Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17885654 www.bgdnes.bg

Коклюшът връща маските и миенето на ръцете

Болестта скоро няма да утихне 

Изолацията от 30 дни не е задължителна, но е препоръчителна 

Доли ЛУКАНОВА

Епидемията от коклюш връща част от правилата, които спазвахме по време на COVID-19. Временните противоепидемични мерки влязоха в сила в четвъртък и ще продължат до края на юли.

"Тъй като около 87% от заболелите са деца, мерките касаят най-вече детските и учебните заведения. Това включва да се увеличи честотата на проветряване, дезинфекцията и недопускане на деца с признаци на заразно състояние", коментира пред "България Днес" началникът на отдел "Надзор на заразни болести" в Министерството на здравеопазването д-р Кремена Пармакова.

Реклама

По думите й при топло време е хубаво помещението да се проветрява на всеки час. Дезинфекцията може да се прави по 2-3-4 пъти на ден.

"Маските в повечето случаи намаляват риска от предаване на заболяването от самия болен. Когато някой има съмнения, че е заразен, е хубаво да сложи маска, за да предпази околните", допълва специалистът.

При съобщаване на случай на коклюш, съответната Регионална здравна инспекция ще предписва нужните мерки на болния и контактните му. Изолацията и лечението продължават до оздравяването му, но не повече от 30 дни, предвиждат правилата.

"Това не е задължителна карантина, а е социална мярка. Никой не е ограничен в своето движение, но може да преустанови ходенето по събития и срещи. Редно е един болен да се изолира и да се лекува. Вече какво ще е съзнанието на човека е съвсем различно нещо", казва още д-р Пармакова и допълва:

"Тук голямо значение има как си мием ръцете, етикета на кихане и кашляне, които толкова дни бяха омръзнали по време COVID-19, но и толкова бързо забравихме след това."

Мерките, които са въведени, касаят и провеждане на безплатни имунизации, включително и на бременни между 27-а и 36-а гестационна седмица, тъй като в този период изграждането на имунитет е най-ефективно. Това е безопасна мярка, с която детето се предпазва от коклюш през първите седмици до поставянето на задължителната ваксина.

"Не очакваме скоро коклюшът да затихва. Лятото е неговият сезон. Той е рисков и за хората с хронични заболявания. Важното е, че ни е познат и знаем как да го лекуваме. В момента в повечето случаи протича сравнително леко. Няма място за притеснение. Как ще се повлияе една епидемия зависи от отговорността на обществото", категорична е д-р Пармакова.

Четете още

Фолкпевицата Лорена: Затегнете мерките за коклюша!

Фолкпевицата Лорена: Затегнете мерките за коклюша!

Продължават да растат случаите на заразени с коклюш у нас

Продължават да растат случаите на заразени с коклюш у нас

Реклама
Реклама
Реклама