръв, коса и други биологични материали, за да се докажат твърденията.

Мистериозната купувачка е била с още една жена, по твърденията на бившия футболист. Двете се издирват за разпит пред магистратите, но вече няколко пъти не може да бъдат открити, за да хвърлят светлина върху катастрофата.

И при този инцидент са замесени служители на реда. Лъсва името на служителката от Първо РПУ Симона Радева, за която се сочи, че има видеозаписи как помага на бившия футболист да се измъкне и покрие.

МВР е установило общо 40 служители на Пътна полиция и Охранителна полиция, които през последните няколко години са помагали на Георги Семерджиев да избегне санкции и са го покровителствали, разкриват от вътрешното министерство. Татуираният джигит е разполагал с хора от отделни звена в системата и им е плащал, за да работят в негова полза.

Турчин, погубил музиканти, духва

Турският тираджия Мехмет Калисал, който погубва двма музиканти в катастрофа, е неоткриваем. От Окръжния съд в Стара Загора той получава условна присъда от 3 години с изпитателен срок от 60 месеца за катастрофата от 29 юни 2018 г., довела до смъртта на пловдивчаните Николай Николов-Нико и Павел Дюлгерски. Калисал напуска страната в деня, в който разбира присъдата си.

Близките на загиналите обжалват наказанието, но делото не успява да тръгне в Апелативния съд в Пловдив, защото турските съдебни власти не откриват Калисал да му връчат книжата.

Делото се протака с юридически хватки. Не се очаква Калисал да дойде в България. Това е схема, още в деня на катастрофата турчинът е бил разпитан само като свидетел, коментират почернените родители.

Свърши сагата с душманина на Милен Цветков

За 9 г. е пратен в килията душманинът на журналиста Милен Цветков - Кристиян Николов.

През лятото съдът обявява окончателната си присъда, а виновникът е вкаран зад решетките. Магистратите приемат, че студентът е катастрофирал при евентуален умисъл заради употребата на наркотици и високата скорост, с която е шофирал. Той помете водещия, докато чака с колата си на червен светофар на столичния бул. "Черни връх".

Четете още

Фалшиви камери спират джигити

Фалшиви камери спират джигити

Бясна гонка из Търновско завърши с побой

Бясна гонка из Търновско завърши с побой

Реклама
Реклама
Реклама