Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17705730 www.bgdnes.bg

Жени вдигат храм край кошери в двора си

За два месеца! 

Божествените насекоми и молитвеният дом носят силна енергия

Доли ЛУКАНОВА

Майка и дъщеря вдигнаха параклис край кошери с пчели в двора си! Двете жени от великотърновското село Въглевци се справят за отрицателното време. Идеята им се заражда през февруари, а миналата седмица храмът вече е осветен. Иванка Братанова се прочу с къщичката си за дишане на пчелен въздух, която направи заедно с брат си Йордан преди няколко години.

"Според мен пчелите са божествени същества и на такова място много му прилича да има параклис. Като имате предвид колко много болни хора, колко болни деца идват тук, реших, че няма по-добро място от това да се вдигне параклис", разказва пред "България Днес" Иванка.

Реклама

Божият дом носи името "Козма и Дамян". Наречен е на светиите безсребърници и чудотворци. Двамата братя се изучават в лекарската професия и познават целебните свойства на разни билки, в резултат на което се прочуват в цялата Римска империя като целители. Освен това, за разлика от други, лекуват безплатно и хора, и добитък.

"Миналата година, когато започнаха да идват много болни, тъй като не им взимаме пари, решиха да ни кръстят Козма и Дамян. Така спонтанно ми се роди идеята да направим параклис, който да кръстим на тяхно име", допълва Братанова.

За целта използват изцяло лични средства и женски труд, тъй като нямат излишни пари за майстори. Храмът не е много голям. Около 2 квадратни метра е, но е съграден с много любов и вяра, че ще помага на хората, които търсят последна надежда в дома на Братанови.

"Силата е страхотна. Усеща се! За три години видях какви ли не заболявания и чудеса. Разбрах, че всеки човек има нужда от вяра, от нещо духовно, което да му помогне освен лечението. Надявам се, че с това ще успеем допринесем с нещо", споделя Иванка.

Както сме ви разказвали в предишни броеве, къщата за дишане на въздух от кошер, пълен с пчели, лекува редица заболявания. В уютната постройка четири кошера са превърнати в кушетка, на която може да се легне и да се диша полезният въздух. Лечебен ефект се постига и с професионални апарати за дишане. Устройството дозира въздуха от кошера, за да може човек да поеме толкова, колкото му е нужно. Третият начин е болният да пренощува върху кошерите цяла вечер.

Реклама
Реклама
Реклама