Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17599228 www.bgdnes.bg

Вдигат църква на планински връх

Нужни са пари за градежа 

Храм в памет на загинали български войници ще се извисява на Велийца в Родопите 

Църква ще бъде издигната на връх Велийца в Родопите, който се извисява на 1712 метра надморска височина.

Реклама

Идеята за храма "Св. Георги Победоносец" е на инициативен комитет във Велинград, съставен от запасни офицери и сержанти от запаса.

"Този свети храм ще е в знак на нашата благодарност и преклонение пред паметта на загиналите 42-ма герои в първия ден на Балканската война през 1912 г., единствената българска освободителна война за Родопите. Нека се обединим и съберем средствата, необходими за изграждането му. Това ще бъде израз на нашата почит към отдадените за всички нас животи. Всяко дарение и помощ са добре дошли! И нека всеки път, когато погледнем към връх Велийца, да се гордеем, че всички сме помогнали за изграждането на паметника параклис", заяви о.з. майор Костадин Златев, който е председател на инициативния комитет.

Ако бъде построена, това ще е една от най-високо разположените църкви у нас. В момента на челно място е параклисът "Св. св. Кирик и Юлита", който се намира на поляната Чурика в подножието на връх Голям Перелик (най-високия връх в Родопите).

Засега прогнозите сочат, че за строителните материали ще са необходими около 50 хиляди лева, а целият градеж може да струва близо 180 000 лева. До върха може да се стигне единствено с високопроходима техника, така че това е един от възможните варианти за транспортирането на строителните материали.

Велийца отстои на 35 километра от Велинград и на 10 километра от село Аврамово, където се намира най-високата железопътна гара на Балканите. До 1912 г. на върха е съществувал граничен пункт между България и Турция. Останките от него все още могат да се видят и днес. В наши дни е разположен паметник на българските войници от 27-и пехотен Чепински полк и от 39-и пехотен полк, загинали в първия ден на Балканската война.

Всеки, който желае, може да дари средства за градежа:

банкова сметка в лева BGN 0000000030616429

IBAN BG25STSA93000030616429

BIC STSABGSF

Четете още

Отслужиха панихида за Неофит (снимки)

Отслужиха панихида за Неофит (снимки)

Само Неофит не e погребан до чудотворна икона

Само Неофит не e погребан до чудотворна икона

Реклама
Реклама
Реклама