Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17628419 www.bgdnes.bg

Маскират райския газ като медикамент

Сайтове използват дупка в закона 

Онлайн търговци посочват, че го продават единствено за лечение или за хранително-вкусовата промишленост 

Онлайн търговци се изхитриха и вече маскират продажбата на райски газ в интернет!

Продавачите използват дупка в закона и посочват, че го пласират единствено за медицински цели или за хранително-вкусовата промишленост, макар че през последните години райският газ масово се използва от ученици и студенти като опияняващ наркотик.

Реклама

През юли 2022 г. парламентът забрани продажбата на диазотен оксид на непълнолетни и употребата му в закрити обществени места. Дискотеките са точно закрити пространства и продажбата там е абсолютно незаконна, но предлагането продължава да процъфтява.

Промените в закона забраниха още продажбата на райски газ и пълнители с него на територията на детски градини, училища, общежития за ученици, лечебни заведения, на спортни прояви и обществени мероприятия, организирани за деца и ученици, както и във вече споменатите закрити обществени места. На тези места се забранява и употребата на диазотен оксид.

Но онлайн търговците се позовават на член 54 от Закона за здравето, според който продажбата е забранена "в закритите обществени места, с изключение продажбата за медицински цели и за хранително-вкусовата промишленост". И дори цитират текстовете на закона на интернет страниците си.

Райският газ се използва в хирургията и денталната медицина (зъболечението) заради своя анестетичен и аналгетичен ефект. Има приложение и в хранителната индустрия при някои видове аерозолни контейнери - най-често бита сметана (отбелязван и като E942).

Онлайн продажбите вървят с пълна сила, като често доставките идват до час. Увеличило се е и разнообразието от флакони, като райският газ се предлага с различни аромати.

Четете още

БЕЗХАБЕРИЕ! Бум на райски газ по дискотеките

БЕЗХАБЕРИЕ! Бум на райски газ по дискотеките

СКАНДАЛ! Купуваме райски газ за 30 минути

СКАНДАЛ! Купуваме райски газ за 30 минути

Реклама
Реклама
Реклама