Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/16764115 www.bgdnes.bg

Олимпийската ни шампионка Йорданка Благоева РАЗТЪРСИ: Мечтаех метеорит да лети към Земята

Не леката атлетика, а друга голяма мечта е имала световната ни рекордьорка Йорданка Благоева.

"Това за първи път го споделям. Мечтаех някакъв метеорит да идва към Земята и аз да се жертвам", каза пред Деси Банова по Нова ТВ спортистката, която поставя световен рекорд в скока на височина на 24 септември 1972 г.

Реклама

Разбира се в най-смелите си мечти Босоногата кралица има и условие. Ще се жертва, само и единствено, ако се погрижат за майка и, баща й и сестра й.

"Мечтата ми може би беше повлияна от любимата ми книга "Четвъртата височина" на Елена Илина. Никога не съм мечтаела за спорта", допълва рекордьорката.

Дядо й пък по бащина линия имал друга мечта. Човекът искал да я омъжи за поп, защото самият той бил много духовен човек. За щастие мечтите и на двамата не се сбъдват. Йорданка израства на село без дори да знае какво е лека атлетика.

"Когато отидох осми клас в Монтана, тогава беше Михайловград, в часовете по физкултура биех всички момчета. Дали на дълъг скок, дали на бягане, на каквото се сетите. На тях хич не им беше приятно това нещо, но бях много здраво дете, израснало в планината", споделя за ранните си години Благоева, която проплаква в монтанското село Горно Церово.

Четете още

Везенков е Спортист №1 на България

Везенков е Спортист №1 на България

Свещеник на 72 г. е боксьор, иска спаринг с други попове

Свещеник на 72 г. е боксьор, иска спаринг с други попове

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама