Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/16451312 www.bgdnes.bg

Проф.Мермерски СЪВЕТВА: Щадете жлъчката!

  • Ограничете запръжките и тлъстите меса 
  • Много важно е храненето да бъде по-често - 5-6 пъти и на малки порции 

Ролята на жлъчката е:

а) да неутрализира киселинността на храната, преминала от стомаха в червата;

б) подготвя в червата околна среда, при която могат да проявят действие ензимите трипсин, чревната захароза и секретите на панкреаса;

Реклама

в) емулгира мастите и ги прави по-лесни за усвояване;

г) подпомага чрез своя свата придвижването на храната при перисталтиката на червата;

д) служи като стерилизатор, който предпазва от ферментация хранителните вещества в дебелото черво.

Възпаление на жлъчния мехур (холецистит) се явява при наличието на камъни в жлъчката, след вирусен хепатит и други инфекциозни заболявания, при хронична инфекция или паразитни заболявания.

За развитието на болестта спомага също застоят и изменението на състава на жлъчката.

Началото на болестта е остро. Усеща се интензивна болка в дясното подребрие, която се засилва при движение, кашлица, легнало положение на дясната страна.

Болката достига до дясното рамо, лопатката, а понякога дори и до сърцето. Появява се повръщане, телесната температура се повишава.

Препоръки:

а) Млечнокисела диета;

Реклама

б) Дозирани физически натоварвания;

в) Да не се консумира мазна храна, алкохол, да се избягва преяждане.

Възпаление на жлъчните пътища

Преди започване на лечението болният трябва да е запознат с големината и броя на камъните. Започва се с по-леки билкови рецепти, без да се форсира. Ако камъкът е голям, може да запуши жлъчните пътища и да предизвика жълтеница. Необходимо е да се следи резултатът чрез изпражненията поне веднъж седмично.

Възпалена жлъчка

Жлъчнокаменна болест

Заболяването се характеризира с образуване на камъни в жлъчния мехур, по-рядко в жлъчните канали.

Според състава си те могат да бъдат:

а) еднородни (холестеринови, пигментни, белтъчни)

б) смесени.

Броят на камъните, тяхната големина и форма варират в твърде широки граници.

Жлъчнокаменната болест се обуславя и от много съпътстващи възпалителни изменения на жлъчния мехур (холецистит) и на жлъчните канали (холангит), а също и от придвижването на камъните по жлъчните пътища, което предизвиква жлъчни колики и пожълтяване.

Основен признак са острите болки в дясното подребрие, като болката се усеща и под лопатката на гърба, това е така наречената "пясъчна колика"

Често тя е съпроводена от пристъпи на повръщане, треска, висока температура, при опипване черният дроб е болезнен. Пристъпът може да продължи от няколко часа до няколко дни. След това в изпражненията на болния могат да се открият камъни.

Препоръки към болните от жлъчнокаменна болест:

а) Да се изключат от менюто тлъсто месо, алкохол, люти и солени храни.

6) Да се премине на млечно-растителна диета.

в) Да се осигури известно физическо натоварване: полезно е движението, гимнастика, особено упражнения за мускулите на коремната преса.

г) Храната да се приема често, но на малки порции.

д) Да се консумират много зеленчуци.

е) При жлъчни болки е добре да се правят горещи вани.

ж) Билките са добър помощник при лечение на заболяването.

Жлъчнокаменната болест протича в три форми:

- Латентна холелитиаза, която протича безсимптомно.

- Диспептична форма. Характеризира се с тъпи болки в дясното подребрие, раздуване на корема, оригване след хранене. Болните не понасят тлъсти храни - сланина, пържени яйца, зеле и др. Може да се появи главоболие (с характер на мигрена) и безсъние.

- Жлъчна или чернодробна колика. Това е най-честата проява на жлъчнокаменната болест. Болките обикновено започват след приемане на тлъсти храни, пържени ястия, алкохол или студени напитки. Болката е силна, има режещ характер и е коликообразна. Разпространява се към дясната раменна става, плешката или кръста. Пристъпът трае 6-7 часа и се съпровожда с болки и тежест в целия корем, гадене, повръщане, отделяне на голямо количество урина с ниско относително тегло.

Протичането на жлъчнокаменната болест е хронично, като понякога могат да се получат усложнения: запушване на жлъчния проход, възпаление на жлъчния мехур, дори развитие на холестатична билиарна цироза.

Каква диета трябва да пазят тези, на които е отстранен жлъчният мехур? Те трябва да спазват специална диета, за да се подпомага образуването и отделянето на секрет на жлъчка от черния дроб и да се намалят възпалителните промени на жлъчните пътища.

Много важно в храненето да бъде по-често - 5-6 пъти и на малки порции, за да се намали рискът от застой на жлъчка от черния дроб.

Мазнините в диетата трябва да се включват постепенно и внимателно, като количеството им по принцип да остане ограничено. Да се избягват животинските мазнини и храните с високо съдържание на холестерол. Не консумирайте свинска мас и тлъстините на месото, не яжте кожата на птиците, избягвайте консумацията на вътрешности, масло, пълномаслено мляко, високомаслени сирена, сметана, сладолед, тлъсти риби. Ограничете яйцата и майонезата.

Избягвайте пърженето и запръжките, силни и пикантни подправки, месни и рибни консерви, богати на целулоза храни (фасул, зеле, ряпа), туршии, чесън и кромид, незрели и сушени плодове, шоколад, ядки. Диетата трябва да е богата на зеленчуци и плодове (без споменатите по-горе), на варени картофи, макаронени изделия, нискомаслени млека и сирена, постни меса, птици и риба. При приготвяне на ястия използвайте растителни мазнини, и то в малки количества. Хлябът се препоръчва твърд или препечен, също като сухар.

През първите три месеца след операцията не трябва да се пият алкохол и газирани напитки. Кафето и чаят да са слаби. Полезно е да се взимат витамини А, К и Е.

Семе от бяла метла

премахва пясъка 

Преди 22 години Донка Минчева от Казанлък е имала пясък в жлъчката. Потърсила е помощ от природната медицина. Рецептата е следната:

В 1 литър вряща вода се слага 1 супена лъжица семе от бяла метла. Ври 15 минути. Изстива и се пие от отварата 4 пъти на ден по 200 мл. Пила е тази отвара няколко дни.

Яла е круши със семките.

На третия ден в изпражненията е изкарала една препълнена чаена лъжица пясък.

Трябва да се спазва и диета - без люто, кисело и солено.

Запушени жлъчни канали

Цветанка Петрова разказва: Моята баба Лина от с. Пирин е била на смъртно легло, само е дишала. Вкъщи е дошла една съседка и е казала рецептата, с помощта на която баба ми оживява и живее още 50 години - до 90-годишна възраст.

Когато прецъфти храстовидният бъз, се изкопават корените му и се изваждат само жилите. Начукват се на каша и от тях потича гъста лига. От нея се приема по една супена лъжица 3 пъти на ден. След изпиването й се повръща и потича жлъчен сок. По този начин се отпушват жлъчните канали.

Вие питате, проф. Мермерски отговаря: 

Отвара от гръмотрън

изкарва камъните 

Драги проф. Мермерски, пиша с питане за изпробвани рецепти за камъни в жлъчката. Соня Костадинова, Свищов (72 г.)

Николина Мицова от Троян ни разказа в писмо как преди години е срещнала един възрастен мъж, заговорила се с него и той й разказал следното: майка му е имала камъни в жлъчката, влязла е в болница за операция. Предишния ден той й занесъл една бутилка от литър и половина отвара от гръмотрън. Тя изпила тая отвара и през нощта, когато отишла в тоалетната, чула как камъчетата изтропали и ги изхвьрлила.

Така не се стигнало до операция на другия ден.

Дъщерята на Николина също е пила отвара от гръмотрън. Болките при жлъчнокаменна болест изчезват.

Стефка Иванова разказва: Снаха ми получи болки в жлъчката с повръщане. Опита с лекарства, но нямаше ефект. Тогава намери решение с една рецепта от природната медицина, с помощта на която изкара камък от жлъчката.

Сутрин 30 минути преди хранене се изпива една супена лъжица зехтин. 15 минути след това се изпива сокът на един лимон. Това се прави в продължение на три месеца. Един месец след това се пие отвара от пъпешово семе. Приготвя се по следния начин: В 500 мл вряща вода се слага една супена лъжица семе. Ври 10 минути.

Изстива, прецежда се и се пие по 150 мл три пъти на ден половин час преди хранене.

Мария Велчева разказва: Преди две години имах силни болки в областта на жлъчката. Отидох на лекар. След ехографски преглед се установи, че имам камъни в жлъчката. Лекарят ми изписа лекарства, които приемах, но не се излекувах. Предложи ми операция, като ми каза да не предприемам друго лечение, защото могат да се запушат жлъчните пътища.

Един ден на пазара се заговорих с възрастен мъж. Посочи ми черна ряпа и каза: "Тя ще те излекува".

Намерих подходяща рецепта и я приложих. С нея изхвърлих камъните от жлъчката.

Сутрин на гладно се взема по 50 мл сок от черна ряпа, смесен с малко мед. Това се прави от 7 до 10 дни.

Четете още

Щадете очите!

Щадете очите!

Щадете простатата!

Щадете простатата!

Реклама
Реклама
Реклама