Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17570887 www.bgdnes.bg

На 59 г. Стефка Костадинова не спира да тренира

*Световната рекордьорка не близва алкохол

*Шефката на БОК се боксира, тича и прави разходки сред природата

Грандамата на българския спорт Стефка Костадинова не спира да тренира дори и на 59 години! Световната рекордьорка във високия скок не може без физическа активност и дава нагледен пример как се живее здравословно в по-напреднала възраст. Стефка от малка не може без спорт. Започва да тренира плуване във 2-ри клас, но тъй като е много буйно дете, нейната майка решава да я насочи към по-динамичен спорт.

Така Стефка започва с леката атлетика и още в 7-и клас вече получава званието "майстор на спорта". На 15 години скача удивителните 190 см и оттогава започва да пише история в скока на височина, за да се стигне до недостижимия и до днес световен рекорд от 209 см.

Реклама

След края на кариерата си Стефка продължава активно да тренира и владее всякакви видове спортове. Обожава плуването, добра е с тенис ракетата, а напоследък се увлича и по бокса. Предпочита да тренира навън, но понякога влиза и във фитнес залата. "Ако се случи да не взема дневната си порция спорт, веднага се усещам с понижен тонус", откровена е Костадинова.

Шефката на БОК бяга по няколко километра на ден и допълнително се тонизира с разходки сред природата. Стефка живее в Панчарево и редовно може да бъде видяна да тича по алеите край красивото езеро.

Костадинова винаги е била слаба и има проблеми с излишни килограми единствено след раждането на сина си Николай през 1995 г. Дотогава тя е спазвала стриктни диети заради кариерата си, но по време на бременността я обземе вълчи апетит. Атлетката качва 20 килограма, не може да тича, не може да скача. При един от опитите си дори пада върху летвата и я чупи. Започва ударно да сваля килограми и само година по-късно става олимпийска шампионка на игрите в Атланта. От тогава до днес Стефка е със същата физика и почти не е мръднала.

След края на кариерата си великата атлетка маха две от легендарните си бенки - до лявото око и на дясната буза. Прави го след косултации с дерматолог, тъй като образуванията биха могли да бъдат опасни.

Шефката на БОК много внимава с какво се храни и не близва алкохол. Продължава да спазва режим и знае много добре кое е здравословно и кое не е за нея.

Реклама

"Пия много вода, по 3-4 литра на ден - разкрива част от тайната си Стефка. - Водата е животът. Това е. Никакъв алкохол. Никаква мазна храна. Може да се яде по малко риба или пилешко, разбира се, и зеленчуци. Същевременно спортувам - плувам, бягам в гората или на гребната база, ходя на фитнес, на бокс. Правя си също сауна, масажи. По този начин се подлагам на десетдневно прочистване и ми е напълно достатъчно. Резултатът е - сваляш килограми и чистиш всички отрови в организма. Едно такова прочистване ти дава месеци наред свежест, самочувствие, сили, желание за работа, желание за среща с хората."

Голямата Стефка по никакъв начин не се плаши от старостта. Догодина тя ще навърши 60 години, но се чувства отлично.

"Човек с всяка една година от живота си открива нови неща, прави си равносметка. Не съм от хората, които се страхуват от старостта. Дори да се страхуваш, няма как да върнеш младостта. Затова трябва да гледаме напред", казва Костадинова.

Четете още

Стефка Костадинова: Можех да скоча 210!

Стефка Костадинова: Можех да скоча 210!

Стефка не стъпва на плажа

Стефка не стъпва на плажа

Реклама
Реклама
Реклама