Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17104454 www.bgdnes.bg

Първият ни доброволец в Украйна Иван Калчев-Глиги: Не ме е страх от Путин и неговия списък!

Той е от преди две години, не ходя с охрана

"Не ме е страх от Путин! Няма от какво да се притеснявам, не ходя с охрана. Това е смехотворно. За мен е чест да съм в този списък на "врагове" на Русия заедно с естонски политик. Просто руска партенка е всичко."

Това каза пред вестника първият български доброволец на фронта в Украйна Иван Калчев-Глиги.

Преди ден стана ясно, че той и още няколко българи са включени в издирвателен списък на руското Министерство на вътрешните работи. В списъка има много чужденци, включително и политици. Калчев разбрал от медиите, че е включен в подобен списък. Данните на руското МВР не поясняват какви са причините за наказателното преследване на конкретните лица.

Реклама

Търсят се повече от 700 чужденци, които едва ли някога ще се озоват в Русия, за да бъдат задържани, но въпреки това са разследвани по явно политически причини.

"Представете си докъде са стигнали руснаците, щом слагат списък за "търсене на врагове", който е отпреди две години - излезе през 2022 г. в средата на март", обясни още Глиги.

По думите му, той вече няма да ходи в Украйна, а в момента прави партия, с която ще се явят на европейските избори.

"Сега тук съм по-полезен, отколкото там. В момента Украйна не се нуждае от наемници, тъй като в окопите украинците си говорят на жаргон или украински, а на руския, който ние говорим, не отговарят. Комуникацията е много трудна с тях. Отделно е, че Украйна се справя с удържането на ситуацията на фронта и с настоящата американска помощ. Нямат нужда от нас", сподели Глиги.

Доброволецът е категоричен, че с времето ще се увеличава напрежението между хората, които защитават страната си на първа линия, и политиците. "И това е така именно заради комуникацията между различните нива. Всеки води тази война с различни средства и има напрежение най-вече между военните и политиците", обясни още Калчев.

Глиги е първият български доброволец, който отиде да се бие в Украйна. Той е с чин редник, но смелостта и вярата му в победата са неговият "маршалски жезъл в раницата", както признава той пред "България Днес". "Стреляли са ме четири пъти - с ракета "Круз", снайпер, миномет и дори с ракетна установка - ГРАД. Но оцелях!", довери ни боецът.

Според него превъзходството на руското оръжие е най-големият кремълски фейк.

"Тези оръжия, които руснаците ги имат по документи, не се знае дали реално могат да стрелят", смята Глиги, който подчертава, че не се страхува от руснаците, каквото и да става оттук нататък.

Четете още

Украйна издирва българи, били се за "Вагнер"

Украйна издирва българи, били се за "Вагнер"

Първият ни доброволец в Украйна Иван Калчев-Глиги: Стреляха по мен със снайпер и ракета

Първият ни доброволец в Украйна Иван Калчев-Глиги: Стреляха по мен със снайпер и ракета

Реклама
Реклама
Реклама