Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17006075 www.bgdnes.bg

Руски шпиони във всички служби у нас

Повечето скандали утихват, само едно дело е в съда

Политици, военни, свещеници, дори антимафиот са арестувани за вярност към Кремъл и... толкоз

Политици, военни, дипломати, агенти на ДАНС, антимафиоти, че дори и свещеници са сред погнатите за руски шпиони у нас! Очевидно разузнаването на Кремъл като октопод е навлязло във всички служби и сфери на живота у нас, даже сред тези, които трябва да ловят шпионите. И ако не са чуждите разузнавания да ни подадат сигнал, който няма как нашите да пренебрегнат, нищо не би мръднало.

Реклама

В понеделник разследващите закопчаха служител на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) за изнасяне на класифицирана информация към руската агентура в България. Самите агенти от Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) започват да търсят къртица в редиците си заради подозрения, че задържаният е работил с някой от тях. Информацията за това, разбира се, е дошла от американската разузнавателна служба ЦРУ, която е подала сигнала, че антимафиотът от ГДБОП и агент на ДАНС изнасят информация към изгонен от България руски дипломат. Така двамата са поставени под контрол в последните няколко месеца до задържането им в понеделник сутринта.

Антимафиотът не е първият подозиран за шпионаж в полза на Кремъл. През пролетта на 2022 г. се провежда акция за търсене на руски шпиони в ДАНС. Преди време от прокуратурата разкриват, че нищят шпионска група, работеща за Руската федерация. Тогава трима българи са заподозрени, че са участвали в бандата, двама от които са служители на ДАНС, третият - на министерство, което не е МВР. Единият от уличените е началник на сектор, а другият е началник на отдел. Двамата работят в агенцията повече от пет години и са определяни като добри служители.

Посочва се, че първият секретар на руското посолство е работил заедно със заподозрените. "Не се колебаем да предприемем действия, включително срещу наши служители, независимо на какво ниво са, за да можем да изчистим структурите на агенцията от елементи, които нямат място в нея", каза тогава шефът на ДАНС Пламен Тончев.

Малко по-рано на мушката на прокуратурата е взет генералът от резерва Валентин Цанков, който също е подгонен за шпионаж в полза на Русия. Според закритата вече спецпрокуратура от 2016 г. Цанков се е поставил в услуга на чужда държава, за да й служи като шпионин, извършвайки нерегламентирана разузнавателна дейност.

В хода на разследването е установено, че висшият военен е имал достъп до класифицирана информация, свързана с НАТО и ЕС. Събирал е данни за вътрешнополитически въпроси на България и ги е предавал на служител в чуждата дипломатическа мисия - съветник в политическата секция на посолството на Русия в София, посочват разследващите. Заради този случай България обявява двама руски дипломати за персона нон грата.

В началото на 2020 г. прокуратурата обяви други двама руски дипломати за шпиони, а правителството ги изгони. Мотивът е, че единият се е интересувал от информация за механизмите на изборния процес, а другият - за енергетиката и енергийната сигурност на страната.

Реклама

По същото време на съд са пратени членовете на най-мащабната шпионска група у нас. Това са шестима души, ръководени от бившия служител на военното разузнаване Иван Илиев, наречен от прокурорите "Резидента". Според следователите в групата участват двама служители на военното разузнаване, чиновник от Министерство на отбраната, друг от администрацията на парламента, а също и съпругата на Илиев, която е рускиня.

Разследващите разкриват, че служителите на МО снимали със специално дадени им от Илиев телефони секретни документи и след това му предавали информацията. Съпругата му от своя страна често ходела в руското посолство. По данни на разследващите Илиев в продължение на години е "подбирал лица, заемащи ключови постове с неограничен достъп до класифицирана информация на Република България и нейни партньори от НАТО и ЕС".

По думите на тогавашния военен министър Красимир Каракачанов шпионите са събирали данни основно за модернизацията на армията. След акцията магистратите с пагони разкриват, че служителите са снимали документи от служебните си компютри. Илиев е записан да дава инструкции как точно да се действа с телефоните и как да се предава информацията.

Делото срещу "петорката от Кеймбридж", както тогавашнит главен прокурор Иван Гешев нарича групата, е внесено във военния съд, но е върнато за поправка заради нарушения. И повече нищо не се чува.

Така единственият процес за руски шпионаж, който се гледа от съда, се оказва срещу лидера на движение "Русофили" Николай Малинов. През септември 2019 г. той е зрелищно арестуван, а два месеца по-късно се озовава в центъра на шумен скандал заради своя визита в Москва. Въпреки повдигнатото му обвинение съдът му разрешава да пътува до руската столица, където президентът Владимир Путин го удостоява с орден "Дружба", което още веднъж потвърждава, този път по официален начин, за кого работи Малинов. В същото време съдията Андон Миталов, който подписва разрешението, е обявен от САЩ за корумпиран.

Разследващите твърдят, че са открили докладна записка на Малинов, в която подробно се описва как геополитическата ориентация на България може да бъде променена от прозападна на проруска и какви стъпки трябва да се предприемат. По-късно Малинов основа собствена политическа партия "Възраждане на Отечеството", с която се явява на парламентарните избори.

Сред погнатите като хибридчици са и трима свещеници от Руската църква в София. През септември м.г. българските държавни власти и органите на сигурността обявиха за персона нон грата и изгониха от страната предстоятелят на руския храм-подворие архим. Васиан Змеев и двама служители. Така и не стана ясно каква точно информация са събирали, кремълска пропаганда ли са налагали, хора ли са вербували, или нещо друго.

Зад граница

За шпионаж в полза на Русия са обвинени и петима българи във Великобритания. Британската прокуратура обвинява Орлин Русев на 45 години, Бисер Джамбазов (41), Катрин Иванова (31), Иван Стоянов (31) и Ваня Габерова (29) в заговор "за събиране на сведения, предназначени да послужат по пряк или косвен начин на врага за цели, застрaшаващи сигурността и интересите на държавата".

Дипломатическата ни мисия ще следи внимателно развитието на случая, обявява консулът Николай Ванчев, който отива на изслушването по делото в Централния криминален съд в Лондон.

По разследването са приложени редица документи за пътувания, сведения за комуникации, включително данни за обектите и хората, за които се твърди, че българите са наблюдавали и събирали информация. Част от тях се занимавали с неправителствената организация Българска социална платформа за нашенци на Острова.

Четете още

Бивш зам. министър: Задържаният за шпионаж е имал информация за всякакви разследвания

Бивш зам. министър: Задържаният за шпионаж е имал информация за всякакви разследвания

Бг триото шпионирало като журналисти от "Дискавъри"

Бг триото шпионирало като журналисти от "Дискавъри"

Реклама
Реклама
Реклама